Saturday, November 10, 2012

Balik kampung

Assalamualaikum, blogger dan reader yang best tu...

Lame sangat x update entry, harap korang sihat2 belaka OK.

2 hari lalu (khamis) prof sewa kereta kenari dari Shah Alam nak amik adik2 kat Nilai bawa balik kampung Sijangkang. Weekend ni ade kenduri sunat untuk Faiq dan Sarip, my nephew. 

Petang sebelum balik rumah, prof ada program berkenaan publish paper. Alhamdulillah, everything was good and smooth. 

Balik dari talk terus kemas2 nak balik...then lepas isyak g amik kereta sewa kat Napi. Sampai rumah dalam 1200 jugak la sebab settle kan urusan tuisyen dulu. 

Sampai rumah terus masuk cium adik2 semua...salam2an, then terus masuk bilik sebab keletihan. Rest dalam 10 minutes, then keluar bilik...baru ternampak keadaan rumah yang tersangatlah "cantik dan rapi" tu. 

Ya Allah! serious sakit kepala..malam tu memang semua kene marah, sebabnye kalau prof ade kat rumah xde pun keadaan rumah jadi macamtu, balik S.Alam plak menjadi2...

Lepas dah kene marah, masing2 bangun buat keje...prof slowly kemas rumah sikit2. Settlekan bilik, dapur, ruang tamu n tinggalkan sikit bahagian laman depan nak sapu pagi esoknye. 

Dekat kul 1 jugak settle keje2 tu...pastu rehat, tunggu ulangtayang cite Adam&Hawa. haaha....xnak lepas peluang. kihkihkih

Dah settle kemas2 rumah, sebelum start Adam&Hawa...adik2 semua keluar rumah tengok kereta. Diorg teruja sangat tengok kak long balik bawak kete. First thing diorg tanye "Kak Ique beli ke kete ni?". Hahaha...sounds funny, mane nak dapat duit beli kete dengan keadaan macam skang ni adik2 ku sayang. 

One fine day, insyaallah...prof seronok bile diorg happy. Bile jiwa korang dengan keluarga terlalu erat, then you will know how its feel. So amazing! I love my family. 

Dah malam, xbest plak diorg bising2 kat luar rumah keep talking pasal kete tu, ajak diog masuk tengok Adam&Hawa...malu dengan jiran2 nanti. Kalau kete betul xpe jugak =)

*Yawning* mengantok! dan diarahkan untuk tidur sebab esok akan melalui hari yang sungguh panjang dan memenatkan...need enough rest. Sebelum tdo sempat text tru BBM ajak member sarapan. tapi xreply..sokay, dah tdo rupanye.

Esok pagi...adik2 xbangun lagi, I woke up for subuh then member reply BBM pasal breakfast tu. Great! Kitorang lepak Al-Salam Inti makan Nasi Lemak sesame...

Dalam kul 10 sampai rumah, adik2 xbangun lagi????? beriya je kata nak balik kampung pagi. dah nak tengahari da. 

Kejut semua orang suruh siap...prof settlekan bahagian rumah yang belum kemas sepenuhnya, baru gerak balik kampung. 

Disebabkan adik2 semua akan stay kat kampung dalam tempoh yang agak lama, so prof kosongkan freezer nak off letrik supaya jimat. Insyaallah!

Ade telur ngan daging korban yang Cik Nani bagi haritu banyak lagi, bagi Adlin n Aunty siti sikit. Dah janji dengan Syadiyah nak jumpe die kat rumah..tp die ikut Aunty Siti ke tadika plak...

Lepas dah settle urusan kat Nilai, terus gerak balik kampung...tapi singgah kat tuisyen centre jap hantar barang.

Lebih kurang petang sampai kampung...Alhamdulillah, perjalanan yang menyeronokkan sambil berkaraoke ngan diorg dalam kete. haha...best moments.

Seronoknye dah sampai kampung...sempat rehat sekejap sebelum gerak balik S.Alam. Apa yang paling penting, perut prof penuh...penting OK!

Alhamdulillah...adik2 pun happy dapat balik kampung, Faiq xsabar nak sunat, while prof plak boleh focuskan keje2 kat lab untuk november ni. Coz, disember nnt I bet u i'll be busy with tuition schedule. Hmm...Mudahkan rezekiku Ya Allah. Berkati setiap rezeki yang aku perolehi. 

Lan cakap, walaupun duit sikit...tapi kalau pekerjaan yang kite buat tu diberkati Allah, insyaallah akan cukup. Insyaallah!

Berpegang pada nasihat tu...banyak jugak plan tuk lepas master nnt, tp dah xberani merancang sebab takot gagal then akan kecewa. 

Just go with the flow dear...don't aim for success if you want it, just do what you love and believe in it will come naturally. Insyaallah! Try harder, step up and keep smiling as we go through our day...Insyaallah!

Semoga adik2 tabah hadapi ujian Allah...be strong as our parents ok sayang!

Sekurang2nya akan ada orang yang perhatikan adik2 prof...sementara prof masih di S.Alam. 

Skang ni ape yang prof buat sume untuk diorg...yes i admit yang kadang tu memang give up n demotivated xboleh nak explain tru words. Tapi prof ade kawan2 yang supportive...they won't let me cry. Thank you!

Some quotes from twitter --->

The reason why people give up so fast is because they tend to look at how far they still have to gp, instead of how far they have gotten.

The key to a happy life is being grateful; big or small. Everything is beautiful when thanked :)


As a conclusion..apa yang terjadi, jangan menyerah dan setiasalah bersyukur even sebesar2 dugaan yang mendatang. Insyaallah, I wish that I have smooth sailing for the entire of my life. Aminn

Let me share some songs that I like most =)





With Love, xoxo

2 comments:

Nor Lina madihah said...

salam.. cantik blog..
dan suka jgk baca kisah 2..
shah alam kje ape???

Prof Ique said...

further master awak...doakan nnt saya dapat keje bagus lepas master, insyaallah =)