Monday, October 1, 2012

Acne Skin Product

Assalamualaikum blogger dan reader semua

Prof ade big problem bile jerawat kat muke ni memang xreti nak berenggang dengan kulit muke prof. selesa sangat agaknya duduk lame2 kat muke orang. tatau malu la jerawat ni. ish!

Sejak dari lepas operation haritu sampai sekarang tamau hilang...macam2 gak product yang prof dah pernah try tapi end up xde result ape n jadi makin teruk (as usual la orang kalau bagi testimoni kan? hehe). Err...mungkin skang ni masa nak stabilkan hormon kot. 

Antara yang xmenjadi kat muka prof ni >> Biore, Clean n Clear, Hazel Snow, Oxy, Neutrogena




Yang ok >> temulawak (rm5), tia amelia (rm85/set), eumora (rm90/buku)

Sebelum ni pernah singgah Guardian kat Giant, Nilai temankan Syida cari barang die...prof pun jalan2 tengok product Nutox. Tibe2 saleswoman Clinelle suggest prof beli product die...katanya bagus untuk kulit berminyak n berjerawat. Memang dah terpaut dah lepas dengar explaination die...tapi bile die sebut dalam tu ade tea tree oil terus tawar hati nak beli sebab pernah prof try product dari Body Shop set rangkaian tea tree oil tapi makin naik jerawat...xsesuai =(

RM 39
RM 48
RM 28
Terus stop immediately, ade lagi body shop tu kat dalam bilir air xsampai half pun lagi...harga pun boleh tahan setiap satu ni. Pernah gak try Eumora dan memang bersih kulit muka..prof pakai sabun Eumora ni boleh la tahan sebulan lebih jugak. Tapi sebabkan mahal, xmampu nak beli lagi kalau dah habis...so far, dah habis 3 buku sabun Eumora ni. Skang tengah sabun ke-4 =)

  

Satu buku tu harga nya rm 90 tau...bukan satu kotak tu rm 90. Mahal! huuu...tapi hasil nya sangat puas hati. =)

Ok, lepas dah teman syida beli barang kat Guardian tadi tu...xde la beli pun Clinelle tu. Nak dijadikan cerita, sabtu lepas (29/9/2012) temankan Kak Han g Guardian plak cari barang...ehhhhh, lalu plak depan Clinelle punye rak. stop! tengok2...poyo je! bukan beli pun lah..orang tengok je.

Balik rumah, xley jadi ni...terus amik phone, google pasal Clinelle! so far testimoni orang yang pakai produk ni rata-rata cakap bagus. 

Ehem! esoknye prof ade kelas english dengan students form 3 and primary...balik dari tuisyen, singgah rumah Syida hantar barang...pastu terus menyuarakan isi hati prof nak beli Clinelle tu. Ahahahahaha...prof tergoda jugak akhirnya

Memang xboleh jadi...Syida pun cakap die dengar2 gak orang cakap Clinelle ni bagus n kalau prof jadi beli die nak tengok hasil nya nanti. Hahaha...kelakar ok! kalau xjadi macamne???? NAHAS!!!!

Ok...on the way back ke rumah, singgah Watson. Beli lah Clinell Purifying Cleanser ( RM 33.90 RM 28.80 harga promotion) dapat free Clinella Blackhead Control Gel. 

Balik tu, siap2kan kemas barang nak balik S.alam...pastu terus try pencuci muka baru. hoyehhh! 

Best2! Mild sangat pencuci tu...xrase tegang bila dah pakai. Rase nak cuci lagi, lagi , lagi dan lagi. hahaha...serious best. Lepas pakai, muke nampak bersih la...ala, macam pakai pencuci lain gak. mula2 pakai memang rasa best sebab baru tukar dari produk lame...cube kalau dah lama2 pakai. Camne???

Eh! tapi mintak2 kali ni sesuai lah dengan kulit muke prof...tanak dah susah2 cari produk lain. Macam ebelum ni prof mengada2...dah elok2 pakai set produk Tia Amelia, Flawless gile! Glowing in the dark la katakan. eceh!


Tapi mahal jugak, n krim die cepat sangat habis...pastu nak restock memang malas nak keluar jejauh...mase tu prof tengah buat degree...so same2 dengan Yong, Fatin, Ida, Ecah pakai Tia Amelia ni. Sume cantik2 bile pakai ni...TAPIIIII! once you stop pakai benda ni, menjadi2 balik la muka yang flawless tadi tu. Serious! Pastu kalau kene panas, muke mesti cam gatal2 sikit...even dengan rasminya pengeluar produk cakap TANPA PENGELUPASAN tapi bile rase gatal2 n kemerahan tu memang xbest la...STOP jugak. hmm

Sampai lah sekarang ni...pakai yang murah je, Safi Gamat. Mule2 memang ok...terkawal la jerawat2 ni, tapi tula prof cakap lepas je operation terus xmampu kawal jerawat ni. Actually xteruk sangat cume adelah kumpulan2 jerawat jahat ket tengah2 pipi kiri kanan, dahi sikit, dagu xyah cakap...memalukan, then kat hujung pipi nak dekat ngan telinga tu ade sikit...sedih kan?

Ya Rabbi! prof..tolong lah bersyukur, masih terkawal tau, bukan teruk sangat...yang nak ngade2 ni kenape? tampar kang! orang lain lagi teruk sampai resdung...mengada je prof ni. eeee...meluat!

Ehee...jangan marah!

Skang ni memang da pakai Clinelle...semalam masa sampai S.alam, tengah2 makan kat seksyen 2 terus whatsapp Nad mintak tolong die singgah Guardian belikan Clinelle Puryfying Toner (RM 33.90).

So, skang ni set Clinelle yang prof pakai >>



Nah tengok ni, from Facebook Clinelle sendiri share pasal recommended product menngikut jenis kulit:

PRODUCT RECOMMENDATIONS FOR DIFFERENT SKIN TYPES / CONCERNS

by CLINELLE on Wednesday, August 22, 2012 at 9:23am ·
PRODUCT RECOMMENDATIONS FOR DIFFERENT SKIN TYPES / CONCERNS

1.     Product Recommendations - Normal to Oily Skin Type
Steps:
1. Deep Cleansing Gel
2. Skin Smoothing Scrub
3. Purifying Toner
4. Eye Bright
5. Moisture Glow (Day & Night)
6. UV SPF50 (Day only)
7. Oil Free Smoothing Compact SPF18

2.     Product Recommedations - Normal to Dry Skin Type
Steps:
1. Caring Milk Cleanser
2. Skin Smoothing Scrub
3. SnoWhite Mask
4. Soothing Skin Toner
5. Eye Bright
6. Moisture Booster
7. Intense Skin Moisturizer (Day) / Hydra Firm Night Cream (Night)
8. UV SPF50 (Day only)
9. Oil Free Smoothing Compact SPF18

3.     Product Recommendations - Dull and Uneven Skin Tone
Steps:
1. Deep Cleansing Gel or Caring Milk Cleanser
2. Skin Smoothing Scrub
3. SnoWhite Mask
4. Purifying Toner or Soothing Skin Toner
5. Eye Bright
6. Brightening Serum
7. Moisture Glow or Intense Skin Moisturizer (Day)
8. Hydra Firm Night Cream (Night only) – for dry skin condition
9. UV SPF50 (Day only)
10. Oil Free Smoothing Compact SPF18


4.     Product Recommendations - Acne Prone Skin Type
Steps:
1. Purifying Cleanser
2. Skin Smoothing Scrub
3. Blemish Clear Mask
4. Purifying Toner
5. Eye Bright
6. Blemish Clear
7. Blackhead Control Gel
8. Purifying Gel Moisturizer (Day & Night)
9. UV SPF50 (Day only)
10. Oil Free Smoothing Compact SPF18


5.     Product Recommendations – Anti-Aging
Steps:
1. Ingenius Age-Defense Cleanser
2. Ingenius Age-Defense Toner
3. Eye Bright
4. Anti Wrinkle & Firming Serum
5. Ingenius Optimizer Daily Booster
6. Ingenius Age-Defense Moisturizer (Day & Night)
7. UV SPF50 (Day only)
8. Oil Free Smoothing Compact SPF18


6. Product Recommendation - Sensitive Skin Type
Steps:
1. Caring milk cleanser
2. Soothing skin toner
3. Moisture booster
4. Eye bright
5. Intense skin moisturizer (Day & Night)
6. UV SPF50
7. Oil free compact powder
8. Skin Smoothing Scrub  *2 weeks once



Banyaknye! tapi xde la sampai nak beli semua ni...cukup2 la basic yang ade untuk hilangkan jerawat ni je. Moga2 cara ni lah laluan untuk prof clear kan balik jerawat2 ni. Insyallah...


With Love, xoxo

14 comments:

Anonymous said...

Sekrg still pakai clinelle ni lagi? Ok tak?

Prof Ique said...

Masih pakai toner, moisturizer, blemish gel. Ok, muka dah kurang jerawat. Toner dan moisturizer clinell memang best untuk muka berjerawat.

Anonymous said...

hai..kita pon guna clinelle...so far alhamdulillah...
skang baru nk cuba serum brightening ngan nano c
awak ada guna kan...so far mcmana hasil? cerah sekata ke? thanx

Farhana I'zzeti Rusli said...

Sebenarnya pakai Tea Tree tu bila byk jerawat keluar bermakna mmg elok sbb produk melayu banyak chemical. Bika kita tukar ke product yg takde chemical that why semua jerawat kat dalam yg terkumpul keluar. Adik ipar sy ada masalah yg sama dgn prof sampaikan dapat masalah pakar kulit sbb bernanah. Now dia guna Tea Tree sampai skrg and kulit dia lg licin dari sy and sy pun guna tea tree pkus with seaweed sbb nak putih sikit. Kulit kita bila pakai byk chemical tu yg jerawat tak keluar langsung sbb jerawat terperuk dlm kulit kita and once kita guna product non chemical semua jerawat tu akan keluar and kulit kita akan bebas dari segala chemical yg pernah kita pakai.

Prof Ique said...

thank you very much for the info farhana. baru tau yang kalau keluar jerawat makin banyak maksudnye makin baik...sebab bile makin teruk memang terus stop pakai produk tu. alahaii...

miss fida said...

I pakai clinelle ni baru je x lame.. I ade masalah jerawat teruk juge pegi pakar kulit la sume tp bile pakai clinelle ni I da x payah nak bergantung dgn ubat 2 yg mahal gile tu.. memang bagus.. alhamdulillah...

Anonymous said...

Nak tanya, pakai clinelle ni berapa lama nak nampak positive effect?

Cik Kumbang said...

Last year saya pakai Clinelle
boleh baca review di link ni

http://kumbangmerahbintikhitam.blogspot.com/2013/06/memaria-elena-and-clinelle.html

tapi sekarang saya dah stop sebab pencuci clinelle ada parabens huhu so sad (-__-')

Anonymous said...

Saya dulu mengalami masalah jerawat batu yang teruk sehingga malu nak berkawan dan keluar bersosial. Produk yang dijual di farmasi hampir semuanya saya sudah cuba. Tamat sekolah menengah saya ambil antibiotik recommended by GP (Erythromycin & Doxycyclin) dan akhirnya ke pil perancang. Masalah jerawat adalah berpunca dari masalah dalaman iaitu hormon. Jadi produk kegunaan luaran hanya setakat membersih tapi tidak akan dapat menghilangkannya. Pil perancang memang mujarab kerana ia mengawal hormone, kulit juga menjadi lebih cantik. Akhir sekali apabila buat ultra sound, didapati saya menghidapi Polycystic ovary syndrome (PCOS), also called hyperandrogenic anovulation (HA). Dr. Sakit Puan mengatakan your GP is right to put you on Pil! Sila google sendiri apa itu PCOS. Kerana PCOS saya ada masanya mengalami jerawat ditempat yang sama dibahagian rahang kerana bahagian ini sensitive dengan perubahan hormone. Ini adalah pengalaman saya.

Farah Samad said...

Terima kasih atas info yang berguna. FS doakan cikpuan semakin sihat ya...aamiin

Farah Samad said...

Betul...paraben berleluasa dalam produk kecantikan sekarang :(

Farah Samad said...

Kesan pada kulit saya agak cepat...dalam 2minggu da ok namun bukan clear 100%. Masih ada baki2 yang perlu di sental lagi

Anonymous said...

Habis tu x elok ke kak kalau pakai tu ?

Farah Samad said...

awak...cik kumbang, paraben memang tak bagus. kita pun baru tau beberapa tahun lepas =(