Wednesday, August 24, 2011

Percutian 3 Penjuru (V)


21 July- Lokasi Kota Bharu Kelantan

Fezday di Kota Bharu, Kelantan…wuhuu. Feels so excited sebab dapat jumpe ngan best fren prof mase degree, we all sekelas n semeja but lain kerusi. Heheh…

Aisyah!!!! Saye datang…weeee~

Malam tadi sampai dari jerteh, pastu lepak ngan Aisyah tengok cite Hindustan. Sampai la tertido…tu pun terbangun sebab mak n adik2 ecah baru balik dari g mane tah.

Keesokan harinye (22/7), Aisyah masak tuk prof…Sup Ayam!!~ n malam tu baru kami stat berjalan. Destinasi pertama ialah Wakaf Che Yeh (>_@)




Lupe plak nak snap pick at sini…ni pun google search je image Wakaf Che Yeh, dapat sign board pun jadi la, wat kenangan =)

Kat Wakaf Che Yeh ni kire macam pasar malam la or downtown macam tu la…jalan2 ngan Aisyah, terjumpe selendang kaler light peach ngan green…yes! dapat 2 selendang kain cotton tuk kolek si fez prof (wuuu, agak ketinggalan sket sebab kite xreti berfesyen =p)

Lame gak kat situ, jalan depan sket prof jumpe something unique…




Name diberi Apple Guava @ Crystal Guava…menurut penjual buah ni katanya dari Cameron Highland n dijual dalam keadaan sejuk. Nampak macam buah plastic, bile da try satu rasenye memang sangat manis n bile makan buah tu lidah ade sket kehijauan…

Menurut sumber pambacaan prof dari salah satu komen yang tidak diketahui sumbernya…



Hmm, tatau la ni buah asli atau tipu…tapi kalau da luntur kaler tu mesti buah celup ni n betul la kata org tu “fresh fruit not required to keep chilled”.

Xlame kemudian kami gerak balik rumah Aisyah n prof terus rehat, adik2 Aisyah layankan Hindustan lagi malam ni…ooohh, prof xlarat n terus rehat =(


Pagi esoknye Aisyah ngan kakak die, Mimi ajak prof g Pasar Besar Siti Khadijah…aha, kat sana prof jumpe macam2 makanan baru n unique. Betul kata pepatah jauh perjalanan luas pemandangan…






Yang ni adalah etok, sejenis makanan macam kerang, lala, n so on…cumenye ni da digaringkan n ley makan macam tu je. Oppps, bukan makan terus ngan kulit kerasnye…like kerang la, kene amik isinye je. Rasenye best, ade masin2 sket…Aisyah yang aja prof makan etok ni n sampai skang prof teringin nak makan etok lagi. Nanti ade rezeki, nak ke KB lagi lepak makan etok lagi…hehe

Kat pasar ni Mimi cari bahan2 wat nasi kerabu…ikan, kelapa, ulam, n so on. Bile dah sampai kat rumah, kerja2 memasak pun bermula…

Pagi tadi, ayah Aisyah ada belikan kuih n Nasi Kerabu tuk juadah sarapan pagi kami ngan family Aisyah semua…balik dari pasar, Mimi wat Nasi Kerabu lagi n sampai malam prof makan Nasi Kerabu 3x…xmacam Nasi Kerabu yang prof pernah makan sebelum ni, serious sedap!!!~




Nanti prof nak try wat Nasi Kerabu macam Mimi nye resepi…insyaallah, n sepanjang hari tu prof ngan Aisyah duduk rumah n spend time same2 ngan family Aisyah. Petang, we all main badminton together sampai berpeluh2…=)


Keesokannye…masuklah 4hari 3malam prof stay rumah Aisyah, n hari ini (23 July) telah dirancang oleh Aisyah untuk bawak prof berjalan ke Pengkalan Kubor.

Jauh juga perjalanan dari Kota Bharu nak ke Pengkalan Kubor…melepasi Tumpat, kat situ nampak kawasan tokong siam ade patung besar (xsempat nak amik gambar). Tiba2 prof terimbau kenangan bersama2 mak, angah n arwah abah mase zaman childhood prof ngan angah…mase kecik dulu pernah kami berempat satu family wat jelajah belah Kelantan, Terengganu, Perak, Pahang, Kedah…mase jelajah ke Kelantan, ade la jugak lalu area Tumpat tgk patung besar tu. Xjumpe plak patung tu mase g tumpat ngan Aisyah…yang ade patung lain, hmm

Sekarang ni arwah abah pun da xde…tahun ni da 2tahun kami xde abah, adik2 plak dah makin besar. Insyaallah ade rezeki lebih nnt prof nak pakai kereta, ley bawak adik2 prof selalu g ziarah kubur arwah abah n bawak diorg g jalan2 macam prof g jalan sorang2…=)

Eh, balik pada Pengkalan Kubor…aha, finally we arrived at Pengkalan Kubor. Kawasan bebas cukai…kecik je kawasannye, banyak jual barang2 rumah n kain2. Ade jugak jual toto n barang pengantin…banyak la, macam Nilai3 jugak. Prof ni tergoda betul kalau jalan kat mana2 nampak toto or comforter cantik2. Aduhhh…ni pun fikirkan balik ke Nilai naik bas je, kalau naik kereta memang prof bali satu toto =)

Harga barangan lebih kurang same je ngan yang pernah prof tgk kat area KL n Nilai…xde ape pun yang kitorg beli kat situ, jalan2 cuci mata je sebabkan prof xpernah sampai sini tapi xingat plak kalau mase kecik dulu pernah sampai situ.

Balik dari Pengkalan Kubor, kami cuci mata lagi ke tempat2 lain…






On da way balik, sempat jugak ke tempat buat Akok…kuih fevret prof mase study dulu. Huhu…

Tiba-tiba…

Telefon berbunyi, ring ring ring…ku angkat ku tanya siapa? Hehe…hmm, tibe2 dapat mesej dari Nadya. Prof kene balik ke Jerteh, ade hal emergency!! =(

Dapatlah sekejap je ngan Aisyah…merindui Aisyah n etok dan Nasi Kerabu Mimi, huhu.

Sampai kat rumah Aisyah, prof terus kemas barang nak balik….semua orang terkejut bile dapat tahu prof kene balik dengan segera, mak Aisyah xsanggup nak lepaskan prof pulang…ececece, auta semata2. Tipuu je…mase sampai kat rumah Aisyah dari Pengkalan Kubor, org fez yang prof jumpa ialah mak Aisyah. Kebetulan macik nak ke tempat mengaji, jumpe macik dulu takot xsempat jumpe nak balik nnt…mase dapat tau prof nak balik, muke macik sangat terkejut. Sedih sebenarnye nak tinggalkan tempat org, tapi xkan nak duk lame rumah orang…maluuu =p

Xlame lepas tu, Nadya n Fadia pun sampai kat laman rumah…dan prof pun berangkat pulang ke Jerteh semula.

Sangat merindui saat indah bersama Aisyah dan keluarga…terima kasih jaga saye selama di Kelantan o_O

With Love,

No comments: