Percutian 3 Penjuru (IV)

Setelah lame xupdate blog, kali ni prof nak sambung pasal holiday beberapa minggu lepas dah nak masuk sebulan da xupdate blog. Huhu

Beberapa hari lepas pertunangan pokcek ngan shanti haritu, prof plan nak balik esoknye…sebab dah lame sgt kat pulau tu, adik2 n mak pun da rindu kat kite. Huhu

Sebelum prof balik, Nadya ade plan nak wat BBQ sempena last day prof kat pulau. So malam tu kami ke Coco Hut tuk last day prof kononnye n makan Red Snapper for menu BBQ. Best, xsangka prof datang sejauh tu n disambut dan diberi layanan bagaikan puteri.






Lepas BBQ, kitorg balik n prof terus berehat kat bilik…kemas barang2, tetibe Nadya cakap “prof, kalau balik rabu boleyh x? sebab Fadia esok petang baru gerak balik ke Jerteh”. Perancangan sebenarnye, nak wat kek same2 ngan chef Fadia sebelum prof bertolak ke Kota Bharu (rumah Aisyah, kawan sekelas degree prof). Memandangkan Fadia lambat balik, so prof kene extend lagi sehari kat pulau. Tolak ketepi barang2 yang dah dikemas tadi…prof terus tdo.

Keesokan harinye, awal pagi lagi prof dapat kawan baru name die Ah Chong…tapi die bukan cina, die melayu pure cume muke die macam cina. Kami berempat dengan Nadya, Ah Chong, Arif (boatman) gerak ke kampong beli barang. Sambil2 tu kami cari Kacang Sepat n Telur Kubis


Telur Kubis

Kacang Sepat

Kacang Sepat ni unik sket…kalau kite panggil kuih cakoi, tapi kacang sepat ni dalam nye ade inti ikan. Sedappp!!! Tapi Telur Kubis je xsempat nak rase, gambar ni pun sebab ditag oleh Nadya nak tunjuk kat prof rupe Telur Kubis ni…luarnye kulit popia, dalam nye berintikan lapisan isi ikan. Diorg cakap sedap, n I guess so…kalau prof dapat rase ley la judge sendiri but dari rupe sendiri pun da ley rase nikmat die…hehe

Seharian kat pulau sebelum balik memang prof xde wat ape…pepagi lagi Bik (Phim’s Café) buatkan Cheese Omelette tuk prof, hmmm…sedapnyee!

Tengahari, Nadya masak untuk staff SeaHorse…lauk Kari Ikan, n malam plak lauk Ketupat Sotong (makanan Kelantan-terengganu). Mentang2 esoknye nak balik…malam ni kepala prof plak wat hal, sakit!


Nadya terpaksa bawakkan makanan tuk prof sebab prof xlarat nak bangun…pastu carikan koyok tuk prof, terharu sgt. Nadya bnyk berjasa…die di beri amanat oleh kawan prof tuk jaga prof ngan baik…n die pegang baik amanat tu. Thanks so much dear =)

And now, early morning on 20 July…kul 12 tengahari da bergerak masuk darat. Before tu, we all had a last breakfast together kat kedai Bik die buatkan plain omelette with honey. =)

Dapat separuh potong omelette then lari g kejar bot sebab terleka makan omelette ngan honey..sedap sangat sampai xperasan driver bot tu dah panggil2…seb baik masing2 xtersadung kaki kene tali bot, rushing sangat sampai berlari…hahahah

Perjalanan ke darat ambil masa 45min jugak nak sampai, sampai Nadya tertidur dalam bot keletihan dan mengantok tahap dewa. Heee…

Sampai je kat darat, kami tunggu Fadia plak datang amik kami kat jeti Besut…agak lambat sket, so kami g lepak kedai mamak dulu minum2 sambil menunggu. Mule2 plan nak minum je, last2 sampai order makanan bagai…memang lunch terus, memandangkan omelette td dibiarkan separuh xhabis so kelaparan gak la pas jumpe darat. Huhu

Prof mintak megi goreng (mata pandang menu roti canai tapi mulut order megi goreng), Nadya order k.teow goreng basah…n suddenly Fadia pun sampai. Second time jumpe Fadia…sebelum ni jumpe mase prof mule2 sampai kat KB, Fadia n Nadya amik prof kat stesen bas KB. Heee

Perut dah kenyang…kami terus gerak ke kedai barang2 kek, sebab kan da plan nak wat kek before g KB. On da way ke kedai kek, terjumpe orang jual Sata…belilah wat bekalan prof ke KB nanti.





Sampai kat rumah Nadya, masing2 dah ready nak wat kek ni…dapat la belaja ilmu memasak sket dari Fadia (student Kulinari-KLMU).













Kebetulan hari lahir anak buah Nadya xlame je lagi…so, kek tu tuk Nana. Hehe…Happy Birthday Nana =)

Lepas da siap2 wat kek, adegan memotong kek dan makan sampai habis pun bermula. Hahaha…selesai makan, kemas2 barang, n bersiap nak gerak ke KB dengan segera sebab nak cari jalan lagi…agak amik masa jugak sebenarnya.

Sedih rase hati nak tinggalkan mak Nadya yang sakit kat rumah…even ade ayah n kakak die yang jaga but still rase pilu. Bersalaman dengan ahli keluarga Nadya yang ade kat rumah, past uterus gerak ke KB.

Lame gak kami mencari jalan ke rumah Aisyah…sampai malam baru jumpe, dah alang2 ke KB tu n xjumpe umah Aisyah lagi so we all decide ke KB Mall dulu tengok ape2 yang best n our dinner that night was PIZZA HUT! Ahaa..





Selesai la dinner kami bertiga…kemudian, barulah gerak ke rumah Aisyah. Xjauh dari KB Mall…dekat la ngan area situ. Mule2 ingatkan sesat…rupe2nye kami sesat depan rumah Aisyah, hahaha. Mase kami stop tepi jalan, kol Aisyah tanye jalan tibe2 Aisyah kuar rumah g jalan besar terus nampak kami…bertuah tol driver kami (Nadya), cam tau2 je nak sesat depan rumah Aisyah, hahahahaha.

Sampai lah prof kat rumah Aisyah, skang ni Nadya da xde ngan prof…kuasa beralih tangan ke Aisyah plak, huhu…

Ape jadi ngan prof selama stay ngan Aisyah????

To be continued!~

With Love,