Jiran ohhhh jiran

Assalamualaikum...blogger dan reader yang disayangi

Geram!!!!!

Ok...tarik nafas!! hembussss...

Begini cerita dari awal, ada satu pasangan makcik dan pakcik yang bertudung labuh dan bersongkok merangkap jiran xbape nak jauh n xbape nak dekat.

Dari mula2 kami start pindah Nilai, diorg ni pun kenal2kan diri masing2...dulu makcik ni jual kuih depan rumah die, sedap tau. xdinafikan memang sedap...

Lepas tu die dah xjual kuih sebab die jadi cikgu tadika...tatau plak die ade kelulusan tuk ngaja budak2 tadika. as my knowledge, nak jadi guru tadika pun kene ade ilmu gak...bukan main terjah je mintak kat kawan2 yang mengurus tadika nak jadi guru kan??

Ok, mase Faizal kecik dulu dalam umur 10 tahun lebih kot xsilap prof...arwah mak abah hantar adik2 ngaji kat rumah die. BERBAYAR ok! bukan FREE...

Tapi mulut die ya allah! macam bertih jagung yang kene goreng jadi pop-corn tu. Menurut kata adik prof, makcik tu kata " Eh, korang ni mak ayah tau cari duit je...anak2 entah jadi ape ". Ishhhh! Baik betul bahasa makcik tu. 

Kebetulan masa tu prof kan sakit...ramai gak la jiran2 yang termakan kata2 suami isteri tu. Kata yang arwah mak abah prof ni tau cari duit je, anak sakit pun dibiar2 kan aje. 

Hati sape xterguris bile dengar orang cakap macamtu kan??? Ya Allah!

Ok...memang banyak tempat dah arwah mak abah bawak g berubat, tapi apekan daya kalau bukan itu yang Allah nak tunjukkan penawarnya. Tapi arwah mak abah xpernah pun mengeluh cakap susah nak jaga prof. *Harap-harap sepanjang hidup prof dengan mak abah xde lah susahkan diorg...insyaallah! moga mak abah tenang kat sana*

 Diorg memang sibuk la hal2 jiran tetangga ni...bagi prof itu bukan tahap ambil berat tapi dah tahap menyibuk. Serious! Ya Allah, napelah orang macamtu ade dalam kawasan kami...

Terbaru ni, Mak Teh datang rumah bertanya khabar...takot la anak2 buah die ni ade ape2 hal kan...sambil2 tu die tanye jugak sejauh mane kebenaran rumors yang digembar gemburkan makcik pakcik tu tadi. 

Yes! I am quite upset...macam2 rumors diorg buat, macam lah mereka tu ibu bapa prof. Pada jiran yang terima semua kata2 diorg bulat2 tu memang prof xley nak buat ape lah kan...kami ni minoriti je kat kawasan tu. 

Tadi pakcik tu kol, tanya lokasi prof...malas nak layan, entah ape lagi agaknya nak buat cerita lepas ni...kebetulan adik2 je ade kat rumah. So, Faiq yang jadi gentleman selamatkan keadaan...pakcik tu ajak mengaji dengan die. for FREE! 

Mase berbayar pun bercakap...ni kan plak xberbayar. 

Tidak mengapa...Allah masih bagi peluang kat prof untuk cari duit untuk panggil ustaz datang ajar mengaji kat rumah. Biarlah kebodohan mahupun kepandaian adik2 prof dalam mengaji Al-Quran ni ustaz dan kami je yang tau...andai kata adik2 xpandai baca Quran???? Ehhh, hello! kompem2 die heboh satu Nilai siap tampal kat notice board agaknya. Astaghfirullah...prof pun tambah dosa mengutuk diorg dalam blog.

Die xpernah jenguk kami tanpa ada ape2 urusan...selalu die akan datang bile ade urusan penting jela, bile ade majlis anak yatim baru lah terhegeh2 datang rumah nak menjemput...bile ade kawan2 prof ramai2 datang rumah melawat baru lah terhegeh2 nak tanye khabar...bile ade crew produksi TV UiTM datang dengan lecturers n dean prof barulah terhegeh2 nak tanye khabar...no manners!

Cerita yang diorang buat kononnya prof xmasak untuk adik2 n biarkan adik2 minta makanan kat cikgu, prof merayau tinggalkan adik2 bersepah2 kat rumah orang. Semua tu memang lah xbetul...ya allah!

Selain waktu mengajar, memang prof akan duduk rumah je xkemana...prof akan MASAK setiap kali lunch hour. Bile hari mengajar, prof akan pastikan nasi dah masak n lauk dah tersedia untuk stok sampai malam sebelum keluar g mengajar...dan ade jugak kadang2 prof bawak diorg semua g tuisyen naik bas balik tengah2 malam pun heret jugak budak2 tu...

Pakcik dan makcik tu xpernah tau kisah kami dan prof xkan benarkan die tahu ape2 good noews pasal family kami...biar diorg dibuai dengan bad story pasal kami yang sememangnya tidak benar. Biar, biar...mulut orang xboleh nak tutup, hati orang pun xboleh nak jaga...

Jalan terbaik yang kami decide skang ni duduk dalam rumah, xyah keluar kalau xde hal penting...itu pun die boleh cakap adik2 prof bersepah sebabkan rumah kami bertutup je...

Do not trust others easily...especially orang macam tu. Mintak dijauhkan orang macam tu dalam hidup kami.


"Rumors are carried by haters, spread by fools, and accepted by idiots"-Quotes

 

 

 With Love, xoxo