Thursday, August 23, 2012

Raya, Raya jugak...kesihatan jangan lupa!

Assalamualaikum, kawan-kawan terhebat!

Sudah 4bulan 21hari dari tarikh prof operate...dan sekarang ni, kesihatan semakin membaik dan cergas. Syukur alhamdulillah yang tak terhingga pada Allah yang memakbulkan doa dan impian prof untuk sihat.Subhanallah! Alhamdulillah!

Dari dulu sampai sekarang saiz badan xberubah walau seinci...cuma bahagian perut tu memang jelas ketara la kan. Dari 98cm turun jadi berinci2 nipisnya...sangat nipis, sampai boleh rase isi dalam usus (i guess so!)

Why prof cakap camtu??? Haa...sebab, prof selalu rase nak pitam n bile cek kat bahagian perut tu ade benda yang keras n memanjang kat bahagian kiri. 

TAKOT!! 

Nak picit xberani, tapi xsakit...so, gerakkan perlahan2 pastu tiba2 rase nak buang air besar. Cepat2 cari toilet...argh!!! berak keras rupanya.

Lepas dah membuang, alhamdulillah...yang keras tu terus hilang xmuncul2 dah. Dan xde rase nak pitam dah...

Benda ni berlaku setiap kali badan prof x buat proses penyahtinjaan...kalau dulu, setiap kali lepas makan, xkisah la banyak or sikit mesti terus cepat2 rase nak buang air besar.

Usus prof dulu displaced n bukan ditempat yang sepatutnya...abnormal kat situ, tapi ianya cuma teralih sementara je sebabkan cyst yang growth terlalu besar. So zat makanan yang xdiperlukan oleh badan prof akan diabsorb oleh usus dan disebabkan cyst yang terlalu besar tu dah himpit usus...cepat lah proses pembuangan berlaku. Makan je buang, makan je buang...

But it different now! Makan lah banyak mane...lambat sikit nak membuang. Tunggu berhari2 gak nak settle down perut ni, tapi lepas makan pisang mesti akan buang air besar. CONFIRM!!!...hebat jugak kuasa buah pisang tu.

Sekarang ni...walaupun kurus, kene jugak diet untuk jaga kesihatan. Orang lain diet untuk kurus, but not me. Prof kene diet untuk keep my health on the right track.

Insyaallah...

Ahha! pada kawan2 kat luar sane tu, yang seronok jalan2 raya...korang pun kene jaga kesihatan jugak. Makan rendang daging, ayam, kerang, lontong, masak lodeh...jangan makan xingat dunia. Pastikan ade gap beberapa minit sebelum amik juadah yang lain. Sayangi perut dan usus anda...kesihatan yang baik bermula dari usus yang sihat. 

Kalau usus xsihat, toxin dalam badan meningkat dan end up with SAKIT sane sini. 

CANNOT! CANNOT! 

Jaga kesihatan tau...hugs n kisses for u guys. Take a good care of yourself! insyaallah...

Pada yang akan pulang dari kampung yang jauh2 tu...berhati2 dijalan raya. Selamat bekerja pada yang bekerja, untuk adik2 tersayang selamat bersekolah minggu depan...dan untuk Ila, my lovely sister...selamat belajar dan menduduki exam UPSR.



With love, xoxo

No comments: