Raya Sakan 2012

Selamat Hari Raya!!!!

Banyak x dapat duit raya tahun ni??

Simpan! jangan boros...

Tahun ni kan, mula2 rasa memang xseronok nak sambut raya...prof cuma siapkan adik2 je. Tak pk pun persiapan ape yang xcukup untuk diri sendiri.

Tapi, alhamdulillah...malam raya dapat sepasang kasut wedges, sepasang selipar. Kak Nini belanja! Thank you makwe.

Plan nya nak balik kampung malam raya...tapi, at last xjadi sebab pagi raya tu singgah kubur dulu baru pk nak gerak g mane2.

Alhamdulillah...satu syawal kami baik2 sahaja. Lepas solat sunat hari raya, terus g kubur mak abah. Kemudian, duduk rumah je xde buat pe sampai petang baru keluar rumah.

Prof xde mood la raya tahun ni. X macam sebelum2 ni..prepare kad raya, cari baju raya, kasut, tudung. Sekarang ni, kalau ade tu ade lah...kalau xde, pakai je yang lama2.

Walau macamne pun, terima kasih pada semua yang memeriahkan raya prof ngan adik2 tahun ni...Baju n kasut ade yang sponsor. Perjalanan raya pun ade yang sponsor...

Tak terkata perasaan gembira yang membuak2 dalam hati ni...dah tatau macamne nak wish thank you lagi kat diorg.

Korang percaya x kemana2 prof nak pergi beraya, diambil dan dihantar...macam princess! Best kan???

Bermula pada 5 Syawal...saudara-mara sebelah arwah abah dari Jengka 19, Pahang turun Nilai. Beraya kat sini, pastu bawak kitorang g Seremban rumah Kak Musliha. Tidur semalam kat sane, lepas tu besok paginya balik ke rumah...bersiap2 nak beraya dengan Hanis pula. 

Masuk 6 Syawal, beraya dengan Hanis...dari Bangi ke Nilai, kemudian kami ke Seremban. Mula2 Hanis datang rumah prof, beraya raya raya...lepas tu prof bawak Hanis g rumah Syida. Angkut Syida sekali bawak g beraya rumah Wani n Airin kat Seremban.

Hanis dengan gaya terbaru beraya di istana prof =p

Kalau nak tau, prof ade buat kuih raya kononnya persiapan raya untuk tahun ni...tak macam tahun2 lepas, prof ngan arwah mak buat kuih mazola n yang lain beli je. 

Tahun ni, buat je kuih2 raya...paling dahsyat, 2hari sebelum raya kuih prof hangus sebab terlena kat sofa. Terus fedap xnak buat kuih dah...surrender je. Kot ade rezeki kang cari la kat luar. Tapi xde...

Nasib baik ade orang datang bagi kuih2 raya kat adik...boleh buat hidang tuk tetamu. Kalau x...xkan nak hidang kuih hangus???? oh no!

Cerita pasal kuih ni, bersemangat prof buat kuih raya ni sebab Hanis cakap die nak datang raya umah prof nak rasa kuih2 prof. Alahaiiii...terharu sangat =)

Dapat jugak 2 tahun berturut2 Hanis datang beraya ngan prof...hehe. Tahun ni kami xde kad raya...selalunya kitorang akan tukar2 kad, masing2 pun busy n mungkin sebab tu jugak kitorang xde masa nak tulis kad raya =p

Kitorang pun kemudian gerak ke rumah Syida...Hanis ngan prof je. Bila Syida dah siap2 nak ikut, prof cam xsedap hati plak nak tinggalkan adik2 kat rumah. Cepat2 text diorg suruh siap nak g beraya kat Seremban.

Ila, Faiq, Biha yang ikut...nak bawak yang lain xmuat. tunggulah ade rezeki prof nak pakai kereta nanti boleh bawak diorg beraya sama2 =)

Hanis, Syida, Prof dan adik2 di rumah Wani (sebelah prof)

Prof dan adik2 tersayang

Balik dari rumah Wani...terus gerak g rumah Airin xjauh dari rumah Wani kat Taman Bukti, Senawang. Ya allah...kat rumah Airin, bukan takat beraya je tau. Siap pakej kaunseling lagi tau...Pakar kaunseling pasal CINTA semestinya mama Airin. Banyak petua dan nasihat yang dikongsi ngan kami anak2 dara ni...

Prof orang yang suke terima nasihat...n apply. Tapi kalau nasihat pasal CINTA ni tatau macamne nak apply. Apa2 pun, prof yakin dengan jodoh yang Allah bagi...Insyaallah!

Hanis xboleh lama...jam pun dah kul 5 lebih, kami kene gerak dulu sebab Hanis nak kene hantar Syida n prof dulu sebelum die gerak balik Bangi. 

Thank you Airin, Thank you Wani, Thank you Syida...lain masa jumpa lagi =)

Balik ke rumah...terus siap2 kan diri nak ke rumah Uncle Kamal xjauh dari rumah prof. Ikhwan datang rumah...ingatkan nak beraya, rupanya nak jemput beraya ke rumah die. Kul 9 dia datang amik. Kebetulan, prof nak keluar rumah tiba2 Najme n Mujahid datang rumah beraya...ok, xpe. masuk2...prof buatkan air =).

Ok, malam tu...prof sepatutnya beraya ke rumah Uncle Kamal (Dijemput), rumah Ikhwan (Dijemput), rumah Najme (Dijemput), rumah Zahira (Dijemput).

Lepas maghrib, uncle datang jemput kami semua ke rumah beliau. terharu sebab baru je kenal tapi uncle baik sangat...sudi ambil n hantar kami semata2 untuk beraya. Ya Allah...lindungi uncle dan keluarga. Insyaallah =)

Uncle, Ikhwan, Najme, Zahira...mereka semua sanggup jemput n hantar prof dan adik2 beraya. Baik sangat! Hanya ALLAH mampu balas. 

Kat rumah uncle, kami spent time terlebih sikit...sembang2 dengan Uncle n Aunty Linda (uncle's wife). Tak lupa jugak...prof dapat baju dari aunty. Cantik! Thank you aunty =)

 

Dalam kul 10 lebih, Faiq dah sibuk2 nak balik...uncle hantar kami balik rumah, sampai kat rumah terus keluar g beraya rumah Najme...2 kereta jemput kami. Nisa n Najme. Hahahaha...ya allah! prof tatau nak cakap ape bile Allah dekatkan orang yang baik2 dengan prof. Terima kasih!!!!!!!

Xdapat beraya rumah Ikhwan...die dah tunggu lama kat depan rumah waktu prof dan adik2 kat rumah uncle. Insyaallah, minggu ni kalau xde ape aral melintang prof singgah kejap rumah Ikhwan bawak adik2...xsedap plak orang dah jemput xpergi...dah la siap datang rumah nak bawak kami beraya. Sorry!

Kemudian, beraya rumah najme...plan asalnya diorg beraya rumah prof, kumpul ramai2 nak bincang pasal konvoi raya esok (7 Syawal-sabtu). Tapi sebabkan prof keluar lepas maghrib tadi...so tukar plan g raya plus discussion kat rumah Najme. 

Sebabkan dah lewat sangat kat sane...xdapat beraya rumah Zahira. Sorry! bukan xdapat...tapi postphone pagi esoknye.

Hmm...settle lah malam raya ke-6.

With Najme's daddy...friends, and my siblings
Dah macam kami plak tuan rumah! Bangun la adik2 ku..bagi tuan rumah duduk. hehe...Yang BLUE-BLUE tu lah adik2 prof. Sebelah prof is Nisa... =)

Jom ke next entry...pasal 8 Syawal plak! =)


With Love, xoxo