Mak Abah




Dah 8 bulan mak pergi...

Apa yang buatkan prof teringat pada arwah mak abah?

1. Bile setiap kali nak keluar rumah..

2. Bile setiap kali sampai kat tempat dituju...

3. Bile sedih...

4. Bile xdapat jawab exam/test dengan baik...

5. Bile nak masuk dewan exam...

6. Bile ada masalah...

7. Bile nak pk baju ape nak pakai untuk sesuatu event...

8. Bile nak buat sesuatu keputusan...

9. Bile ada good news...

10. Too much to review!

 Selalunya, apa yang prof akan buat???

1. Salam mak abah...cium pipi mak, dan mak akan pesan " hati2 ye kakak...nanti dah sampai bagitau la"

2. Prof akan text/kol mak abah just to let them know puteri mereka dah selamat sampai

3. Prof kol mak abah, cerita dari awal ape yang terjadi...punca prof sedih, mak abah akan bg idea n pandangan diorg...ending nnt mesti mak cakap macamni "Dah la kakak, tamau nangis...tamau sedih2, nanti ok la tu"

4. Mesti kol mak abah pastu prof nangis2 ngadu pasal exam/test yang susah tu...then mak abah akan cakap "xpelah...mungkin lebih baik lain kali, insyaallah"

5. Kol mak abah "Mak abah, akak da nak masuk exam ni...akak minta maaf ye mak, abah. Doa kan akak dapat buat yang terbaik exam ni. Akak takot..." abah akan cakap "ok, buat elok2", mak pula akan cakap "ye, mak sentiasa doakan anak2 mak berjaya. buat elok2 ye...insyaallah, mak doakan kakak lulus. aminn"

6. Selalunya mesti mak cakap "ala, xde apelah...nanti ok la tu, percayalah cakap mak.", abah pula akan cakap "benda dah jadi, nak buat macamne lagi...rilex la. xde ape nak risaulah"

7. Mak orang pertama yang akan suruh prof try itu dan ini...baju2 mak pun keluar dari almari bilik mak, just for me. She was very helpful...die suke tengok anak die happy n cantik.

8. Kalau nak kene buat pilihan...i would rather choose to be with my family. Selalunye mak abah xmembantu sangat dalam urusan nak buat keputusan...diorg lebih suke anak die buat keputusan sendiri...sebab setiap kali prof cakap nak buat itu, nak buat ini...abah just simply said "ok!", cuma mak la yang susah sikit nak lepas kan anak die ni...macam2 alasan die akan bagi...tp, boleh nego. Hati mak ni lembut...tapi jangan sekali2 sakitkan hati diorg...xcium bau syurga nanti. 

9. Mak abah the first person would noticed pasal berita gembira...xkesah la ape2 pun, mesti mak abah yang akan tau dulu. They're happy too!! glad. 


Tapi semua tu dah xde sekarang...no text, no calls form them. Kalau nak kemane2 pun, sometimes prof just tengok phone. Tatau whom should i call/text to just to let know yang i am safe.

Bile sedih, nangis sorang2...even ngadu kat best friends pun xmampu nak berhenti kan air mata yang mengalir. Xlega macamne luahkan kat mak abah...but i know, they're trying so much to help me.Thank you, semoga Allah membalas jasa baik kalian semua.

Bile xdapat jawab exam/test...ok, this part memang surrender. Tatau what should i do...balik rumah, tdo, tenangkan fikiran. tuje lah...

Bile nak pergi memane, pakai je cecomot...lantak la ade orang kesah or x. Baju koyak2 pun prof pakai je. Kadang2 dulu kalau jalan2 ngan mak g pesta konvo or what so ever, bile nampak baju cecantik tu teringin jugak nak beli...tapi bile mak tanye "kakak nak ke?" prof terus geleng kepala...cam xsampai hati kot nak biar mak keluar duit belikan baju prof. Kami bukan orang senang...duit tu pun banyak benda lagi nak pk kegunaan yang lagi penting. 

But i guess mak tau kot yang prof nak baju tu...diam2 mak belikan untuk prof. So touched! Banyak kali mak buat macamtu...thank you mak. thank you abah



Harapan prof sepanjang hayat mak abah, prof dapat jadi yang terbaik untuk mereka...harap mereka xpernah kecil hati dengan prof, harap prof xpernah bebankan mereka, harap prof xpernah susahkan mereka, harap prof jadi anak yang baik...

Tapi prof xkuatlah nak buat ni sorang2...ouhhh, mesti adik2 prof rase lagi sedih dr ape yang tengah bermain dalam kepala prof ni. Sorry! xpatut mengeluh...

Teringat lagi mase mule2 masuk matriks...nak bawak barang2 masuk bilik, prof nangis teruk giler kot sebab sedih tengok abah kene angkat beg baju berat prof tu. Seminggu prof nangis duduk je dalam bilik...orang orientasi, happy n gelak2...ni x. bile ade mase free je mesti nangis. 

Lembik!

With Love, xoxo