Saturday, October 19, 2013

Salam Aidiladha

Assalamualaikum, 

It has been very long time prof bawa diri...now I am back. Someone did said this to me "Farah...saya dah bosan baca blog awak benda yang sama. update please".

A lot of story to share with you guys but been busy with those kids who had completed my life and my own struggling time.

Just now ada buat makan2 sikit la sempena Raya Aidiladha kan...alhamdulillah banyak daging qurban yang prof terima. Peti sejuk pula penuh dan sesak...so, jalan singkat prof amik ialah masakkan semua daging2 tu dan kita jamu rakan2 dan jiran2 serta para pelajar prof yang teramat prof sayangi. Sai, Azi, Diba, Aiman.

Faiq's, Biha's, Faizal's friend they did come to our home. Alhamdulillah...feels great and wonderful when I heard those kids sound so cheerful. 

Later, inshaallah for Biha's 10th birthday celebration pula. This upcoming december...

Tuesday, July 16, 2013

Ramadhan Mulia

Assalamualaikum, blogger dan pembaca setia

Macamna dengan Ramadhan tahun ni?

We all sambut ramadhan biasa2 saja...so far first plan nak berbuka dengan Hanis dan Jua terbatal dengan sendiri disebabkan keadaan cuaca yang tidak mengizinkan kami untuk berbuka puasa bersama.

Aktiviti harian prof berjalan seperti biasa...pagi di rumah, tengahari di luar mencari rezeki sampai nak dekat waktu berbuka.

Alhamdulillah..mudah2an Allah permudahkan rezeki kami sekeluarga. Tak banyak tapi cukup...Simply the best!

Nak dijadikan cerita...harini sepatutnya kelas habis kul 6 (student requested) tp terlajak ke 630...cepat2 berkejar balik rumah nak siapkan juadah tuk adik2. Abang da text awal2 tanya balik kul berapa...

Abang: Kak balik kul berapa?

Prof: Nak balik dah jap lagi ni...nape abang?

Abang: Xde pe...lauk xmasak lagi. Tatau nak masak ape

Prof: Rendam bihun la...kita buat bihun singapore harini. Siapkan carrot ngan bawang

Abang: OK

Hahahaha...awal2 lagi sebenarnya prof da plan nak buat cocktail. Tapi barang2 xcari lagi...lepas balik tuisyen td terus pecut g cari buah ngan susu. Konon nya nak buat fresh fruit...tp da mengejar masa, beli buah2an tin jela.

Sampai rumah...

Masing2 lepak depan tv...assignment suh siapkan bawang ngan carrot hampeh! Kuasa petir boboboi pun terkeluar la...

Prof memang membebel macam petir. Eeee...

Cepat2 masak bihun...masing2 buat kerja. Firaz settle kan pinggan dalam sinki (kononnya), Faiq susun pinggan dari sinki ke rak (berjaya), Biha siapkan bahan (berjaya), Faizal basuh pinggan dan kacau bihun sebab die GEMOK =p

Hahaha...xde kaitan, cuma prof suke ejek diorg tu gemok dengan Biha pun prof ejek gemok. eee....si kerepeng tu (GERAM!!)

Kelam kabut la menyiapkan juadah untuk last ten minutes td...

Alhamdulillah...sempat. syukur alhamdulillah!!

Bihun siap...but not the cocktail. Maybe tomorrow...inshaallah!

Seronok bila bekerjasama menyiapkan sesuatu benda...ouhhh, I love them. they're cute. 

Till then, salam ramadhan dari prof dan adik2...


With Love, xoxo

Wednesday, June 12, 2013

Ku Mohon by Sheila Majid


Setiap hari ku
Mohon agar Kau sentiasa
Memberiku ketenangan
Dalam hati... kekuatan
Menempuh segala dugaan yang mencabar ini
Pasti punya ertinya

Engkau beriku harapan

Menjawab segala persoalan
Hadapi semua dalam tenang
Dengan merasa kesyukuran
Ku doa Kau selalu
Mengawasai gerak-geriku
Berkatilah ku perlu rahmat dari Mu

Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku

Untuk menempuhi segala hidup penuh cabaran ini
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepadaMu
Agar jiwaku tenang dengan bimbingan Mu selalu

Ada kalanya ku merasa hidup ini seperti kaca

Jikalau tidak bersabar
Hancur berderailah akhirnya
Tabahkanlah hatiku
Melalui semua itu ooh...
Kuatkanlah
Cekalkanlah diriku

Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku

Untuk menempuhi segala hidup penuh cabaran ini
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepadaMu
Agar jiwaku tenang dengan bimbingan Mu selalu

Curahkanlah nikmat Mu pada hidupku


Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku

Untuk menempuhi segala hidup penuh cabaran ini
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepadaMu
Agar jiwaku tenang dengan bimbingan Mu selalu
 
 
With Love, xoxo

Thursday, May 9, 2013

Berakhir tugas seorang guru

Assalamualaikum, sahabat blogger dan pembaca semua

Lama jari ni xberaksi di atas papan kekunci laptop ni...harini nak cuba tunjuk skill la. heheheh

Terbaru, prof dah habis kontrak dengan SKKKLIA sebagai Guru Ganti. *Sedih*

Nak tengok ape prof dapat from the kids??

Tadaaa...
Dari pelajar2 2 Ehsan, tapi yang hujung tu (kaler putih) dari 3 orang pelajar istimewa

Pelajar2 2 Ehsan memang manje sangat dengan Cikgu Farah diorang tu...pengawas cilik ni, namanya Mashitah (comel kan?). Die selalu teman prof kat bilik guru bile waktu rehat...xde sembang ape pun, die duduk diam2 tengok Cikgu Farah die buat kerja. 


Yang ni plak...masa waktu terakhir kat SKKKLIA, prof kene relief kelas 3 Maju. Kebetulan plak ade relief waktu terakhir dan memang kelas tu prof ajar plak tu, subjek sains. Siap mintak autograf dan kata2 terakhir, sweet je diorg ni. Dan yang paling buat prof terharu sampai nak nangis...diorg menangis masa prof cakap "Ok, lepas ni dah xjumpa saya lagi...belajar dan usaha sampai berjaya, saya doakan semua berjaya dan dapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan nanti".


Belum sempat keluar kelas lagi...sesi salam-salaman pun bermula dan mulalah sorang2 menangis. So touched! like seriously...prof xsangka diorg nak hadiah kan titisan air mata diwaktu akhir perjumpaan kami. Prof sayangkan diorg...Aina Nurina, Aiko Iris Carissa, Andik, Ameerul, n ramai lagi.

Ada sorang pengawas perpustakaan, Ameerul...mula2 dah salam, die cool je siap ejek kawan2 die yang nangis. Last2 die patah balik, masuk kelas jumpe Cikgu Farah n die tanya "Cikgu, cikgu...betul ke lepas ni cikgu nak pindah? cikgu dah xajar kitorang lagi?" Bila prof angguk tanda "YA"...muka Ameerul terus berubah jadi kemerahan dan akhirnya menangis. Prof usap2 kepala die...prof cakap "nnt Ameerul belajar, kuatkan usaha ok"...terus die lari balik dengan keadaan menangis2 cenggitu. Ouhh

Mana murid perempuan yang menangis...prof peluk, cium diorg. Wah! kelas gittew...ade murid yang cakap kat kawan2 die "weyyyyyyy...Cikgu Farah cium die wey.best la die". =)

Insyaallah ada rezeki nanti nak jenguk2 diorang kat Majlis Hari Guru...katanya ada persembahan khas untuk Cikgu Farah. We will see =)

Balik dari sekolah...terjumpa sesutu yang unik kat atas meja dalam bilik. Surat tu mengatakan...

Hadiah dari ila, biha dan faiq sebab kak ique dah tak kerja kat sekolah rendah kompleks KLIA




With Love, xoxo

Tuesday, March 19, 2013

Kisah Cikgu Farah

Assalamualaikum!!!!

Cikgu Farah In The School..Ahaa

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi atas kurniaan rezeki yang mendatang. Kini prof bertukar profession sebagai cikgu pula. haha...sebelum ni pun cikgu jugak tapi diluar kawasan sekolah kan but it different now, skang prof dapat job as temperory teacher kat SK Kompleks KLIA. Hoorey!

Kontrak sampai bulan 4...harap2 dapat renew contract lama sikit. Bukan apa...seronok plak jd cikgu ajar budak2. Mane yang bising2 tu...upah gula2, terus senyap. haha...

Oh ye, prof mengajar tahun 1 Usaha dan 2 Ehsan untuk subjek Bahasa Melayu dan 1 Ikhlas untuk PJ. Yey!

The kids memang excited giler dapat cikgu baru...die tatau cikgu die ni garang. heyppppp!

First week dalam mengajar 2 Ehsan da ade macam2 ragam memasing nya pun. sabar jelah mengajar diorg...

Ni tengok ni...hasil kerja diorg (3 daripada 37 murid punyer homework)




I bet you! ini mesti kerja sekumpulan murid...kalau x, cemane ayat boleh same? Cikgu Farah baik...hahaha. baik ye??? tunggu la semua orang. Cikgu Farah ni garang. =p

Tergelak2 tanda homework diorg...comel je.

Murid2 1 Usaha pula...pantang Cikgu Farah lalu depan kelas nnt semua keluar kelas semata2 nak bubye Cikgu Farah. How sweet they are...muah!

Ada yang lagi cute bile Cikgu Farah masuk kelas...dah marah2 sebab bising, pastu sorang budak perempuan peluk Cikgu Farah before keluar kelas. Waaaa...terharu!!!

Haa...yang ini plak hasil kerja murid2 1 Ikhlas. So cute la diorg ni..









Hahahaha...Selamat hari Guru, Selamat Hari Jadi. Skang bulan Mei or September ke?? haha. Layan kan budak2 ni, sorang2 bg nota cinta...

Bukan Cikgu Farah yang suruh tau...ini volunteer dari anak2 murid Cikgu Farah. So touched! =)


With Love, xoxo

Tamat perkhidmatan di Tuition Centre

Assalamualaikum, sahabat blogger dan pembaca setia =)

Lama sangat xlepak kat blog ni…banyak benda x update.

Prof dah x mengajar di pusat tuisyen di Kota Warisan, disebabkan dapat rezeki lain. Syukur Alhamdulillah. Last keje bulan februari…

Agak berat hati nak tinggalkan tempat prof membina carrier sebagai pendidik…Aunty Iffah antara yang banyak bantu prof. Terima kasih aunty, I love her.

Prof dah bersama Mutiara selama 8 bulan dan terpaksa lepaskan semua…sangat sedih bile nak lepaskan murid2 tahun 6. Dari mula diorg join Mutiara memang prof yang ambil alih kelas… 

Mana yang malas, prof slalu bagi motivasi supaya diorg bersemangat nak belajar…almaklumlah. Sekolah rendah pagi, sekolah agama petang, tuisyen malam pula tu n masing2 pun xlarat…sampai ade tu yang malas buat kerja sebab penat.

Prof faham…masa budak2 la masa nak belajar itu ini. Kita dulu pun pernah lalui waktu kanak2…sure faham apa yang diorg rasa.

Tapi Alhamdulillah, walau penat macamna pun…mereka tetap datang nak timba ilmu. Motivator yang best sekali is Aunty Iffah. Those kids suka sangat dengan Aunty Iffah…aunty sangat pandai tackle hati students. And murid2 di Mutiara love her so much!

Masih terbayang kata2 sorang dari murid tahun 6, Asyiqin…masa nak salam prof sebelum balik, sempat lagi die wish “semoga cikgu dapat jadi saintis”.
Aamiin, ya rabb…

Khalif one of the student pernah  tanya cita2 prof nak jadi apa…then dia pun teka punya teka, sampai terkeluar “saintis” and yup that’s right!!!

Haha…thank you Asyiqin sayang. Teacher love you!

Teacher doakan anak2 murid semua berjaya dapatkan keputusan terbaik UPSR nanti. I will see you guys in no time, inshaallah.

Dan bermulalah profession prof sebagai seorang guru di Sk Kompleks KLIA, sebagai guru ganti. Alhamdulillah…rezeki dari Allah, prof dapat tawaran mengajar sekolah pula. =)


With Love, xoxo

Tuesday, February 19, 2013

Correct timing to drink water

Will maximize its effectiveness on the human body.

Two (02) glasses of water - After waking up - Helps activate internal organs

One (01) glass of water - 30 minutes before meal - Help digestion


One (01) glass of water - Before taking a bath - Helps lower blood pressure

One (01) glass of water - Before sleep - To avoid stroke or heart attack




With Love, xoxo

Microwaved water vs purified water

Hye everyone, have a nice day ahead yeah! Love

This is some information I would like to share with you guys, someone emailed me...interesting fact!

MICROWAVE OVEN - Not the usual stories, please read
'Below is a science fair project that my granddaughter did for 2006. In it she took filtered water and divided it into two parts. The first part she heated to boiling in a pan on the stove, and the second part she heated to boiling in a microwave. Then after cooling she used the water to water two identical plants to see if there would be any difference in the growth between the normal boiled water and the water boiled in a microwave. She was thinking that the structure or energy of the water may be compromised by microwave. As it turned out, even she was amazed at the difference..')














I have known for years that the problem with microwaved anything is not the radiation people used to worry about, It's how it corrupts the DNA in the food so the body can not recognize it. So the body wraps it in fat cells to protect itself from the dead food or it eliminates it fast. Think of all the Mothers heating up milk in these 'Safe' appliances. What about the nurse in Canada that warmed up blood for a transfusion patient and accidentally killed them when the blood went in dead. But the makers say it's safe. But proof is in the pictures of living plants dying.


FORENSIC RESEARCH DOCUMENT

Prepared By: William P. Kopp

A. R. E. C. Research Operations
TO61-7R10/10-77F05
RELEASE PRIORITY: CLASS I ROO1a


Ten Reasons to Throw out your Microwave Oven


From the conclusions of the Swiss, Russian and German scientific clinical studies, we can no longer ignore the microwave oven sitting in our kitchens. Based on this research, we will conclude this article with the following:

1). Continually eating food processed from a microwave oven causes long term - permanent - brain damage by 'shorting out' electrical impulses in the brain [de-polarizing or de-magnetizing the brain tissue].

2). The human body cannot metabolize [break down] the unknown by-products created in microwaved food.

3).. Male and female hormone production is shut down and/or altered by continually eating microwaved foods.

4). The effects of microwaved food by-products are residual [long term, permanent] within the human body.

5). Minerals, vitamins, and nutrients of all microwaved food is reduced or altered so that the human body gets little or no benefit, or the human body absorbs altered compounds that cannot be broken down.

6). The minerals in vegetables are altered into cancerous free radicals when cooked in microwave ovens.

7). Microwaved foods cause stomach and intestinal cancerous growths [tumors]. This may explain the rapidly increased rate of colon cancer in America .

8). The prolonged eating of microwaved foods causes cancerous cells to increase in human blood.

9). Continual ingestion of microwaved food causes immune system deficiencies through lymph gland and blood serum alterations.

10). Eating microwaved food causes loss of memory, concentration, emotional instability, and a decrease of intelligence.

Have you tossed out your microwave oven yet? After you throw out your microwave, you can use a toaster oven as a replacement. It works well for most and is nearly as quick. The use of artificial microwave transmissions for subliminal psychological control, a.k.a. 'brainwashing', has also been proven. We're attempting to obtain copies of the 1970's Russian research documents and results written by Drs. Luria and Perov specifying their clinical experiments in this area.
 

With Love, xoxo