Tuesday, May 29, 2012

Me love Fazura!!


Punca prof update entry pasal Faz?

Sebab semalam ade orang tu update pasal House of Doll Fazura, sweet sangat!!! So, prof tergoda...

Geram

Pada prof, Faz ni seorang yang bersyukur dengan apa yang die ade, motivated, passionate, enthusiastic, dan xlayan gosip2 liar ni...bukan mulut manis, tapi kalau xcaye g la tengok kat twitter die...die layan baik semua peminat2 die...

Ade luck, Faz follow la nnt...macam prof! Ehemmm...ececece mengada prof!

Stop berangan profff!!!

Nah, tengok sini...sangat photogenic muke Faz, xyah posing pun dah lawa.







With Love, xoxo

Wedding Asmah KMNS




Pengantin bersama keluarga pengantin perempuan


Lepas akad nikah...beberapa jam sebelum sanding

Asmah kini sah bergelar isteri kepada Azhar =)


Bersama kenalan

Classic! diarak ke tempat persandingan
Sabtu lalu, prof bersama adik, Ila ke majlis perkahwinan salah seorang rakan kelas sewaktu zaman matrikulasi tahun 2006/2007, Asmah...ramai kawan2 lain xdapt datang cume prof, Fizi, ngan Epul je rakan sekelas Asmah yang hadir. Yang lain, kenalan2 Asmah yang ade antara mereka tu prof kenal n ade juga yang xkenal...

Cantik! tema hitam merah

Tengah2 syok makan kat kenduri...tibe2 DJ pasang lagu Siti Nurhaliza, Cintamu. Ouchhh! me love her song...nahhh, prof share sini. =)



Prof dan buku2nya

Assalamualaikum, blogger dan reader sekalian...

Apa khabar? Sejak kebelakangan ni, tatau kenape prof minat sangat cari buku...haritu sebelum operate, nak habiskan baucer buku dari kerajaan punya pasal prof pun borong novel english kat MPH. Lepas operate, makin hari makin suke sangat google cari buku2 online yang best n beli nak buat koleksi...

Ni yang terbaru...

By Jane Green, Promises To Keep

 


Haa...yang bawah ni plak, koleksi2 novel english yang dalam simpanan prof...sikit je, sebab baru nak belaja2 bace novel. Mase tingkatan3, Teacher Enghlish prof (Siti Zuana) pesan kat prof kalau nak improve english, banyakkan bace novel english...

Rindu Teazcher Zuana, sejak die pindah Australia...sampai skang xde contact ngan die. Ehhhhh!!! Kejappp

Awat x terfikir nak cari dalam facebook? 

Ok2...jumpe! But x add lagi, takut salah orang. So far ade mutual ngan cikgu2 sekolah seri sepang dulu. I try to reach her through PM first...

Hopefully the one i've had found is her...oouhhh! =)


Tadi ingat nak update pasal novels ni...jadi lain plak, xpelah! LAYAN!

Novel hijau tu, The Lost Guide to Life and Love by Sharon Griffiths yang prof beli tahun lepas, xabis bace lagi. 

Yang dah khatam betul2 khatam ialah buku tu...yang Airin pinjamkan kat prof mase prof tengah recovery lepas operation haritu. By Alyson Noel, Art Geeks and Prom Queens

Synopsys:
Being the new girl is tough-just ask 16th-years-old Rion Jones. A New York transplant, Rio has no clue how she's going to fit in at her fancy new private school in Southern California. Plus, being late, overdressed, and named after a Duran Duran song doesn't make the first day any easier for her. Then Rio meets Kristi. Beautiful, rich, and a cheerleader, Kristi is the queen bee of Newport Beach. And Kristi isn't friend with just anyone, so Rio is thrilled when she's invited to be part of the most exclusive, popular clique. Of course, like any club, Kristi and her friends have rules: Always smile (even if you don't mean it), always dress cute (and never repeat outfits), and always flirt (but only with jocks, preps, and rich college guys). At first Rio is having a great time, but as she becomes more immersed in this jet-set crowd, she figures out there is one last rule that her new friends forgot to mention: Don't cross Kristi

Buku ni memang best! English nye simple n penyampaian nye pun bagus...senang nak faham jalan cerita.

Compared to The Time of My Life, by Cecilia Ahern...english nye agak tinggi dan imaginasi pun susah nak dapat sebab cerita pasal kehidupan seseorang yang terlalu busy sampai abaikan penjagaan kesihatan dan diri. Tatau ape ending, still membaca lagi...

The Secret of Happy Ever After, by Lucy Dillon tu prof xbace lagi...satu word pun xstat lagi. hehe, beli buku kemain lagi...last2 buku pinjam dulu yang habis bace =)

Xlupe juga...buku ni dihadiahkan oleh best buddy prof, Arif!

Isi kandungan buku ni menarik...Thank you Arif!

Mari membaca =)
With Love, xoxo

Sunday, May 27, 2012

Cerita Tentang Dia!

Assalamualaikum, sahabat blogger dan reader sekalian…

Beberapa hari lalu, ade insiden keji mengeji berlaku antara prof dengan seorang "bekas" kawan...bukan "kawan baik" but standard kawan je. Dah lame prof cube berjauhan dengan die, tapi die tatau so die keep on text+bbm+kol but prof jarang reply. Ye prof akui yang prof 100% changed bile once orang dah stat tinggi suara atau pun cakap belakang...mase mula2 kenal tu ok, prof xnafi kan die baik, happy go lucky, die memang baik n die akan backup kawan2 die seboleh2nye. Sampai satu ketika, prof dijemput oleh die untuk Pulau Perhentian di mana tempat die bekerja ngan abang die. 

Percutian prof memang ditaja sebanyak RM200 untuk tambang pergi balik, duit makan pun ditaja, penginapan pun ditaja, memang 100% percutian prof kat sane memang duit die...prof TAK MINTAK untuk kesane tapi DIJEMPUT untuk kesane...

Untuk beberapa hari kat sane, kalau xsilap prof dalam 9 hari atau lebih prof kat sane...Ade beberapa kejadian yang berlaku kat sane antara die ngan kawan2 die...itu masalah die antara kawan2 die, prof xnak masuk campur. Sampai lah kami naik ke darat, die memang penyayang sampaikan sudi bawa prof ke HUSM untuk medical check up...hasrat hati die nak sangat prof sihat, yelah dulu kan sakit almost 11 years kandung cyst. Die mintak prof bincang dengan arwah mak supaya cepat2 buat operation, awal2 lagi prof dah inform kat die yang arwah mak xizinkan prof untuk operation...tapi die cakap prof tipu sebab dah janji dengan die nak g hospital lepas balik dari bercuti kat Pulau Perhentian tu...malam tu kami stat gaduh besar, mase tu arwah mak masih ade...mak pun tahu cerita sebenar. Prof cerita kat arwah mak yang die xfaha, keadaan kite...bukan prof kene lintas keizinan dari die tapi prof kene mintak izin dan berkat dari ibu kandung prof sendiri...Xde makne kalau prof sakitkan hati die, lebih baik prof jaga hati ibu prof sendiri...so, malam tu die pun xfaham ape yang prof cube sampai kan even die keep on cakap yang die CUBE FAHAM KEADAAN prof. 

Orang yang faham xkan memaksa...keluarga prof tau ape yang terbaik, Allah dah aturkan perjalanan kami. Prof minta maaf sebab memang xsuke orang yang cube nak cari pasal even ONCE! Masing2 akan rase diri masing2 terbaik, bagi pihak die prof tatau ape yang die rase n prof xnak tau pape pun pasal die start malam tu. Even die keep say sorry, sorry, sorry...ye, prof dah TAWAR HATI! 

Kami kenal start April 2011, so dah setahun kami kenal...even KAWAN2 BAIK prof pun xpernah mendesak sampai macam tu sekali. Diorg akan cube cari alternatif lain bile arwah mak cakap xyah opret. Diorg lebih faham keadaan prof...

Ok, pada suatu hari...Astro datang rumah family prof nak upgrade beyond. Mase tu prof on ym kat bb, tibe2 ade sorang kawan die chat kat ym prof...agak lambat reply sebab prof tengok orang Astro buat kerja, bila dah habis tu prof baru reply ym die. 

Sebabkan prof reply "Nape?" n lambat reply...kawan die terus bengang n marah2. Diorg ni jenis yang kalau xpuas hati ape2 akan post kat fb...so, mase tu sempat prof salin ayat die..

"sabar je lah...kita je nk kwn ngn dia...tapi die x pom.. mulai saat nih n ari nih aku pon mls doh nk amik tau pasal die lagih.. aku mintak maaf deh.."

Agak bengang sebab benda ni sangat remeh...pun boleh jadi isu sampai nak sorry2?????? Xlame kemudian, die still mesej+kol prof tapi prof xreply...prof terasa sangat dengan die, sebab prof cube explain yang pasal orang Astro datang rumah n lambat reply ym kawan die...itu pun die xfaham. Dan ini yang die kata die FAHAM prof????

Dah lama sangat prof cube berjauhan dengan die...sebab prof xnak hati prof makin sakit dengan mulut die jenis yang suke cakap lepas. Bagi kawan2 die, die memang baik...itu prof xnafikan sampai die sanggup korbankan macam2 tanpa permintaan orang lain...

Sebagai contoh, 
1) sehari selepas konvo prof die datang dengan cupcakes dari terengganu ke shah alam...
2) belikan birthday present adik2 prof...

3) lepas arwah mak die meninggal, die minta izin dengan prof nak datang jumpe adik2 prof n mak prof...prof malas nak layan, tapi kesian sebab die masih dalam kesedihan selepas kehilangan ibunda tercinta hujung tahun lalu. So, prof izinkan die datang rumah jumpe mak n adik2 prof...

4) die ke singapore, belikan prof baju...sanggup die pos dari terengganu ke Nilai dengan CD Fazley n sepit rambut tuk adik2 prof..

5) die bg prof maxis broadband sebab prof xde internet...

6) lepas arwah mak prof meninggal, die pos buku "Wanita yang paling bahagia"...Terima kasih!

7) mase kat Pulau Perhentian, kawan die ade bg dompet as her birthday present...tp sebabkan diorg gaduh besar kat sane so die bg prof dompet tu.

8) sebelum prof balik dari Pulau Perhentian, die ade buatkan pasir dalam bekas contact lenses die tuk hadiah adik2 prof. dan ade juga die belikan dress hijau sleeveless n key chains untuk adik2

9) lepas prof operation, die amik cuti SEBULAN konon nye nak jaga prof. die siap pos skuter n baju2 ke rumah...siap bawak hadiah baju arwah mak die n jam tangan yang sangattttt besar utk prof dan pin untuk Ila n Biha

Memang banyak yang die dah bekorban harta die untuk prof, tapi semua tu sume dengan rela hati die... Arwah mak ade bg duit kat prof sebelum birthday Ila n Biha untuk belikan telekung, tapi prof lambat belikan sampai lah birthday diorg dah sampai bulan 12 tahun lalu. Bace balik point nom (3), mase tu prof on da way balik dari Shah Alam ke Nilai singgah ke rumah sahabat seguli prof, Adlin. Nak serahkan subway die...dah janji ngan Adlin nak bg subway bile prof balik Nilai. Mase tu die pun ikut sekali prof balik Nilai sebabkan nak jumpe mak n adik2 prof. Balik dari rumah Adlin, Adlin hantar...so, singgah kedai kek nak belikan kek Ila n Biha. Die pun masuk kedai hadiah berdekatan sebab nak belikan hadiah Ila n Biha...

Sampai je kat rumah, celebrate bezday Ila n Biha ngan seluruh family prof...tapi ade beberape orang adik2 laki prof xde sebab g kantin. Faiq macam merajuk bile die tengok Ila n Biha ade hadiah...pastu die cakap kat prof pasal hadiah Faiq, minta maaf sebab prof xingat ape yang die cakap nnt takot bid'ah plak. Tapi something pasal hadiah Faiq...

Xlame lepas tu, die cakap kat prof yang die nak cari kereta control tuk Faiq. Die cakap bukan Faiq mintak tapi memang die yang nak bagi...hmmm, ingat semua benda dalam dunia ni boleh beli ngan duit ke??

Lepas die balik, ade satu lagi insiden pada awal tahun ni...orang kata kalau kita bace sesuatu statement or ayat, kalau kite terasa maksudnye die memang tuju ke kite kan?? Mengikut kata die...ayat2 ni bukan untuk saye tapi kakak ipar die yang kat Singapore...tatau la, tapi lepas insiden ni prof memang xmintak ape2 penjelasan dari die...xkisah la kalau die anggap prof kejam sebab blame die tanpe usul periksa, tapi memang prof terus remove die kat fb, twitter, bbm...fb adik2 prof pun prof remove die. hmmm...



Sebelum ni kitorg berenggang tapi die ade jugak try to text n kol prof but prof memang xreply dan sejak arwah mak meninggal cubaan die berjaya, prof reply die. Prof xfaham, dari awal cerita lagi die banyak kali cakap die da xnak amik tau pasal prof...tapiii??? still wujud lagi die dalam hidup prof. haiyaa

Ok, mase prof nak opret...prof bgtau die sebab prof ingat lagi hal lame yang die nak suruh prof opret...so i guess benda ni good news to her la kan. Yes! according to her memang good news yang die happy sangat bile dapat tau prof nak opret, sampai die offer nak datang sini SEBULAN untuk jaga prof...prof tanye die xsusahhkan ke nak kene jaga prof, n die cakap x...prof mintak die masakkan tuk prof selama die kat sini nanti n prof siap ade tulis menu harian selama berpantang. Mase tu dah opret...prof duduk kat rumah Aunty, die pernah cakap "Nape xbgtau saye yang Aunty nak jaga awak, xyah la saye susah2 datang jaga awak..." then prof xnak die kecewa, prof sanggup balik rumah lepas 1minggu or 2minggu pembedahan sebab die datang dari jauh. 

Sebelum opret tu, die minta izin nak add twitter n fb n bbm prof...as well as fb adik2 prof pun die nak add balik. I thought prof boleh terima die...so, prof let it be. 

Memang die ade tolong buat kerje2 rumah...masak...n ade sekali tu, die cuci dapur tempat masak2 untuk kantin. Prof cakap xyah cuci nanti kakmi malas wat keje...n nanti kakmi naik lemak bile ade orang tlg die. Sejak arwah abah ade, pembantu rumah prof memang naik lemak...sume barangan letrik dalam rumah ni contoh nya mesin basuh, vacuum, n peti sejuk die rosakkan. So, sejak tu kami xde mesin basuh n sume peralatan elektrik dalam rumah ni. Tambahan pula kerja2 mengemas memang dah xjadi tugasan die dah...melampau x? gaji dibayar...kerja xbuat. 

Ade haritu Nadya ni lepak ngan kakmi...potong2 barang masak untuk kantin. Mungkin mase tu lah kakmi ni mengadu perasaan kat die...yang herannye, cepat betul die termakan kata2 lasmi sampai die cakap prof langsung xhargai jasa adik n bibik prof. melampau jugak statement die...xpe, kat bawah ni ade sume bahan bukti yang prof nak cerita...

Kite ni jangan mudah terpedaya dengan cakap-cakap orang sekeliling ni...almaklum, jiran prof ni name pun Hajah dan Haji tapi kalau bab bergosip pun boleh tahan jugak...inikan plak seorang pembantu rumah yang berasal dari Indonesia??? 

Ehhh...sesape yang bace ni jangan terpengaruh dengan ape yang prof cakap, sebab ni cume dari pihak prof...bukan dari 2 2 belah pihak. Nanti prof akan tunjukkan bahagian belah pihak lawan plak...tunggu kejap. Ini sebagai cerita sampingan je...buat entry dalam blog, sebab lame xupdate blog kan? so, biarlah sekali update ni panjang n KHAS BUAT 2 ORANG INSAN YANG BERSEPAKAT!

Ok, sambung! Prof tatau ape yang bibik prof cube sampaikan kat die pasal prof n adik2...die sebagai ORANG LUAR xberhak nak masuk campur. OK? Prof cube amik tau ape yang die tau pasal bibik prof ngadu kat die pasal prof...sebab biasa lah orang kalau xpuas hati ni memang akan cube reka cerita2 panas! Tapi nasihat die pada prof, BERBINCANG dengan bibik n adik prof sebab die jaga rahsia orang...so, prof pun dah xberminat nak tau pasal cerita2 tu...biarkan saje die tau sume cerita buruk prof.

Insiden terbaru...sebulan lepas die balik ke terengganu lepas jaga prof, die ade PING! kat bbm nak menyampaikan berita bahawasanya die ade ambil printed photo prof mase kecik dalam album prof. Mase tu album tu kat dalam bilik bacaan tempat die tdo ngan adik2 prof...Ohhh noooooo!!!!! Itu gambar prof mase kecik, arwah abah print tuk koleksi... Ya Allah!!! mase die cakap die amik g ambar tu prof terus bengang. N terus malas layan die...

Hasma : Bz? Penat? Rehat? Drive? Tido? Bgi satu je jwpan yg sy bg tu…klu x de jwpan di antara jawapan2 tu…Ignore
Prof : Xde kedit
Hasma : ok
Hasma : Awk mrh sy lg?
Hasma : X best la mcm ni… Awk mrh sy..Awk jgn slh phm psl gmba tu..klu sy betul2 ada niat x baik..sy x kn bgtau awk yg sy amik gmbr tu.. Jgn la mrh dy mcm sy wt slh yg bsr smpai awk x leh nk maaf kn.. =)
Prof :Apa yg fanatic sgt awak kat saye smpai gamba pun nk amik
Hasma :Ape plak pk cmtu..sy amik just suka2 je..kn sy da ckp jgn pk bkn2..
Prof :Bile nk pulangkan
Hasma :Masa trdekat…gmbr kwn2 sy yg lain pn sy ada.gmbar ms sy kecik pn ada jgk kwn sy smpn.klu sy ada niat jahat or ape2 je yg awk pk kn..bkn skrng prlu sy wat tp da lama..lgipun ape kejadah sy fanatic sgt dgn awk? Sorry to say nafsu sy hny pd lelaki bukn sesame jntina..nauzubillah…tlg ingat tu..dn jgn pk kebaikan sy slma ni pd awk utk balasan or ape2..biar Allahje yg balas K.. =)
Prof :Saye x pk pun macamtu. Len kali jgn macamtu, saye xsuke
Hasma :Ape ape je lah….
Prof :Nad…saye tatau la, lepas ni boleh x kite jauh..
Hasma :Bila msa plak kita dekat? Ok tu dulu..bkn sekrng.. Sy da lama rsa kita ni jauh.. What ever
Prof :Betul! Nnt saye akan pulangkan bband nad, n nad tolong pulangkan baju adik n gamba saye. Tq
Hasma :Ape2 je lah fara… Sy da mula trpk ape yg angah n k.mie gtau psl awk adalah benar belaka..sama2.. Bila senang nnt jgn lupa jasa org sekeliling pd awk. Tu je nasihat sy pd awk..bye
Prof :Ape je yg diorg buat baik? Memang diorg baik, orang paling baik dalam dunia ni. Awak kalau tatau pape hal dalam family saye, baik jgn bukak cite.
Hasma :Sekurang2 nya sy boleh nilai siapa mereka dan siapa awk.. Sy bkn nk bkk cite tp nk srh awk sedar erti PENORBANAN.. Ok sebagai contoh Ape yg sy dpt g jaga awk? Masa, wang ringgit, masa kerja, komitmen sy pd krja smua sy korban kan demi awk tp yg sy dpt? Hanya ayat mcm ni ‘boleh x kita jauh’ sy bkn nk mengungkit tp nk awk tahu pengorbanan seseorang yg syg pd awk..sma jgk dgn angah n k.mie
Prof :Cakap la ape awak nak cakap, saye xkesah. Saye tau mane betul mane salah.
Hasma :Awk bkn lgi farahatul naqueah yg sy knl dulu.. Awk yg dulu selalu ada bila sy perlukan.. Tp skrng awk boleh mintak agar kita ni jauh? Bkn ape2 yg brharga sy mtk dr awk.hanyalah menjadi sahabat sy..
Hasma :Hanya sekeping gambar yg sy amik dr album awk smua jd berantakan..Saje je cari point nk salah kn sy, yg trbilang kesalahan sy d mata awk.yg trhalang kejujuran ay
Prof :X..Bukan sebab sekeping gamba, tp saye memang dah tawar hati dr dulu..maaf cakap,saye memang jauhkan diri dr nad. Banyak benda yg wat saye sakit hati. Time kasih sebab da bekorban banyak benda, tp ingat! Saye xpernah mintak duit nad, saye xpernah mintak ape2 dr nad sebab saye tau nad akan ungkit sampai macamni. Ape yg awak nampak xsame dgn ape yg awak xnampak. So jgn judge org lain melalui penceritaan org. Saye tau ape yg jd antara saye ngan angah+kakmi. At least saye xbiarkan adik2 saye kelaparan..sebab tu saye cakap hal keluarga saye, kalau nad tatau ape2 jgn bukak cerita. Memang diorg dah bekorban banyak benda..tapi pengorbanan diorg bukan kearah kebaikan. Tolong ingat!
Prof :Nad! Cukupla masalah yang saye kene tanggung skang..saye penat sgt nak main dgn perasaan.
Hasma :Tu menunjuk kan awk hipokrit dgn sy,klu awk tawar hat ink brkwn dgn sy kenapa x ckp je?nape x terus terang?PENIPU!!!mmg awk x prnh mntk ape2 dr sy.tp sy ikhlas nk tlg awk sbb awk ni kwn sy..ape yg sy dgr dri crita org lain or dri awk dh menunjuk kn siapa awak yg sbnrnya.sy x ungkit tp nk awk sedar pengorbanan sy dn ayah selama ni pd awk…
Prof :Dah la nad..biar awak simpan je semua keburukan saye tu..awak bukan org yg senang terima teguran, sebab tu saye elakkan diri dr terus terang.Xpe..maaf selama ni saye susahkan awak.
Hasma :Sy senang je nk terima teguran bla kena caranya awk tu x kena cara nk tegur sy..mtk maaf? Senang kan? Sbb tu awk x terus terang? Dan bagi mcm2 alasan yg x masuk akal.. Klakar la awk ni fara..nk kira byk mna sy ssh sbb awk slama ni x trbilang..kali ni sy betol2 nk ungkit semua pd awk..sbb awk ayh sy x tegur sy! Tu yg paling besar awk kena jwp dip dg masyar nnt
Prof :Lagi?
Hasma :Pk sendiri..x leh pk ke salah sendiri? Owh lupa awk mmg baik sbb tu x leh pk slh dri sendiri
Prof :Ok! Thank you..
Hasma :Ape2 pn jd awk tetap kwn sy.. Ur welcome 

**selang beberapa hari, ade seorang sahabat sebantal beliau text me konon nak tunjuk heroin**

Farnim :Salam. I fara,member Nad. As my knowledge, u pun member Nad jugak kan? Just nk sampaikan, sile pulangkan semua brg2 yg pnh Nad bg kat u. Kalau x, Nad xkan pulangkan pic u tu. BTW,dlm persahabatan tiada tawar hati ke hape. Means,u x pnh ikhlas berkwn dgn die. Jnji u lepas bahagian u kan? So pathetic. Ok lah,sile pulangkan k. Love from me! Salam…
Prof :Ler…
Farnim :Eh,x pyh nk ber ler sgt la kan. Faham kan ayat I tu bebetul,then sile pulangkan dlm minggu ni. Bru Nad pulangkan pic u tu.
Prof :Ohh...

Semua conversation antara prof dan kawan2 terhebat prof dah minta izin untuk share disini...no offense! *bace dari screen (1) - (8)*



(8) Ni nothing...just mintak izin nak share ape yang die cakap pasal PATHETIC tu
(7)
Ye! Prof rase die wassap prof sebab nak suruh prof cepat2 pulangkan barang2 die yang dah pernah bg kat prof...die cakap die pernah menyusahkan sape2 kan??? but now really menyusahkan prof kene balut balik kotak2 yang die pernah hantar dulu...hishhh!
(6) From one of my friend yang pernah jadi "BEKAS" kawan die jugak
(5) Mase ni tibe2 Wassap prof berbunyi...n ade name die naik with no conversation, just ade full stop je.
(4)
(3)

(2)

(1)


***Tengah2 makan ngan adik2 kat dapur, tiba2…***
Hasma :Mmg celaka ko kan? hidup aku ke hidup ko yg penuh drama? Sape plak yg fanatic kt ko? Wei sedar diri skit ye.jgn smpai ayah aku col ko utk ajar ko agar mcm mna nk hormat org..reti? lps tu ko bgtau hanis yg celaka tu jgn duk wt mulut celupar k..pempuan keji!!!! Mnyesal aku buat baik dgn ko..alih2 ko plak kta aku fanatic fan ko..phuiuiii….boleh blah la wei
Hasma :Ibarat tlg anjing yg trsepit kaki..bila aku da tlg ko hentam aku plak kan? mmg babi la ko pnya pe’el ni.. Ko pergi mampus lgi baik…
Prof :Sehina2 babi,babi x masuk neraka.. Bulan Rejab ni jgn manfaatkan maki org. Simpan sikit suara n hati tu tuk buat amalan. Salam…
Hasma :X pyh nk brpura2 la wei..ko ingt aku x bca ke ko nye twit dgn hanis sundal tu? Sekurng2 nye aku direct sms ko..tp ko duk kutuk2 aku kn? X de msa aku nk fanatic dgn ko..pndai plak nasihat org tp ko tu sma je..phuuiii
Hasma :Satu lg..smua brg2 aku baik ko sent balik k..ko dgr je nasihat kwn ko yg sial tu..lps tu ko block smua no aku k x guna wat baik dgn org mcm ko kurang2 nye aku x mnyusahkab org.. Jaga tgkah laku ko di twitter or fb..jgn smpai ayh aku ajar ko k
Prof :Praktis lagi dpn cermin cara utk marah org dgn lebih berkesan. Terima kasih
Hasma :Huhuhuhu..nama je blajar tgi2 tp otak lembu…
Prof :Alamat please..xpnah nak save plak sume maklumat dari nom ni
Hasma :Huhuhuh..bagus2..x pyh nk save ape2 k..hikhikhikhik…
Hasma :Ko sent je kt nationwide express jerteh..
Hasma :Ko kna ingt…hukum karma…ko buat aku mcm mn skrng…x mustahil 1 hari nnt ko akn kna yg lbh teruk dri apa yg ko buat pd aku k…ingat tu
Prof :Ye? Bce blk btul2 mesej tu..mungkin ko yg pnah buat org mcmtu sbb tu harini aku buat ko mcmni..
Hasma :huhuhuhu.. eh? Ko yg buat aku kn? Nnt ko akn dpt blasan nye nnt.. ssh nye nk phm ko ni…bodoh mcm kambing
Prof :Sekurang2 xbodoh mcm ko..n wat semua kawan2 aku n mak kawan2 aku meluat tgk muke ko
Hasma :huhuhuhu…kurang2 nye aku x bodoh mcm ko sbb mnyusahkan org laen…ada aku kisah mak kwn ko or kwn2 ko mnyampah dgn aku??? Huhuhuhu

***dan sekali lagi hero datang cube menyelamatkan sahabat beliau selang beberapa minit lepas kejadian***

Farnim :Slm. Enuf dgn ap yg u dh bt kt Nad. Stop it. Actually, u r pathetic. Gne ksngn org lain utk kpntgn sndri. U know wht? Adk u sndri dh revealed who u really r. Serious! Adk sbdri x b’kenan dgn attitude u, no wonder lh org lain lg annoying. U kte Nad fanatic dgn u. Hey,x reti beza ke fanatic w sympathy? She did a lot tuk tlg u. Ape yg u bg? Nothing! Ungrateful! Shame on u. U malukan die,I akn buat lg teruk! Serius. Keep my words.. Salam..
Prof :Do I care?
Farnim :Bitch
Prof :And u as well
Farnim :Atleast I x mkn duit org, moron bitch
Prof :1000 words = 0 point
***selang beberapa minit kemudian…Sumber BERNAMA text me***
Bernama :Awk wat pe
Prof :Tengah type perbelanjaan bulanan.awak?
Bernama :Tgk tv, cbe awk bce msj yg sy send ni
Bernama :Ade kwn nad msj sy..dia cte sal awk gaduh dgn nad
Prof :Ohh..nad cari gaduh ngan saye.sume yg ade kaitan ngn saye diorg nak wat cite buruk pasal saye…
Bernama :Yup mcm2 die cite sal awk
Prof :Hmm..xpe.awak bce jela kot betul ape yg die ckp tu
Bernama :Sy mls nak layan lah awk..
Prof :Awak xyah layan..nnt die ingat die bjaya wat cite pasal saye..saye diam kan je
Bernama  :Yup…api lwn ny air..tp kan sy ckp baik2 die nak mrh2 pulak awk
(FORWARD FROM BERNAMA)
Farnim :But die x treat others well. Now die bergaduh dgn Nadya. I terbace all her tweets about Nadya with her friends. Demi Allah, sbg sahabat, I sgt terasa hati. After all, Nadya did a lot to her. Ayah Nadya, sgt sygkn your GF. Bg duit belanja every months. But now, die ckp Nadya fanatic dgn die. Sorry t say. Demi Allah, I xde niat nk burukkan GF u but u know her well
Farnim :I bce all her tweets, tweets sometimes dgn your GF. I bce blog die. Not even once die mention pasal Nadya yg pnh jge die after she did an operation. & die sndri pnh mengaku kt Nadya. I dh bce all her msgs. Adk die sndri dh bgtau sape Farah sbnr.
Farnim :Good to know. Thanks. Just nk u beware. Even nadya yg die dh knl almost 2 years die blh kate tawar hati, inikan plak u. Btw, nice to know u. Assalamualaikum
Farnim :Demi Allah I xde niat nk jge tepi kain org tp kalau I pun jd mgse your gf, wht the hell semua tu? A lot die msg, pggl I bkn2. Demi Allah ckp. I sikit pun x heran how bad die buat tp not to me. Salam!
Farnim :I bertweet dgn Nadya pun jd mslh kt die ke? Lgsg xde sibuk psl die. Tetibe die nk mention sy segala bagai pe jadah? Start tu sy amik tau pe mslh die. Sy x buat slh pun kne. Lgsg x knl die time tu. So awk rse sy dlu yg jge tepi kain die? Sy ade kain sndri untuk dijaga. She’s nothing to me tp p ekes die nk mengata sy at 1st? So pathetic! K la, GTG. Best dpt knl awk. Assalamualaikum.. 
Prof :Awak ckp ape? Saye baru nak suruh awak jgn reply…diorg cakap nak main kasar ngan saye. Tu yang saye diam
Prof :Die xbg duit every month pun..penipu!
(kalau nak bangkitkan isu duit, sila kemukakan bukti yang kononnye ade bg duit monthly…baru boleh sembang lanjut! Ohhh…tapi kot la kalau setakat baru bg duit bulan mei ni x yah nak heboh2 sgt sebab die pun baru je mintak nom akaun prof pada 7may2012 09:39:13)
Bernama  : Awk
Prof :Ye
Bernama :Xpyh ambik port ye…sy mls nak beritahu awak…sy tahu semua tu xbetul
Prof :Xla awak..saye ok je. Kalau saye melenting nnt die akan gelakkan saye..saye kene jaga reputasi saye
Bernama :Yup..tenang je..nak tahu ke sy bls pe
Prof :Nak


(FORWARD FROM BERNAMA)

Bernama  :Ape dia
 
Bernama :Sy rase awk xpelu ambik thu sgt hal tu
Bernama :Setiap org ade pandangan masing2 dan kite xsepakat dgn mshl dia org ni..salam..berhenti lah jge tepi kain org…
Bernama :Sbb awk jge tepi kain org tu yg awk kene yg bkn2..teme kasih bgi thu semua ni sy xberminat nak thu sbrny..farah pun pernah cte kat sy tp sy xambik port pun..sy harap benda ni dah selesai sy mitak maaf bgi pihak farah…
Prof  :Time kasih awak..
Bernama  :Knp pulak
Prof  :Awak xamik pot sikit pun cite die..syukur
Bernama :Haha..dia bdk lg awk xfhm ape yg berlaku..tu sy mls nk ambik port
***tadi si Farnim tu ade type macam ni kan “U malukan die,I akn buat lg teruk! Serius. Keep my words..” patutlah die cube sedaya upaya contact kawan2 prof. But, kerja orang kurang bijak, taktik tu zaman si Nadya gaduh dengan kawan2 die dulu. Dah faham sangat dengan perangai die. Ok2…jom continue, suh die tambah power die lagi***
Prof :017-******* nahh..amek no fon ni pulak.cananglah cite buruk I kat die.tadi burukkan I kat bf I je kan? tak cukup extreme la u..y not u try hebohkan kat orang lain mesti lg hebat.good luck looser
Farnim :Eh,heran ke? U pi canang psl org lain xpe plak kn. Best gle u ni. U mmg x pnh sedar diri. Ape yg org lain buat, u pk slh. Tp ape yg u buat kt org lain tu slh x ksh plak? Phuiii.. Btw, I mmg hbt. Thanks tlg iktiraf. Hahaha.. Babai..
Prof :Bai..selamat maju jaya!
Farnim :BTW,bf u quite handsome jugak kan. Hahahahaha… Assalamualaikum…
Prof :Memang handsome..tp mane nk pandang org murahan mcm korg
Farnim :Alhamdulillah. Biar murahan di mata korg asal x murah di mata Allah. Aminnn.. Oh, tunang I pandang I mahal. Salam.. =)
***Ooh? Tunang orang ke? Malangnye laki tu jadi tunangan die…pastu ade hati nak cakap laki orang handsome??? Macamne kalau dah kawen agaknye die tu???...sambung2***
Prof :Suruh nadya cukup kan solat kalau nk dipandang tinggi oleh allah.jgn hebat dari kata2 je..
Farnim :Eh, org yg cukup solat tu akan dipandang tggi oleh Allah ke kalau mengambil harta org? Think bout it.
Prof :Oh! Sebab duit die I kaya skang. Thank u remind me
***Jangan memain, prof kaya skang tau! Sebab duit die?? No no no…bukan Nadya tapi jasa Nad Razak dan keluarga, kenalan family Nad Razak, serta KAWAN2 sejati prof yang lain, juga orang sekeliling yang SANGAT MEMAHAMI keadaan prof. Mungkin die silap Nadia agaknya. Ok2, stop pasal duit yang die heboh2 sangat bg duit setiap bulan untuk sara adik2 prof…di waktu kejadian yang same, prof terus tanye adik prof through sms…ni bahan bukti penting ni tau!!!! Bace ni***

Prof :Wey,ko ade cite pape kat kawan akak yg nad yg aritu dtg sini ke pasal akak?
Angah :X…tp kwn ko lpk dgn kakmi je arie 2,np wei?
Prof :Die sibuk cite buruk
Angah :Dia ckp pe? Kat mana?
Prof :Die cite kat kawan die..kawan die mesej kawan2 akak. Tp nseb baik kawan2 akak tau perangai nad tu…die ckp akak xhargai jasa kakmi ngn ko.hmm…bibik tu yela. Watpe nk hargai jasa die yg banyak wat hal dalam rumah ni.
Angah :Da la kak dugaan utk ko, mak ngan angah dari dulu x suka ko kwn nad kan
Prof :Tula..xpe. akak tanye je
Angah :K

***selepas semua bahan bukti dah jelas…lega sangat2!!!! Prof terus cite pasal bukti tu kat kawan prof yang wujud dari awal penceritaan ni***
GF :Ko kan nk kaya. Mmg byk dugaan
Prof :Amin..ya rab! Syukur kawan2 aku xtmakan kata2 die
GF :Fara, org bangang je pcaye. Tlg la. Ko dh kawan dgn org kaya macam aku, ko kwn jugak dgn org yg level degree….xkan we all nk pcaye ckp org diploma. X de class k!
Prof :Penting nye ilmu didada sebenarnya

Ini semua yang still ade dalam simpanan prof…sepanjang Semah n Farnim sms prof dgn cara yang sungguh professional tuh, prof senyum n tergelak sorang2. Xhabis2 nak panggil backup, mula2 kawan, lepas tu libatkan ayah??? Ohh…yela, die ade ayah. Die sangat memanfaatkan ayah die untuk perkara remeh macamni??? Perangai sedahsyat rupa…ya allah! Malu kat orang…Lupe plak, prof kan anak yatim piatu, mane ade ayah nak ngadu2 macamtu…
Benda ni dah lama sangat prof simpan…sebelum ni, die banyak sakitkan hati prof sebab jenis yang cakap lepas ni memang hebat penangan nye tau!
Ok…prof xmintak die datang untuk jaga prof lepas operation tu. Die yang siap2 mintak cuti SEBULAN konon nak jaga prof. Dah die plan nak datang sini, prof cume mintak tolong die MASAKKAN untuk prof, kemas2 rumah, n basuh kan baju adik2 kat dobi basuh sendiri…segala urusan mencuci dapur yang berkeladak n basuh sangkar kucing adalah dari keihklasan die sendiri *kononnya*

Eh!! Kejap2…cube bace balik sms dari Farnim tu, part yang prof highlight tub ace ulang2.
Farnim : (1)Demi Allah I xde niat nk jge tepi kain org tp kalau I pun jd mgse your gf, wht the hell semua tu? (2)A lot die msg, pggl I bkn2. Demi Allah ckp. I sikit pun x heran how bad die buat tp not to me. Salam!
Farnim : (3)I bertweet dgn Nadya pun jd mslh kt die ke? Lgsg xde sibuk psl die. (4)Tetibe die nk mention sy segala bagai pe jadah? Start tu sy amik tau pe mslh die. Sy x buat slh pun kne. Lgsg x knl die time tu. So awk rse sy dlu yg jge tepi kain die? Sy ade kain sndri untuk dijaga. She’s nothing to me tp p ekes die nk mengata sy at 1st? So pathetic! K la, GTG. Best dpt knl awk. Assalamualaikum.. 

Explaination!!!

(1) Demi Allah I xde niat nk jge tepi kain org – habis tu yang die menyibuk hal ni kenape?? Eh..lupe la, memang die xjage tepi kain orang sebab die pun pakai kain sendiri…die cume jadi backup untuk tepis serangan mahupun tendangan penalty dr prof. ohhh patutla

(2) A lot die msg, pggl I bkn2 – sape yang panggil prof “Bitch” dulu??? Hanis ke? Eh! Die yang xsedar diri rupanye…pathetic! Ooopss…terkene kat die. sorry!

(3)  I bertweet dgn Nadya pun jd mslh kt die ke? Lgsg xde sibuk psl die – haaa…part ni memang fevret prof. **Bahan bukti ade kat bawah ni, konon xnyibuk...PENIPU! terang2 die jaga tepi kain prof**.

(4)  Tetibe die nk mention sy segala bagai pe jadah? Start tu sy amik tau pe mslh die – wahai manusia, sila kemukakan bukti mention2 ni la kalau nak sembang lanjut!
Ok, settle bahagian prof…versi cek mek molek merentap keyboard die kat bawah ni plak. It’s ok it’s alright…come on Prof Ique fight! Fight! Fight! So far skang ni prof private tweet untuk selama yang mungkin…tapi prof dah print screen siap2 conversation dari pihak prof n pihak mereka




Haaa...jangan lupe folllow twitter dan blog mereka kat sini, diorg ramai follower kat twitter n blog. JANGAN LUPA!!!!

HASMANADYA

FARNIM
Dari blog Farnim =)

Tengah tunggu version diorg lepas ni...ape plak ceritanye. Kalau ade nanti prof update sini...sure ade punyer lah, bukan boleh duduk diam diorg tu. Kan diorg dah JANJI akan buat lagi dahsyat kan?


With Love, xoxo

Wednesday, May 23, 2012

Farewell party DrM

Assalamualaikum, blogger dan reader

Prof baru balik dari farewell party tuk DrM yang akan berpindah ke petronas xlame lagi...last berkhidmat di Fakulti Kejuruteraan Kimia UiTM 31may ni. Prof akan bertukar supervisor ke DrM yang lain, prof doakan semoga DrM akan berjaya dalam bidang industri selepas beberapa tahun berkhidmat dalam bidang pendidikan dan pengajian. Insyaallah, maybe raya tahun ni boleh melawat beliau di rumah...=)

Sedih sebab satu2 nya lecturer yang sporting, genius, fantastic, wonderful, amazing, and funny akan tinggalkan fakulti...demi kejayaan beliau, kene berhijrah ke bidang lain. Its ok, ada masa terluang masih boleh jumpe lagi kat rumah kedua beliau, Starbuck! =)




Sunday, May 13, 2012

Be Patient! =)

Assalamualaikum, sahabat blogger dan reader semua!

Apa khabar? 

Lama menyepi uruskan kehidupan sekarang...dah dapat cuti ni, kenelah manfaatkan setiap masa yang ade dengan family. Alhamdulillah, sekarang prof dah boleh berjalan dengan sempurna…I mean, jalan betul2 xyah nak bongkok2 tahan sakit bahu lagi. Dah boleh meniarap, dah boleh mengiring, dah xpantang makan, luka pun dah sembuh. Alhamdulillah…skang dah boleh jadi normal, cume masih berpantang dari buat kerja berat2.

Adik2 pun alhamdulillah...masing2 pandai jaga diri dan kaklong yang tengah dalam pantang haritu. Macamne kalau prof balik nak siapkan keje kat Shah Alam nanti? hmmm...cepat fikir!!!

Insyaallah, prof yakin akan ada jalannya...Aunty pesan jangan bebankan diri jaga adik2, jangan sekali2 ingat adik2 tu satu bebanan tapi satu snugerah untuk diri prof sendiri sebab xsemua insan didunia ni diuji dengan ujian yang macamni.

Apa pun yang terjadi, ingat Allah...bila kite jaga hubungan dengan Allah, Allah akan jaga kita. Insyaallah!

Bagi prof, apa yang penting prof kene make sure adik2 prof dapat pelajaran sebab diorg dah ade peluang tuk teruskan belajar. Cuma kadang2 tu ada jugak prof stress bile diorg nak mula malas...dengan orang sekeliling prof yang sangat positif, mereka ingatkan prof sentiasa berzikir bila ade masalah...dan betul, sesungguhnya kalau kita ingat Allah, akan sentiasa ada jalan. 

Itulah keajaiban dalam kehidupan ni...setiap titisan air mata tu, ade tersirat jalan yang Allah tunjuk. Personally, prof memang control adik2 yang masih bersekolah. Setiap hari prof akan pastikan semua pergi sekolah...biar lambat setengah jam pun, prof paksa diorg ke sekolah melainkan kalau ade yang kene ikut angah diorg g kantin tu prof xley buat ape...

Arwah abah ngan mak antara orang yang terpelajar dan hebat, so prof nak adik2 pun ikut macam arwah mak abah. 

Make sure diorg solat bile masuk waktu, mengaji setiap hari, study, buat revision, kemas rumah sama2...baru je siap jadual untuk diorg. Nak tengok?



Agak mencabar kehidupan baru sekarang ni, sebagai mak dan abah dalam satu badan. Phewh! Insyaallah...ini yang Allah tulis untuk perjalanan hidup prof. Doakan moga prof akan kaya, boleh tolong langsaikan semua hutang arwah mak abah. Moga2 ade rezeki nak ke tanak suci hujung tahun ni...mungkin 2012 ni permulaan untuk kekayaan prof. AMIN!!!!!

Ya Allah, permudahkanlah segala urusan dan jalan ku kearah itu...Insyaallah! =)

With Love, xoxo