Berkat sahur

Assalamualaikum, blogger dan reader yang supportive

Sahur x harini? Jangan lupe tunaikan solat subuh juga...tahan sikit mata tu dari terlelap. tunggu subuh terus, lepas tu baru la tidur =)

Harini dan seperti kebiasaannya prof akan bangun seawal jam 4pg siapkan juadah tuk sahur...simple je, since prof pun memang xreti masak so masak ape yang agak2 boleh jadi makanan jela. Telur, Sayur, Ikan...tu je. haha

Selalunya sayur, telur, nasi menu utama tuk sahur...berbuka pula selalunya prof akan masak berlauk sikit, kalau ade rezeki lebih dapat la adik2 akan sotong/udang/ikan. Kalau x, prof masak kan sayur makan dgn ikan masin atau sambal tumis ikan bilis+kentang. **xde gambar sebab presentation masakan prof x cantik**

Alhamdulillah adik2 yang kecik senang kejut nak bangun sahur...yang besar 2 orang agak liat, tapi lepas dah kene cubit2an memang bangun terus. haha

Adik2 kecik ni, semangat diorg lain macam sikit...mungkin pengaruh dari kawan2 yang positif so diorg pun positif. Hari2 mesti remind prof suruh bangun awal kejutkan diorg sebab nak sahur. xkesah la makan ape, even minum air ngan biskut pun diorg xkesah tapi nak sahur. Alhamdulillah...seronok sangat bile diorg senang dididik. Suruh solat pun senang, mengaji pun bersemangat...alhamdulillah! 

Kelas mengaji diorg dengan ustaz setiap Ahad n Sabtu cuma klas Sabtu kadang2 xde sebab adik2 akan ikut prof g mengajar n balik dah lambat, timing lari plak ngan schedule ustaz. So Ahad memang selalu on klas. setiap lepas kelas, ustaz akan buat hafazan surah2 yang mudah level diorg.

Hari lain, diorg akan mengaji dengan prof. Alhamdulillah, sejak ustaz aja ngaji...bacaan diorg pun semakin membaik. 

Awat tersasul sampai bab ngaji ni?? Kembali pasal sahur tadi, alhamdulillah adik2 xbanyak komplen masakan yang xberape tu...janji diorg bangun dan ambil berkat sahur tu pun dah ok pada diorg. 

Kadang2 diorg ade request lauk yang prof xreti buat, kesian nye diorg....teringin nak makan macam arwah mak masak. Nantilah ade kelapangan, boleh masak tuk diorg...lepas raya ni insyaallah, sebabkan puasa ni nak masakkan lauk best2 tuk juadah berbuka ni rase xbest plak sebab xley rase makanan tu...kalau waktu xpuasa xpelah jgak, tuk lauk tengahari tu boleh prepare awal =)

Kalau kitorg berbuka pun xcerewet sangat...palling simple kitorg berbuka kat surau berdekatan, atau pun kalau masak just masak lauk telur dadar, sayur, kadang2 sambal ikan n kadang2 sambal ikan bilis. 

Masa arwah mak ade, selalu nak dekat berbuka tu mak akan buatkan air special macam cendol/cincau/buah...best la. Insyaallah, akan prof buatkan tuk adik2 memandangkan peti sejuk pun dah ade senang la nak rancang aktiviti memasak. 

Haritu pernah masak makaroni bakar tapi sehari lepas tu basi sebab xsimpan dalam peti. sayangnyeee! hmmm...ohh, yes! haritu kitorg buat kuih. alalalalala...sedapnye. Biskut Arab, Biskut Pandan, Chocolate Chip Cookies (resepi abang). Next time nak try Chocolate Chip resepi buku plak...yang kaler coklat, yang abang punye tu kaler tepung. kekuningan je...xjadi coklat!

Dan insyaallah, minggu terakhir puasa (minggu depan kan??) Syida plan nak datang buat kuih raya sesame...horeyy! Syida ni my partner since secondary school, we all masak memasak together. Pernah jadi juara memasak berkumpulan tahun 2004, mase tu masak ayam masak merah, udang masak lemak, kailan ikan masin...Ya Allah sedapnye. tapi waktu tu je prof rase masakan prof sedap, sebab prof tiru resepi yang arwah mak dah siapkan dari rumah. ahahahaha...men kotor kan?

Mase 2005 plak Syida n me selalu buat chocolate cake same2...alahaiii, sedapnye! ishhhhhhhhh...mengidam cheese cake la plak. Ampun tuanku! teringin sangat

Ngantok la...sebenarnye tulis entry ni sementara tunggu adik2 siap g sekolah...ni diorg dah gerak kul 7:10am td, rumah pun dah tersusun...tinggal nak bersihkan karpet je. So, nak rehat jap...Biha nak tengok movie, I nak tdo jap sebab malam td tdo lambat tahan mata nak bangun sahur. Kalau tdo mesti terlajak sampai subuh, sahur mende? hmm

Ok! Bye darlings...muah


With Love, xoxo