Macamne salji terbentuk?


What is this? Ahaa...
 
Sungguh mengagumkan dan menakjubkan...kejadian Allah memang tiada tandingannya. Prof tertanya2 macamna salji boleh terbentuk dalam tempoh yang lama...even kalau hujan pun sekejap je awan boleh tampung air yang terkondens dalam tu kan? 
 
Meh prof terangkan macamne pembentukan salji ni...
 
Pada mulanya wap air yang terkumpul di atmosfera Bumi (udara yang lembap) akan tersejat dan melwap (a.k.a kondens) hingga terbentuk awan. 

Macamna plak awan boleyh terapung kat langit? Sebab…density awan lagi rendah berbanding density udara dan menyebabkan awan boleh terapung di udara. 

Wap air yang dah terkondens tu tadi akan menghasilkan water droplet, …so, semakin banyak titisan air akan menyebabkan awan semakin berat dan bila udara sekeliling xmampu lagi menampung awan, gugur la ia kebumi dalam bentuk titisan air mahupun kepingan2 ais. 

Untuk pengetahuan semua, semakin tinggi kedudukan sesuatu tempat dari aras laut…suhu semakin rendah. 

Kalau xpercaya, cube panjat memane gunung…hehe, over plak sampai nak panjat gunung. Ingat x dulu prof pernah naik Bukit Broga kan? memang ajaib bile sampai kat puncak bukit tu, even tengahari pun xrase panas…sebenarnya ini memang hukum alam, menjauhi aras laut, suhu udara semakin rendah. =)

Ok then, bila suhu udara rendah…xsemetinya titisan air tu akan membeku tau. Suhu disekeliling awan (betul2 keliling awan) adalah 0oC. So, pada sekitar suhu ni air akan bertukar dari fasa cecair ke fasa pepejal which is in this case die akan jadi ice crystal. 

Untuk air tu membeku, kenelah pada suhu kurang dari 0oC kan? sooo…titisan air tadi akan terbentuk dalam crystal ice form exactly beberapa saat lepas keluar dari awan. 

Bila ais kristal tadi da mula keluar dari awan…sekarang nilah penentuannya samada akan jadi hujan atau salji. Ok, temperature udara berbeza kat sesuatu kawasan…

Contoh macam Malaysia ni udara lembab2 je kan, sebab negara kita ni kawasan tropika. Tapi kalau kat Russia plak kawasan yang beriklim sejuk lebih cenderung untuk pembentukan salji berlaku sebab sane memang kawasan beriklim sejuk...

Kristal2 ais yang gugur kebumi tadi tu akan kumpul sebanyak mungkin wap air dalam udara. Kristal2 ni bercambah membentuk snowflakes (macam dalam gambar), so bila kristal2 tadi jatuh kebumi dan kemudian melalui udara yang panas, ia akan mencair dan terbentuklah hujan sebab suhu sekeliling dah xmampu nak maintain kan keadaaan ais tu. 

Tapi kalau kristal tu melintasi udara yang bersuhu rendah dan bersesuaian n boleh maintain kan keadaan kristal ais tu, so ia akan bercambah hingga terbentuklah salji (multiple unit of snowflakes)…

Setiap kristal ais yang terbentuk ni xsekata dan xpernah sama dari sejak azali bumi ni wujud…ia bergantung kepada suhu udara sekeliling dan kandungan dalam wap air. 

Dalam keadaan udara bersuhu rendah (bawah atau pada tahap beku) selagi wap air dalam udara terkondens di atas permukaan kristal ni, selagi tu la kristal2 ni bercambah membentuk cabang macam snowflakes.    

Fakta >> 
ketumpatan salji lebih rendah berbanding ketumpatan air hujan, dan 8 unit air dalam salji bersamaan dengan satu unit air hujan - sumber dari fact-finder

*imagine ice and water...water is more dense than ice, and that is why ice can float on the water surface*

Faham x prof terangkan pasal pembentukan fenomena salji ni? Korang dah tau kenapa salji terjadi kat negara2 yang beriklim sejuk, dan bukan kat negara tropika macam kita? =)

Kalau xfaham, feel free to ask me…I will explain to you
Ok, That’s all for today. 
Good Night
   
With Love, xoxo