Tips untuk berjaya!!!!!

Assalamualaikum follower dan reader,

Semalam prof ke BN Youth kan? so, da janji nak share ngan sape2 yang tersinggah kat blog prof...meh la bace pasal ni, kalau da tau pun xpe...bace lagi =)

Tips ni diberi oleh Dr. Azizan Osman sempena Free Talk kat BN Youth PWTC semalam:
Untuk berjaya, pegang la konsep ni sampai bila2...anda akan dengan TIDAK SENGAJA akan BERJAYA

1) Impian
>>> Untuk berjaya, tanamkan impian dalam diri...never be afraid to have a dream

2) Power of Action
>>> Setiap apa yang kita fikir, apa yang kita rasa, apa yang kita cakap, dan apa yang kita buat semua adalah doa.

3) Nak berjaya kene ada sistem
>>>
 
4) Orang berjaya ada ilmu
>>> 

5) Nak berjaya? Kena ada MENTOR
>>>

6) Fokus!!
>>> If you try to get everything, you will end up with nothing...Focus on what you want, you will get what you want

7) Buat sampai habis
>>>Finish what you have started! Jangan give up kat tengah2 jalan...apa2 yang terjadi, teruskan. Kenapa bila da jatuh, ramai yang demotivated? Sebab bile gagal, mesti dalam kepala da set negative thinking 

8) Buat sesuatu dengan pantas
>>> Fast action, Fast result...orang yang gagal sebab mereka tidak memulakan langkah menuju kejayaan! 

9) Is now or never
>>> Bertindak sekarang atau xkan berhasil sampai bila2 

10) Tiada end point untuk belajar
>>> Everyday is your study day...you have to improve yourself everyday.  

11) Sanggup dan bersedia untuk bekerja
>>>    

12) Ada platform untuk berjaya
>>>   

13) Pilih kawan yang lebih memberi dorongan
>>> Ini bukan bermaksud anda kene buang kawan2 yang ada sekarang, tapi...sekarang dah mula untuk memilih kawan2 yang dapat memberikan anda dorongan dan sokongan untuk anda mencipta kejayaan

14) Never, Never, Never Give Up
>>> Sekali terjatuh atau gagal...bukan untuk selama-lamanya kalau anda bangun dan mula balik. 

 "every successful person has a painful story, every painful story has a successful ending. So, accept the pain and get ready for success..."

15) It is not how good you are, it is how good you be
>>> 

16) Pegang konsep >> For things to change, I must change first
>>>  

17) Stop blaming others
>>> 

18) Ingatkan diri sendiri >> "Aku bertanggungjawab dengan masa depan aku sendiri, bukan orang lain"
>>>  

19) Buat sesuatu perlukan PASSION 

>>> Kenapa artis kita nampak die WOW sangat2? padahal diorg kan manusia biasa je...kalau kita jadi artis pun mesti ramai peminat2 yang suka kita jugak kan??? Sebab diorg kalau berlakon/menyanyi/photoshoot...diorg buat sungguh2, dengan penuh penghayatan...kita pun kene la buat apa yang kita nak buat tu dengan penuh penghayatan n buat bersungguh2 

20) Kenal diri sendiri, kenal musuh sendiri...anda akan menang dengan sendirinya 
>>> Tips yang ni plak...kita kene kenalpasti segala kelebihan dan kekurangan kita sendiri. xyah sibuk2 nak amik tahu pasal keburukan n kelebihan yang orang lain ada. Masing2 ada hala tuju sendiri, jalan kita biar kita sendiri yang cipta...jangan nak ikut cara orang lain. setiap apa yang terjadi atau bakal terjadi atas dunia ni semua da dirancang dalam takdir kita...Allah xkan biarkan kita gagal sendiri tanpa kejayaan masa esok! =) 

21) Hanya dengan tindakan, hidup seseorang akan berubah
>>> 93% orang gagal sebab tak buat apa2...so? bertindak segera kalau nak berjaya 

22) Pegang prinsip >> ATB
>>> Ape tu ATB prof??? hehe...ATB tu short form tuk "Alwasy Think Big". Macam prinsip nom1...IMPIAN, dalam impian kita tu impikan sesuatu yang besar supaya kita boleh bergerak menuju impian kita tu...sekiranya xberjaya pun, sekurang2nya kita xjatuh terduduk. Bak kata pepatah  

"Aim for the moon, even if you fall you will land among the stars"

23) Nak buat sesuatu mesti berani
>>>