Habis Master siri-1 (coursework)

Assalamualaikum, followers and readers

3 kali Sabtu in this month, bermula 7Januari sampai 21Januari we all sibuk siapkan diri tuk exams. Nak enjoy sangat pun xboleh...

Alhamdulillah, examinations sume da berakhir and sekarang boleh tumpukan perhatian kat research sepanjang tahun ni. Ada kawan2 yang dah start ngan lab experiment masing2...cume group prof je xstart lagi sebab chemical xsampai lagi. Insyaallah bile dah sampai je semua bahan2 research, boleh mule dah! =)

7Januari, exam Green and Sustainable Engineering...on the next weekend (14January) was Advance Process Optimization, and the following weekend was Molecular Engineering on 21January.

Ya Allah, lega sangat!!! dah  habis exams untuk master ni dan ini exams yang final memang betul2 final. I dont think kalau further PhD pun ade exam. kan? so, i guess it is over! =) F.R.E.E.D.O.M

Ok! Memandangkan final paper tu Molecular Engineering yang sangat theoretical, bile dah abis exam ME tu rase sangat2 puas sangat...i do believe semua kawan2 pun dah buat yang terbaik sepanjangn tempoh exams tu. Alhamdulillah...we've done that!

Cuma still got one thing to settle down, assignment 4 ME...manakala on 26Januari (Khamis) kitorang punya defense proposal. Ada masa lagi 5 hari nak ke hari presentation tu. Lepas exam ME tu kitorang memang rehat giler2...Hari Sabtu exam, Isnin-Selasa plak cuti raya cina. So, prof amik masa pulang ke kampung halaman nak tenangkan minda...so mase nilah nak siapkan semua slides presentation Khamis nnt ngan assignment. Selasa cuti, Rabu dah kene jumpa supervisor nak discuss pasal proposal.

Tatau apa akan jadi nanti...huhu, lepas exam ME tu time sibuk2 nak plan untuk submit assignment tiba2 Kak Shila cakap laptop dia buat hal. Nak xnak die memang kene fixed kan laptop die baru boleh buat kerja sebab kitorang kene hantar assignment tu before exam so Dr.M dah bagi masa yang sangat panjang untuk buat so nak xnak kene submit as soon as possible. 

So, first thing yang kitorang buat, cari kedai laptop yang boleh repair laptop Kak Shila. Faizal, Kak Shila, Airin, dan prof...kitorang plan nak g makan lepas exam tu, dah alang2 jadi macam tu lepas makan tengahari Kak Shila pun bawak kitorang g amik laptop die kat rumah (Pulau Indah). 

Sempat zuhur kat rumah akak, after zuhur tu dah gerak ke Plaza Alam Sentral nak fixed kan laptop akak. Alahmdulillah, ada yang sudi repair tapi yang xbestnye die xboleh siapkan segera sebab dah nak cuti raya cina so die amik masa nak betulkan laptop akak. Fine, akak terpaksa cari alternative lain...iaitu, beli laptop lain.

Alhamdulillah, apa yang dicari sudah ketemu. Tenang hati akak dapat siapkan assignment, bukan sebab laptop baru tu yang penting tapi sebab nak siapkan assignment and few things dalam masa seminggu ni. Necessary sangat2 untuk akak beli laptop tu...

Lepas dah dapat laptop tu...kami g minum petang dulu, akak belanja Dunkin Donut! Terima kasih akak...semoga dipermudahkan rezeki dan diberkati oleh-Nya. Insyaallah =)


 

Lepas dah settle minum petang n asar, kitorang gerak ke Subang Parade nak ke MPH. 

Few days before exam Molecular Engineering, kerajaan kan mula agihkan baucher buku 1Malaysia. Terima Kasih pada kerajaan Malaysia...xsia2, sebab prof dapat beli banyak buku tanpa mengeluarkan sesen pun! Alhamdulillah...

Antara buku2 yang prof beli:



Xbanyak, beli sikit2...sambil tu boleh fikir buku ape lagi yang nak dibeli dengan balance voucher yang ada ni. Cukup lah buat beli buku adik2, bagi semangat diorg nak membaca n study...

Alhamdulillah, hari yang sungguh indah! =)

Balik dari berjalan2 cari buku dan laptop, so masing2 pun balik...nak siapkan assignment tadi...Airin n prof memang kene submit malam tu jugak sebab esok nye dah nak balik. kalau lambat2 jalan jam! 
Finally! settle dah semua =) kami pun boleh balik kampung, berehat dan pay attention kat defense proposal yang bakal berlangsung xlame lagi...

Happy Holiday sayang...


With Love, xoxo