Percutian 3 Penjuru (VII)


25 July- Lokasi Kuala Terengganu

AIN!!!!~

Hehehehe, prof dah sampai kat tempat baru…last destination sebelum mengakhiri perantauan yang sejauh tu.
Seronoknye hati dapat jumpe ngan Ain, dah 4 tahun berpisah lepas habis matrikulasi tahun 2007 memang xde jumpe walau sekali pun…eh chopppp!!

Ade jumpe bebaru ni…mase reunion ngan budak2 bilik prof kat Times Square haritu. Uhuuu =)

Ni kire second time la jumpe lepas 4 tahun tu…n haritu prof pakai baju yang beli ngan ain+maizatul kat Times Square haritu.

Jejak je kat rumah Ain, terus dihidang dengan air n kuih ros…Ain tinggalkan kami bertiga (Nadya+Fadia+Prof) kat ruang tamu, dia ke dapur siapkan makanan tengahari untuk kami.

Lepas makan tengahari, Nadya n Fadia dah kene balik dengan segera sebab kejar masa tuk Nadya nak naik bot gerak ke pulau kul 4.

Masa menunjukkan pukul 2 time diorang balik, ooohhh…sayupnye hati prof nak lepas kan diorg balik. Lame dengan diorg…berat sangat hati nak berpisah, sebab lepas ni tatau bile lagi dapat jumpe ngan diorg. Tapi perjalanan hidup kene diteruskan, diorg kene balik n prof pun kene balik…prof percaya, andai ada jodoh kami nnt mesti akan jumpe lagi suatu masa nnt…insyaallah

Sekarang, tinggal prof ngan Ain berdua je kat rumah…bilik prof kat bilik tetamu yang gah ala hotel five-stars tau. Hehe

Lepas berehat2+bergosip sambil berguling2 ngan Ain atas katil…petang tu Ain bawak prof g jalan2 pusing kawasan rumah dia. Lokasi yang strategik…dekat ngan UMT, Airport, n Laut =)









Haritu kitorg makan angin petang naik motor je sampai nak dekat maghrib…on da way nak balik tu azan berkumandang, n elok2 je kami sampai kat rumah Ain. Terus maghrib dulu baru mandi…

Malam tu lepas makan (Ain masakkan nasi goreng), kami terbongkang dalam bilik n spend waktu malam kitorg dengan online je sampai tertidur =)

************************
26 July-

Harini Ain plan nak bawa prof g makan durian free sempena pameran perladangan kat Stadium Sultan Mizan yang isu bumbung runtuh tu…tapi hanya certain time je, xsilap Ain cakap haritu pukul 8pg ngan 5ptg je rasanya.

Golek punya golek kat bilik, last2 timing da xbetul…jam masa tu da pukul 11pg, so terlepas durian free pukul 8pg. Its ok, ade lagi yang pukul 5ptg…ngee.

Ayah Ain bagi pinjam kereta…so, perjalanan harini jauh sket but still area Kuala Terengganu la. Main destination, kitorang ke Masjid Terapung n Masjid Kristal…destinasi sampingan tu banyak la…ooh, yup the most important things prof kene singgah stesen bas KT cari tiket balik dulu takot xde tiket.

Alhamdulillah, tiket nak balik ade…prof amik tiket malam ke Seremban, 27 July which is esok malam dah gerak balik ke Seremban. Lepas dah dapat tiket, kebetulan kat stesen bas tu ade kedai kain kat atas…hehe, saje singgah ngan Ain konon nak cuci mata. Tapi last2 masing2 balik bawak barang, haha…prof ngan Ain beli selendang, weee. (selendang lagi???) =p

Hmm, tiket dah ade…ok, skang bermulalah perjalanan ke destinasi yang ingin dituju. Chopp! Langkah terhenti kejap, terlihat sebuah bas yang unique kat situ…



Ahaa, bas ni yang unique nye ade ciri2 tradisional dari luarannye…dalamannye jangan main2, kerusi kayu n ade air-cond lagi tau. Bas ni bergerak keliling pusat bandar je…

Ok, now…nak masuk dalam kereta, nampak McD plak…hahaha, singgah kejap beli lunch set sebab time tgh murah =p

Kononnye nak makan dalam kereta tapi xjadi…Ain terbawak prof lepak tepi tasik plak, xingat la name tasik tu ape. Lunch kami ditepi tasik but still dalam kereta jugak…hahaha.

Bertentangan ngan tasik tu I saw something…ooohh, Masjid Terapung. Dah sampai rupanya, kebetulan tengah waktu zohor n we all pun siap kan makan cepat2 n prepare for zohor plak kat Masjid Terapung…snap pic before n after solat tau, hahaha





Alhamdulillah, selesai waktu zohor…skang kami plan nak asar kat Masjid Kristal plak, oooh ye sebelum sampai ke Masjid Terapung tadi kalau dari tasik time kitorang lunch tadi akan jumpa kandang kuda dulu…ape lagi, cepat2 keluarkan camera. Kebetulan, kat situ Ain pnah join kelab berkuda mase kat UMT dulu so die pun ada seekor kuda angkat (ape ek name die?? nnt tanye Ain) kat situ jugak ada kuda Sultan Mizan tau..tu menurut informasi yang diberitahu oleh sahabat prof tu.





Hehe, sekarang dah settle zohor tadi…kami pun teruskan perjalanan, nak ke Masjid Kristal asar xmasuk lagi…so, g tempat lain dulu la.

Kami singgah ke Pasar Payang kejap, tapi kat situ sesak plak haritu…mungkin time orang balik kerja, dunno =p

Xlame pun kat Pasar Payang tu, sempat la naik ke kedai tengok batik…nak ke Bukit Puteri tapi dah tutup, kami pun terus gerak ke Masjid Kristal.




Asar pun dah selesai…korang pernah dgr x informasi ni yang mengatakan Masjid Kristal xley dijadikan tempat sembahyang?? Sebab degree kiblat nye lari 5o...betul ke??

Prof tanye Ain, die cakap maklumat tu palsu…lagi pun ramai jugak orang singgah sembahyang kat situ, kalau maklumat tu betul xkan la bina masjid setakat tuk perhiasan je kan??

Tapi prof tatau kesahihan info td…jangan salah faham, just tanye je =)

Depan Masjid Kristal tu ade Taman Tamadun Islam (TTI)…ingatnya lepas asar nak singgah kejap, tapi tatau plak tutup haritu. Memang setiap hari Selasa die tutup…=(

Xdapat lah nak ke sane…tapi, Ain xmenghampakan prof sebab die cakap esok die bawak ke TTI tu kalau sempat.

Dari Masjid Kristal tu Ain mintak prof drive…sebab die xpernah rase naik kereta dengan prof, tertunai lah hajat Ain nak rase prof drive tuk die. heee…

Lepas ke Masjid Kristal, kami ke pasar malam berdekatan rumah Ain…beli lauk tuk makan malam ni n prof terjumpe org jual asam, beli untuk stok balik ke Seremban nnt takot pening dalam bas =)

Kami beli lauk ayam percik tuk Ayah+Abang+Ain+Prof…selama prof kat rumah Ain, mak Ain xde sebab g kursus kat Dungun. Sebenarnye dah lame mak Ain tunggu prof…dari hari sabtu sebab prof janji ngan Ain nak datang hari Ahad. Tatau plak mak Ain ade kursus lepas tu, nasib baik beli tiket malam sebab mak Ain dijangka balik dari Dungun esok petang, insyaallah sempat jumpe ngan macik dulu sebelum berangkat pulang harapnya =)

Ok, lepas dah beli lauk kat pasar malam…kitorang pun terus balik rumah, but kali ni sampai rumah sebelum maghrib.

Malam, kami lepak depan tv je…xde wat ape, mase tu tengok cerita Ana Lu’lu sampai habis baru masuk bilik sambung online sampai tertidur lagi…

Oops! Terlepas durian free lagi

************************
27 July-

Lepas subuh, sambung tdo balik…haha, masing2 bangun lambat pagi tu. Terlepas durian free pukul 8pg seperti biasa, then pukul 10 tu kitorang bersiap2 nak g jalan lagi…destinasi utama, Taman Tamadun Islam (TTI).

Tengah2 bersiap…tiba2 Ain dapat kol dari mak dia gtau dah nak sampai dalam tengahari nnt. Kami pun terpaksa batalkan plan nak ke TTI n durian free tu.

Dari rumah terus gerak ke bandar amik macik…Alhamdulillah, memang rezeki prof nak jumpa ngan mak Ain sebelum balik.

Selesai sesi bersalaman, kami gerak g cari keropok lekor tuk kawan2 rapat n family prof. Banyak jugak…berat for sure, uhuk. Macamne nak bawak berat2 n banyak camtu ke Nilai?

Hati xsenang…dengan perut prof tibe2 memulas, aduhh! Ain bawak macik n prof makan sotong goreng kat tepi laut belakang Airport KT, dengan keadaan perut prof yang sakit tu memang xde mood nak makan banyak tapi gagah kan jugak sebab macik ade. Xmanis plak kalau depan orang tua nak wat perangai, orang dah belanja…makan je farah! Tahan sikit ye!



Hidangan petang tu sotong+udang+ikan goreng tepung (sorang satu) “plus” Air Batu Campur…hohoho, yes!!! air batuuuu…

Nak tau x? selama prof bercuti ni, prof sakit tekak sebenarnye…kat pulau Nadya xbagi minum air sejuk mahupun makan air batu (sebab die tahu prof ngan air batu xley pisah)…kat KB, rumah Aisyah pun memang xde air batu inikan pula air sejuk. Skang kat KT, pun xde air batu n air sejuk…prof berpeluang nak makan air batu mase makan McD tepi tasik haritu n ABC petang ni. Tu lah baru Berjaya meneguk air sejuk n makan air batu…dan pastinye prof kene marah dengan Ain =(

Haiya! Tapi petang mase makan sotong tu mak Ain cakap xpe makan ABC…hehe, best la macik. Sporting!~
Lepas minum petang kat tepi laut…kitorang terus balik rumah sebab nak kemas barang2 balik malam ni kul 930. Macik kata nnt lepas maghrib kite gerak hantar farah…isya’ kat masjid sane je nnt =)
Sampai kat rumah, sembang2 ngan macik n Ain sebelum masuk bilik n siap2 kemas barang…pastu baru kemas barang+mandi+bersiap+maghrib+makan malam (mak Ain masak).

Alhamdulillah, kenyang makan malam ni…(xpernah lagi prof makan xkenyang, haha) skang terus amik barang masuk dalam kereta. Elok je prof nak langkah keluar rumah…macik panggil name prof pastu bagi beg kecik berisi kain telekung dalamnya.

Prof nak nangis bila dah amik telekung tu…tersentuh bile ade orang beri buah tangan. Xcukup dengan telekung, macik dah sediakan ole-ole tuk bawak balik Nilai. Ada 2 balang kuih ros untuk prof…ya allah, terima kasih banyak macik. Dah la prof tumpang tdo rumah Ain, balik berbekal plak lagi…semoga Allah sentiasa permudahkan rezeki mak Ain n sekeluarga, insyaallah =)

Hati memikirkan keropok lekor n barang2 yang nak bawak balik tu banyak…mungkin macik faham ape yang prof rase, macik yang tolong kemas kan barang2 tu semua jadi lebih mudah nak angkut…keropok+kuih dijadikan satu beg.

Sekarang, da tenang sket nak balik…n dah mule bergerak ke stesen bas, kalini macik yang drive n Ain duduk sebelah sambil online…hahaha, sempat lagi mek sorang ni.

Dah sampai kat masjid, settlekan isya’ dulu…baru gerak ke stesen bas, xjauh pun. Sebelah menyebelah je…sebelum balik, salam n ucap bebanyak terima kasih kat macik n Ain walaupun dapat jumpe macik sekejap je tapi rase seronok. Xlame tu Ain tolong angkatkan barang prof n tolong letak dengan selamat kat tempat letak barang bawah bas tu…cam biasalah, kalau dah jumpe mesti sayup rasa hati nak balik n tinggalkan mereka…but I have to, kalau x…xkan nak duduk sane n tinggalkan family prof kat Nilai. Ni pun dah sibuk suruh balik cepat sebab rindu sangat =)

Alhamdulillah, elok prof naik je kat bas…xlame lepas tu bas bergerak, takot jugak kalau terlepas bas td. Hehe, almaklum…xbiasa jalan sejauh ni dengan sendiri =p

Sekarang ni…prof dah dalam bas, duduk kat seat paling depan sekali belakang driver. Huhu…mula2 perjalanan ok lagi, tapi makin lame makin laju. Cuak giler, takot la ape2 jadi tengah jalan kan. Masa berjalan, mata prof tambah ngantok n xley tahan lagi nak online tapi battery hp plak xberapa nak penuh kang takot dah sampai Seremban nnt xley contact ngan Airin.

Asal contact Airin? Sebab rumah Airin dekat Seremban, kalau sampai awal pagi sebelum KTM beroperasi nnt nak duduk mane sorang2 time pepagi buta. Dah la mase kat KB lagi hp celcom dah mati awal2 sebab charger tertinggal kat Nilai..alamak!

Nasib baik hp satu lagi ok…skang ni, tdo2 ayam je. Memang takot sebab tengah2 malam kat atas jalan, macam2 boleyh jadi. Sebelum perjalanan bermule tadi sempat jugak bacce doa naik kenderaan n memulakan perjalanan…insyaallah, semoga perjalanan malam ni selamat. Prof ditenangkan oleh Nadya, kitorang text each other malam tu…die update lokasi prof through friend finder.

Thanks again Nadya but this time for everything u do for me…gonna miss our moment dear !

-Tertidur rupanya…sedar2 dah kat Seremban, n terus text Airin kot2 dah tdo ke. Terpaksa kacau Airin pepagi buta ni. Airin, saya minta maaf menyusahkan Airin =(

Xlame lepas text Airin tu, bas pun sampai ke destinasi dengan selamat…Alhamdulillah. Airin pun sampai xlame lepas tu, syukur ada tempat berlindung malam ni…

Sekarang prof ade dengan Airin…untuk satu malam ni, sampai kat rumah Airin buatkan milo panas untuk prof sebelum masuk tdo. Terima kasih Airin =)

Nyenyak tdo…esoknye Airin hantar prof pulang ke teratak indah prof kat Nilai

Home Sweet Home…

With Love,