Saturday, August 27, 2011

Berbuka puasa bersama kawan (3)

Assalamualaikum sahabat blogger sekalian,

Terbaru, prof ade jemputan berbuke puasa ngan kawan2 sekolah menengah prof...lokasi berbuka puasa kali ni kat Nasi Arab Damsyik, Seremban. 

Seramai 10 orang yang dapat join kali ni...better than last year, masuk tahun ni dah 2x ramadhan kitorang buke puasa together. Tahun lepas kat Salak, Selangor...tahun ni kat Seremban plak

Dengan diorang ni memang setiap kali cuti sem mesti jumpe, sekejap pun jadi la...kalau ada event pun kitorang gather lagi n mostly our frens wedding n time raya.

Reunion tahun lepas pun best jugak ade diorg ni...menghidupkan suasana, barulah happening. Ramai lagi kawan2 prof yang same2 sekolah dulu but this time ramai yang xdapat join berbuke puasa sebab masing2 ade hal lain..

Lepas berbuke, kami g makan angin plak....xcukup ngan Nasi Arab, angin pun nak sebat?? hehehe


Ahaa, selama puasa ni...ada satu benda ni yang prof mengidam sangat2. Ni haa...AIR BATU!!~


Prof kene pantang air batu ni sebab tengah wat treatment kat Homeopathy...banyak pantang larangnye tau Air Kelapa, Bawang Mentah, Kopi, Nescafe, Cuka, Bahan Pengawet, Air Batu.

Yang lain prof xde hal kalau xmakan, tapi kalau jumpe Air Batu ni memang lemah betol. Nak cepat2 sembuh, nanti ley topup makan Air Batu ni...huuuu

Insyaallah, Allah tahu mana yang terbaik untuk prof...wat masa ni prof kene kuatkan semangat lawan kehendak makan Air Batu ni, kawan2 pun take care kat prof so muchh...=)

With Love,

Berbuka puasa bersama kawan (2)

Assalamualaikum sahabat blogger semua,

Minggu lepas (20/8/2011-sabtu) prof berkesempatan jumpa ngan kawan2 zaman matrikulasi dulu...Maizatul, Adibah, Dila.

Maizatul skang dah jadi lecturer sementara kat sebuah kolej kat kota raya, sementara nak tunggu sambung master tahun depan...insyaallah

Adibah skang dah kerja...bakal doktor, huhu. Maizatul+Adibah+Prof masing2 tengah tunggu konvo... insyaallah akhir bulan 10 tahun ni.

Dila...antara lucky student yang dapat fly g oversea, study kat UK jurusan TESL. Kami plan nak kumpul duit nak g melawat Dila kat UK sebelum die grad n pulang ke Malaysia tahun depan...insyaallah, sume ni dalam perancangan. Ade rezeki, memang sampai...yang penting skang masing2 dah janji nak kumpul duit nak ke UK =)

Sebelum jumpe ngan diorg, prof ngan PA prof (Ila) ke Shah Alam uruskan rumah sewa tuk master bulan depan. Gerak dari Nilai ke Shah Alam dah lambat dalam kul 3...gerak dari Shah Alam ke tempat perjumpaan terpakse delay ke pukul 6, nasib baik sempat berbuke ngan diorg

Lokasi berbuka puasa kami kat DELICIOUS, Mid Valley...


Makanan kat situ memang sedap hingga menjilat jari, superb!!~

Lepas berbuka puasa, kitorang g jalan cari buah tangan tuk masing2 wat kenangan...

Prof...Maizatul...Adibah...Dila

With my PA...Ila (si kecik berbaju pink)

Teddy bear tu kire fez teddy bear prof beli...akan disimpan sampai bila2, insyaallah. Kitorang nak bawak time g UK nanti.

Insyaallah...



With Love,

Berbuka puasa bersama kawan (1)

Assalamualaikum sahabat blogger sekalian,

2 minggu lepas (14/8/2011-Ahad) hari pendaftaran student master...Alhamdulillah, hajat prof nak sambung master kesampaian dan haritu berlalu dengan lancar. Insyaallah, prof dengan Airin akan buat yang terbaik untuk master akan datang ni...

Kebetulan, hari yang sama...sahabat2 prof dari Besut, Terengganu datang. Nadya+Fadia+Ema...datang dengan tujuan nak melawat prof n kawan mereka sorang lagi kat Nilai jugak, Mokku =)

Alhamdulillah, bersyukur pada tuhan sebab panjangkan jodoh kami...baru beberapa minggu prof balik dari tempat diorg, kali ni diorg pula bertandang ke tempat prof. Di bulan yang mulia ni...semoga hubungan kami sentiasa diberkati dan berkekalan hingga akhir hayat, insyaallah

Syukur alhamdulillah...hari pertama diorg sampai kat Nilai, kami berbuke puasa di luar. Lokasi, Dataran Nilai...


Seperti biasa...prof skang dah ada PA, memang sejak prof habis degree ni Ila asek ikut kemana prof pergi. Cam artis x? hahahaha

Kek tu Nadya hadiahkan tuk Ila sebab puasa...pembakar semangat Ila la kononnye =)

Kiranya ni kali pertama prof berbuka ngan kawan2 tahun ni...Esoknye (15/8/2011-Isnin), mak prof ke Kelantan ade urusan penting katanya, jadi prof xdapat join mereka ke KL...shopping raya, prof kene tengok2 kan adik2 prof kat rumah. Kang enjoy sangat tah ape la adik2 prof makan tuk berbuke nanti...tu yang terpaksa excused kan diri join diorg...

Tapi, malam esoknye lepas diorg balik dari shopping raya...singgah ke rumah prof, ade prof buatkan dadih n Kek Batik tuk diorg. Tatau plak tu kali terakhir prof jumpe diorg...sebab (16/8/2011-Rabu) diorang dah gerak balik ke kampung halaman kat Besut...

Salah prof xsempat nak say goodbye to them pagi tu sebab lepas sahur prof tertidur dengan nyenyak sampai dah tengahari baru bangun danlokasi mereka time tu pun dah jauh ngan Nilai...

Oohh, maaf kan saye kawan2...Tapi, saya sangat bersyukur sebab diberi peluang nakjumpe diorang, yela jauhkan Terengganu-N9.

Tatau la bila boleyh jumpe diorang lagi...hopefully raya nanti ley jumpa lagi, sebelum master prof start on 12 Sept

Insyaallah...


With Love, 

Percutian 3 Penjuru (VII)


25 July- Lokasi Kuala Terengganu

AIN!!!!~

Hehehehe, prof dah sampai kat tempat baru…last destination sebelum mengakhiri perantauan yang sejauh tu.
Seronoknye hati dapat jumpe ngan Ain, dah 4 tahun berpisah lepas habis matrikulasi tahun 2007 memang xde jumpe walau sekali pun…eh chopppp!!

Ade jumpe bebaru ni…mase reunion ngan budak2 bilik prof kat Times Square haritu. Uhuuu =)

Ni kire second time la jumpe lepas 4 tahun tu…n haritu prof pakai baju yang beli ngan ain+maizatul kat Times Square haritu.

Jejak je kat rumah Ain, terus dihidang dengan air n kuih ros…Ain tinggalkan kami bertiga (Nadya+Fadia+Prof) kat ruang tamu, dia ke dapur siapkan makanan tengahari untuk kami.

Lepas makan tengahari, Nadya n Fadia dah kene balik dengan segera sebab kejar masa tuk Nadya nak naik bot gerak ke pulau kul 4.

Masa menunjukkan pukul 2 time diorang balik, ooohhh…sayupnye hati prof nak lepas kan diorg balik. Lame dengan diorg…berat sangat hati nak berpisah, sebab lepas ni tatau bile lagi dapat jumpe ngan diorg. Tapi perjalanan hidup kene diteruskan, diorg kene balik n prof pun kene balik…prof percaya, andai ada jodoh kami nnt mesti akan jumpe lagi suatu masa nnt…insyaallah

Sekarang, tinggal prof ngan Ain berdua je kat rumah…bilik prof kat bilik tetamu yang gah ala hotel five-stars tau. Hehe

Lepas berehat2+bergosip sambil berguling2 ngan Ain atas katil…petang tu Ain bawak prof g jalan2 pusing kawasan rumah dia. Lokasi yang strategik…dekat ngan UMT, Airport, n Laut =)









Haritu kitorg makan angin petang naik motor je sampai nak dekat maghrib…on da way nak balik tu azan berkumandang, n elok2 je kami sampai kat rumah Ain. Terus maghrib dulu baru mandi…

Malam tu lepas makan (Ain masakkan nasi goreng), kami terbongkang dalam bilik n spend waktu malam kitorg dengan online je sampai tertidur =)

************************
26 July-

Harini Ain plan nak bawa prof g makan durian free sempena pameran perladangan kat Stadium Sultan Mizan yang isu bumbung runtuh tu…tapi hanya certain time je, xsilap Ain cakap haritu pukul 8pg ngan 5ptg je rasanya.

Golek punya golek kat bilik, last2 timing da xbetul…jam masa tu da pukul 11pg, so terlepas durian free pukul 8pg. Its ok, ade lagi yang pukul 5ptg…ngee.

Ayah Ain bagi pinjam kereta…so, perjalanan harini jauh sket but still area Kuala Terengganu la. Main destination, kitorang ke Masjid Terapung n Masjid Kristal…destinasi sampingan tu banyak la…ooh, yup the most important things prof kene singgah stesen bas KT cari tiket balik dulu takot xde tiket.

Alhamdulillah, tiket nak balik ade…prof amik tiket malam ke Seremban, 27 July which is esok malam dah gerak balik ke Seremban. Lepas dah dapat tiket, kebetulan kat stesen bas tu ade kedai kain kat atas…hehe, saje singgah ngan Ain konon nak cuci mata. Tapi last2 masing2 balik bawak barang, haha…prof ngan Ain beli selendang, weee. (selendang lagi???) =p

Hmm, tiket dah ade…ok, skang bermulalah perjalanan ke destinasi yang ingin dituju. Chopp! Langkah terhenti kejap, terlihat sebuah bas yang unique kat situ…



Ahaa, bas ni yang unique nye ade ciri2 tradisional dari luarannye…dalamannye jangan main2, kerusi kayu n ade air-cond lagi tau. Bas ni bergerak keliling pusat bandar je…

Ok, now…nak masuk dalam kereta, nampak McD plak…hahaha, singgah kejap beli lunch set sebab time tgh murah =p

Kononnye nak makan dalam kereta tapi xjadi…Ain terbawak prof lepak tepi tasik plak, xingat la name tasik tu ape. Lunch kami ditepi tasik but still dalam kereta jugak…hahaha.

Bertentangan ngan tasik tu I saw something…ooohh, Masjid Terapung. Dah sampai rupanya, kebetulan tengah waktu zohor n we all pun siap kan makan cepat2 n prepare for zohor plak kat Masjid Terapung…snap pic before n after solat tau, hahaha





Alhamdulillah, selesai waktu zohor…skang kami plan nak asar kat Masjid Kristal plak, oooh ye sebelum sampai ke Masjid Terapung tadi kalau dari tasik time kitorang lunch tadi akan jumpa kandang kuda dulu…ape lagi, cepat2 keluarkan camera. Kebetulan, kat situ Ain pnah join kelab berkuda mase kat UMT dulu so die pun ada seekor kuda angkat (ape ek name die?? nnt tanye Ain) kat situ jugak ada kuda Sultan Mizan tau..tu menurut informasi yang diberitahu oleh sahabat prof tu.





Hehe, sekarang dah settle zohor tadi…kami pun teruskan perjalanan, nak ke Masjid Kristal asar xmasuk lagi…so, g tempat lain dulu la.

Kami singgah ke Pasar Payang kejap, tapi kat situ sesak plak haritu…mungkin time orang balik kerja, dunno =p

Xlame pun kat Pasar Payang tu, sempat la naik ke kedai tengok batik…nak ke Bukit Puteri tapi dah tutup, kami pun terus gerak ke Masjid Kristal.




Asar pun dah selesai…korang pernah dgr x informasi ni yang mengatakan Masjid Kristal xley dijadikan tempat sembahyang?? Sebab degree kiblat nye lari 5o...betul ke??

Prof tanye Ain, die cakap maklumat tu palsu…lagi pun ramai jugak orang singgah sembahyang kat situ, kalau maklumat tu betul xkan la bina masjid setakat tuk perhiasan je kan??

Tapi prof tatau kesahihan info td…jangan salah faham, just tanye je =)

Depan Masjid Kristal tu ade Taman Tamadun Islam (TTI)…ingatnya lepas asar nak singgah kejap, tapi tatau plak tutup haritu. Memang setiap hari Selasa die tutup…=(

Xdapat lah nak ke sane…tapi, Ain xmenghampakan prof sebab die cakap esok die bawak ke TTI tu kalau sempat.

Dari Masjid Kristal tu Ain mintak prof drive…sebab die xpernah rase naik kereta dengan prof, tertunai lah hajat Ain nak rase prof drive tuk die. heee…

Lepas ke Masjid Kristal, kami ke pasar malam berdekatan rumah Ain…beli lauk tuk makan malam ni n prof terjumpe org jual asam, beli untuk stok balik ke Seremban nnt takot pening dalam bas =)

Kami beli lauk ayam percik tuk Ayah+Abang+Ain+Prof…selama prof kat rumah Ain, mak Ain xde sebab g kursus kat Dungun. Sebenarnye dah lame mak Ain tunggu prof…dari hari sabtu sebab prof janji ngan Ain nak datang hari Ahad. Tatau plak mak Ain ade kursus lepas tu, nasib baik beli tiket malam sebab mak Ain dijangka balik dari Dungun esok petang, insyaallah sempat jumpe ngan macik dulu sebelum berangkat pulang harapnya =)

Ok, lepas dah beli lauk kat pasar malam…kitorang pun terus balik rumah, but kali ni sampai rumah sebelum maghrib.

Malam, kami lepak depan tv je…xde wat ape, mase tu tengok cerita Ana Lu’lu sampai habis baru masuk bilik sambung online sampai tertidur lagi…

Oops! Terlepas durian free lagi

************************
27 July-

Lepas subuh, sambung tdo balik…haha, masing2 bangun lambat pagi tu. Terlepas durian free pukul 8pg seperti biasa, then pukul 10 tu kitorang bersiap2 nak g jalan lagi…destinasi utama, Taman Tamadun Islam (TTI).

Tengah2 bersiap…tiba2 Ain dapat kol dari mak dia gtau dah nak sampai dalam tengahari nnt. Kami pun terpaksa batalkan plan nak ke TTI n durian free tu.

Dari rumah terus gerak ke bandar amik macik…Alhamdulillah, memang rezeki prof nak jumpa ngan mak Ain sebelum balik.

Selesai sesi bersalaman, kami gerak g cari keropok lekor tuk kawan2 rapat n family prof. Banyak jugak…berat for sure, uhuk. Macamne nak bawak berat2 n banyak camtu ke Nilai?

Hati xsenang…dengan perut prof tibe2 memulas, aduhh! Ain bawak macik n prof makan sotong goreng kat tepi laut belakang Airport KT, dengan keadaan perut prof yang sakit tu memang xde mood nak makan banyak tapi gagah kan jugak sebab macik ade. Xmanis plak kalau depan orang tua nak wat perangai, orang dah belanja…makan je farah! Tahan sikit ye!



Hidangan petang tu sotong+udang+ikan goreng tepung (sorang satu) “plus” Air Batu Campur…hohoho, yes!!! air batuuuu…

Nak tau x? selama prof bercuti ni, prof sakit tekak sebenarnye…kat pulau Nadya xbagi minum air sejuk mahupun makan air batu (sebab die tahu prof ngan air batu xley pisah)…kat KB, rumah Aisyah pun memang xde air batu inikan pula air sejuk. Skang kat KT, pun xde air batu n air sejuk…prof berpeluang nak makan air batu mase makan McD tepi tasik haritu n ABC petang ni. Tu lah baru Berjaya meneguk air sejuk n makan air batu…dan pastinye prof kene marah dengan Ain =(

Haiya! Tapi petang mase makan sotong tu mak Ain cakap xpe makan ABC…hehe, best la macik. Sporting!~
Lepas minum petang kat tepi laut…kitorang terus balik rumah sebab nak kemas barang2 balik malam ni kul 930. Macik kata nnt lepas maghrib kite gerak hantar farah…isya’ kat masjid sane je nnt =)
Sampai kat rumah, sembang2 ngan macik n Ain sebelum masuk bilik n siap2 kemas barang…pastu baru kemas barang+mandi+bersiap+maghrib+makan malam (mak Ain masak).

Alhamdulillah, kenyang makan malam ni…(xpernah lagi prof makan xkenyang, haha) skang terus amik barang masuk dalam kereta. Elok je prof nak langkah keluar rumah…macik panggil name prof pastu bagi beg kecik berisi kain telekung dalamnya.

Prof nak nangis bila dah amik telekung tu…tersentuh bile ade orang beri buah tangan. Xcukup dengan telekung, macik dah sediakan ole-ole tuk bawak balik Nilai. Ada 2 balang kuih ros untuk prof…ya allah, terima kasih banyak macik. Dah la prof tumpang tdo rumah Ain, balik berbekal plak lagi…semoga Allah sentiasa permudahkan rezeki mak Ain n sekeluarga, insyaallah =)

Hati memikirkan keropok lekor n barang2 yang nak bawak balik tu banyak…mungkin macik faham ape yang prof rase, macik yang tolong kemas kan barang2 tu semua jadi lebih mudah nak angkut…keropok+kuih dijadikan satu beg.

Sekarang, da tenang sket nak balik…n dah mule bergerak ke stesen bas, kalini macik yang drive n Ain duduk sebelah sambil online…hahaha, sempat lagi mek sorang ni.

Dah sampai kat masjid, settlekan isya’ dulu…baru gerak ke stesen bas, xjauh pun. Sebelah menyebelah je…sebelum balik, salam n ucap bebanyak terima kasih kat macik n Ain walaupun dapat jumpe macik sekejap je tapi rase seronok. Xlame tu Ain tolong angkatkan barang prof n tolong letak dengan selamat kat tempat letak barang bawah bas tu…cam biasalah, kalau dah jumpe mesti sayup rasa hati nak balik n tinggalkan mereka…but I have to, kalau x…xkan nak duduk sane n tinggalkan family prof kat Nilai. Ni pun dah sibuk suruh balik cepat sebab rindu sangat =)

Alhamdulillah, elok prof naik je kat bas…xlame lepas tu bas bergerak, takot jugak kalau terlepas bas td. Hehe, almaklum…xbiasa jalan sejauh ni dengan sendiri =p

Sekarang ni…prof dah dalam bas, duduk kat seat paling depan sekali belakang driver. Huhu…mula2 perjalanan ok lagi, tapi makin lame makin laju. Cuak giler, takot la ape2 jadi tengah jalan kan. Masa berjalan, mata prof tambah ngantok n xley tahan lagi nak online tapi battery hp plak xberapa nak penuh kang takot dah sampai Seremban nnt xley contact ngan Airin.

Asal contact Airin? Sebab rumah Airin dekat Seremban, kalau sampai awal pagi sebelum KTM beroperasi nnt nak duduk mane sorang2 time pepagi buta. Dah la mase kat KB lagi hp celcom dah mati awal2 sebab charger tertinggal kat Nilai..alamak!

Nasib baik hp satu lagi ok…skang ni, tdo2 ayam je. Memang takot sebab tengah2 malam kat atas jalan, macam2 boleyh jadi. Sebelum perjalanan bermule tadi sempat jugak bacce doa naik kenderaan n memulakan perjalanan…insyaallah, semoga perjalanan malam ni selamat. Prof ditenangkan oleh Nadya, kitorang text each other malam tu…die update lokasi prof through friend finder.

Thanks again Nadya but this time for everything u do for me…gonna miss our moment dear !

-Tertidur rupanya…sedar2 dah kat Seremban, n terus text Airin kot2 dah tdo ke. Terpaksa kacau Airin pepagi buta ni. Airin, saya minta maaf menyusahkan Airin =(

Xlame lepas text Airin tu, bas pun sampai ke destinasi dengan selamat…Alhamdulillah. Airin pun sampai xlame lepas tu, syukur ada tempat berlindung malam ni…

Sekarang prof ade dengan Airin…untuk satu malam ni, sampai kat rumah Airin buatkan milo panas untuk prof sebelum masuk tdo. Terima kasih Airin =)

Nyenyak tdo…esoknye Airin hantar prof pulang ke teratak indah prof kat Nilai

Home Sweet Home…

With Love,

Friday, August 26, 2011

Percutian 3 Penjuru (VI)

23 July- Pulang ke Jerteh

Ok, now ape jadi sebenarnya? Apa yang rushing sangat Nadya n Fadia sampai prof kene balik Jerteh balik??

Begini ceritanya…lepas percutian ke Kota Bharu, prof plan nak singgah Kuala Terengganu plak melawat rakan sebilik prof masa zaman matrikulasi, Ain

Dari Kuala Terengganu nnt baru direct balik naik bas ke Seremban…so, Nadya n Fadia menyampaikan hasrat diorg teringin sangat nak bawa prof ke hospital untuk medical checkup sebelum prof balik.

Sebab tu lah prof kene balik ke Jerteh, bincang pasal hal ni ngan diorg…

Harini pun dah petang kalau nak ke hospital, so jadinye awal pagi esok lepas subuh dah bersiap n gerak ke hospital.

24 July- Lokasi Hospital Universiti Sains Malaysia

Bangun solat subuh, terus bersiap nak ke HUSM…yang buat prof nak nangis tu, ayah Nadya ade belikan sarapan makanan kegemaran prof mase kat Jerteh (Nasi Mak Wan). Nasi tu berlaukkan ayam, lauk ayam tu yg menambat hati prof…aduh!~

Untuk mengelakkan sesak jalan dan ramai orang kat hospital, kitorang xsempat sarapan kat rumah…bawa bekal je ke hospital

Sampai kat sane, pesakit dah beratur panjang…nasib baik sampai pagi, mase prof sampai tu pun nombor giliran dah nak habis tuk sesi pagi.

Alhamdulillah, rezeki prof nak wat medical checkup kat HUSM…semuanya berjalan lancar. Sekarang, tengah tunggu giliran nak jumpa doctor tiba-tiba ada seorang akak ni dalam lingkungan 30++ cari mak die yang hilang dari pandangan die.

Kelam kabut die tanya semua orang yang tengah menunggu giliran kat situ jugak…

“minta maaf, ada jumpa seorang perempuan tua yang jalan pakai tongkat payung? Dia ada kat sini tadi, saya suruh dia duduk sini…mana pulak la perginya orang tua ni”

Orang keliling semua xnampak…dia pun jalan depan sikit pastu nampak kelibat mak dia tengah berjalan (mungkin cari akak tu jugak).

Lepas tu, akak tu pun cakap…

“Haa, tu dia…ya allah, kalau barang yang hilang boleh lagi nak ganti tapi kalau mak hilang mana nak ganti?” sambil diorang pergi kearah yang dituju…

Tersentap hati prof dengar ayat akak tu tadi, lepas akak tu pergi…prof terus mesej mak prof ayat tadi ending with “sayang mak”

Hmm, pengajaran dalam hidup ni kat mana2 pun boleh dapat…tapi jangan masuk telinga kanan keluar telinga kiri…(^_^,)v

Sampai giliran prof jumpa doctor, agak cuak…tapi cekalkan hati je, bukan nak amik darah pun =p. Ooh, prof takot kalau amik darah…jarum besar giler cucuk kat salur darah. Ouchhh! =(

Lepas da jumpa doctor, prof kene refer ke doctor pakar plak…huhu, kali ni rawatan lagi detail. Sebetulnya, sebelum ni tahun 2005 prof pernah wat medical checkup kat Hospital Putrajaya. Wad n OT (operation theater) pun dah siap ditempah oleh doctor untuk prof. But lepas my dad dah discuss ngan doctor, operation tu batal…

Kali ni, prof sepatutnya dimasukkan ke wad lagi untuk jalani pembedahan dalam masa terdekat sebab dah kritikal sangat. Malangnya, tujuan utama ke HUSM tu memang nak wat medical checkup je, tak de plan nak wat rawatan lanjutan pun. Lagipun, prof dah nak balik ke Nilai xlame lagi…so, hasil rawatan prof hanya dapat surat untuk refer balik ke Hospital Putrajaya yang lagi dekat ngan rumah prof.

Balik ke rumah Nadya lepas g HUSM tu…sampai kat rumah time tu dah petang, sepatutnya prof terus gerak ke Kuala Terengganu sebab dah janji ngan Ain nak jumpa harini tapi terpaksa tunda ke esoknya (Isnin) sebab xexpect nak ke hospital.

Bermalam tuk malam yang terakhir kat Jerteh (rumah Nadya) sebelum gerak ke KT esok, but malam tu I’m surprised!!!~

Nadya ada belikan kek untuk prof…





Thanks Nadya…love u

Besok paginya dah siap2 nak gerak ke Kuala Terengganu…bertemankan Nadya dan Fadia, perjalanan amik mase satu jam lebeyh gak. Sampai kat sane dalam pukul 1++ tengahari.

Ehee, sampai jugak prof kat Kuala Terengganu…

Menutup entry untuk kali ni, akan bersambung dengan entry baru…lokasi lain plak

Stay tuned!~

With Love,

Wednesday, August 24, 2011

Percutian 3 Penjuru (V)


21 July- Lokasi Kota Bharu Kelantan

Fezday di Kota Bharu, Kelantan…wuhuu. Feels so excited sebab dapat jumpe ngan best fren prof mase degree, we all sekelas n semeja but lain kerusi. Heheh…

Aisyah!!!! Saye datang…weeee~

Malam tadi sampai dari jerteh, pastu lepak ngan Aisyah tengok cite Hindustan. Sampai la tertido…tu pun terbangun sebab mak n adik2 ecah baru balik dari g mane tah.

Keesokan harinye (22/7), Aisyah masak tuk prof…Sup Ayam!!~ n malam tu baru kami stat berjalan. Destinasi pertama ialah Wakaf Che Yeh (>_@)




Lupe plak nak snap pick at sini…ni pun google search je image Wakaf Che Yeh, dapat sign board pun jadi la, wat kenangan =)

Kat Wakaf Che Yeh ni kire macam pasar malam la or downtown macam tu la…jalan2 ngan Aisyah, terjumpe selendang kaler light peach ngan green…yes! dapat 2 selendang kain cotton tuk kolek si fez prof (wuuu, agak ketinggalan sket sebab kite xreti berfesyen =p)

Lame gak kat situ, jalan depan sket prof jumpe something unique…




Name diberi Apple Guava @ Crystal Guava…menurut penjual buah ni katanya dari Cameron Highland n dijual dalam keadaan sejuk. Nampak macam buah plastic, bile da try satu rasenye memang sangat manis n bile makan buah tu lidah ade sket kehijauan…

Menurut sumber pambacaan prof dari salah satu komen yang tidak diketahui sumbernya…



Hmm, tatau la ni buah asli atau tipu…tapi kalau da luntur kaler tu mesti buah celup ni n betul la kata org tu “fresh fruit not required to keep chilled”.

Xlame kemudian kami gerak balik rumah Aisyah n prof terus rehat, adik2 Aisyah layankan Hindustan lagi malam ni…ooohh, prof xlarat n terus rehat =(


Pagi esoknye Aisyah ngan kakak die, Mimi ajak prof g Pasar Besar Siti Khadijah…aha, kat sana prof jumpe macam2 makanan baru n unique. Betul kata pepatah jauh perjalanan luas pemandangan…






Yang ni adalah etok, sejenis makanan macam kerang, lala, n so on…cumenye ni da digaringkan n ley makan macam tu je. Oppps, bukan makan terus ngan kulit kerasnye…like kerang la, kene amik isinye je. Rasenye best, ade masin2 sket…Aisyah yang aja prof makan etok ni n sampai skang prof teringin nak makan etok lagi. Nanti ade rezeki, nak ke KB lagi lepak makan etok lagi…hehe

Kat pasar ni Mimi cari bahan2 wat nasi kerabu…ikan, kelapa, ulam, n so on. Bile dah sampai kat rumah, kerja2 memasak pun bermula…

Pagi tadi, ayah Aisyah ada belikan kuih n Nasi Kerabu tuk juadah sarapan pagi kami ngan family Aisyah semua…balik dari pasar, Mimi wat Nasi Kerabu lagi n sampai malam prof makan Nasi Kerabu 3x…xmacam Nasi Kerabu yang prof pernah makan sebelum ni, serious sedap!!!~




Nanti prof nak try wat Nasi Kerabu macam Mimi nye resepi…insyaallah, n sepanjang hari tu prof ngan Aisyah duduk rumah n spend time same2 ngan family Aisyah. Petang, we all main badminton together sampai berpeluh2…=)


Keesokannye…masuklah 4hari 3malam prof stay rumah Aisyah, n hari ini (23 July) telah dirancang oleh Aisyah untuk bawak prof berjalan ke Pengkalan Kubor.

Jauh juga perjalanan dari Kota Bharu nak ke Pengkalan Kubor…melepasi Tumpat, kat situ nampak kawasan tokong siam ade patung besar (xsempat nak amik gambar). Tiba2 prof terimbau kenangan bersama2 mak, angah n arwah abah mase zaman childhood prof ngan angah…mase kecik dulu pernah kami berempat satu family wat jelajah belah Kelantan, Terengganu, Perak, Pahang, Kedah…mase jelajah ke Kelantan, ade la jugak lalu area Tumpat tgk patung besar tu. Xjumpe plak patung tu mase g tumpat ngan Aisyah…yang ade patung lain, hmm

Sekarang ni arwah abah pun da xde…tahun ni da 2tahun kami xde abah, adik2 plak dah makin besar. Insyaallah ade rezeki lebih nnt prof nak pakai kereta, ley bawak adik2 prof selalu g ziarah kubur arwah abah n bawak diorg g jalan2 macam prof g jalan sorang2…=)

Eh, balik pada Pengkalan Kubor…aha, finally we arrived at Pengkalan Kubor. Kawasan bebas cukai…kecik je kawasannye, banyak jual barang2 rumah n kain2. Ade jugak jual toto n barang pengantin…banyak la, macam Nilai3 jugak. Prof ni tergoda betul kalau jalan kat mana2 nampak toto or comforter cantik2. Aduhhh…ni pun fikirkan balik ke Nilai naik bas je, kalau naik kereta memang prof bali satu toto =)

Harga barangan lebih kurang same je ngan yang pernah prof tgk kat area KL n Nilai…xde ape pun yang kitorg beli kat situ, jalan2 cuci mata je sebabkan prof xpernah sampai sini tapi xingat plak kalau mase kecik dulu pernah sampai situ.

Balik dari Pengkalan Kubor, kami cuci mata lagi ke tempat2 lain…






On da way balik, sempat jugak ke tempat buat Akok…kuih fevret prof mase study dulu. Huhu…

Tiba-tiba…

Telefon berbunyi, ring ring ring…ku angkat ku tanya siapa? Hehe…hmm, tibe2 dapat mesej dari Nadya. Prof kene balik ke Jerteh, ade hal emergency!! =(

Dapatlah sekejap je ngan Aisyah…merindui Aisyah n etok dan Nasi Kerabu Mimi, huhu.

Sampai kat rumah Aisyah, prof terus kemas barang nak balik….semua orang terkejut bile dapat tahu prof kene balik dengan segera, mak Aisyah xsanggup nak lepaskan prof pulang…ececece, auta semata2. Tipuu je…mase sampai kat rumah Aisyah dari Pengkalan Kubor, org fez yang prof jumpa ialah mak Aisyah. Kebetulan macik nak ke tempat mengaji, jumpe macik dulu takot xsempat jumpe nak balik nnt…mase dapat tau prof nak balik, muke macik sangat terkejut. Sedih sebenarnye nak tinggalkan tempat org, tapi xkan nak duk lame rumah orang…maluuu =p

Xlame lepas tu, Nadya n Fadia pun sampai kat laman rumah…dan prof pun berangkat pulang ke Jerteh semula.

Sangat merindui saat indah bersama Aisyah dan keluarga…terima kasih jaga saye selama di Kelantan o_O

With Love,

Tuesday, August 23, 2011

Percutian 3 Penjuru (IV)

Setelah lame xupdate blog, kali ni prof nak sambung pasal holiday beberapa minggu lepas dah nak masuk sebulan da xupdate blog. Huhu

Beberapa hari lepas pertunangan pokcek ngan shanti haritu, prof plan nak balik esoknye…sebab dah lame sgt kat pulau tu, adik2 n mak pun da rindu kat kite. Huhu

Sebelum prof balik, Nadya ade plan nak wat BBQ sempena last day prof kat pulau. So malam tu kami ke Coco Hut tuk last day prof kononnye n makan Red Snapper for menu BBQ. Best, xsangka prof datang sejauh tu n disambut dan diberi layanan bagaikan puteri.






Lepas BBQ, kitorg balik n prof terus berehat kat bilik…kemas barang2, tetibe Nadya cakap “prof, kalau balik rabu boleyh x? sebab Fadia esok petang baru gerak balik ke Jerteh”. Perancangan sebenarnye, nak wat kek same2 ngan chef Fadia sebelum prof bertolak ke Kota Bharu (rumah Aisyah, kawan sekelas degree prof). Memandangkan Fadia lambat balik, so prof kene extend lagi sehari kat pulau. Tolak ketepi barang2 yang dah dikemas tadi…prof terus tdo.

Keesokan harinye, awal pagi lagi prof dapat kawan baru name die Ah Chong…tapi die bukan cina, die melayu pure cume muke die macam cina. Kami berempat dengan Nadya, Ah Chong, Arif (boatman) gerak ke kampong beli barang. Sambil2 tu kami cari Kacang Sepat n Telur Kubis


Telur Kubis

Kacang Sepat

Kacang Sepat ni unik sket…kalau kite panggil kuih cakoi, tapi kacang sepat ni dalam nye ade inti ikan. Sedappp!!! Tapi Telur Kubis je xsempat nak rase, gambar ni pun sebab ditag oleh Nadya nak tunjuk kat prof rupe Telur Kubis ni…luarnye kulit popia, dalam nye berintikan lapisan isi ikan. Diorg cakap sedap, n I guess so…kalau prof dapat rase ley la judge sendiri but dari rupe sendiri pun da ley rase nikmat die…hehe

Seharian kat pulau sebelum balik memang prof xde wat ape…pepagi lagi Bik (Phim’s CafĂ©) buatkan Cheese Omelette tuk prof, hmmm…sedapnyee!

Tengahari, Nadya masak untuk staff SeaHorse…lauk Kari Ikan, n malam plak lauk Ketupat Sotong (makanan Kelantan-terengganu). Mentang2 esoknye nak balik…malam ni kepala prof plak wat hal, sakit!


Nadya terpaksa bawakkan makanan tuk prof sebab prof xlarat nak bangun…pastu carikan koyok tuk prof, terharu sgt. Nadya bnyk berjasa…die di beri amanat oleh kawan prof tuk jaga prof ngan baik…n die pegang baik amanat tu. Thanks so much dear =)

And now, early morning on 20 July…kul 12 tengahari da bergerak masuk darat. Before tu, we all had a last breakfast together kat kedai Bik die buatkan plain omelette with honey. =)

Dapat separuh potong omelette then lari g kejar bot sebab terleka makan omelette ngan honey..sedap sangat sampai xperasan driver bot tu dah panggil2…seb baik masing2 xtersadung kaki kene tali bot, rushing sangat sampai berlari…hahahah

Perjalanan ke darat ambil masa 45min jugak nak sampai, sampai Nadya tertidur dalam bot keletihan dan mengantok tahap dewa. Heee…

Sampai je kat darat, kami tunggu Fadia plak datang amik kami kat jeti Besut…agak lambat sket, so kami g lepak kedai mamak dulu minum2 sambil menunggu. Mule2 plan nak minum je, last2 sampai order makanan bagai…memang lunch terus, memandangkan omelette td dibiarkan separuh xhabis so kelaparan gak la pas jumpe darat. Huhu

Prof mintak megi goreng (mata pandang menu roti canai tapi mulut order megi goreng), Nadya order k.teow goreng basah…n suddenly Fadia pun sampai. Second time jumpe Fadia…sebelum ni jumpe mase prof mule2 sampai kat KB, Fadia n Nadya amik prof kat stesen bas KB. Heee

Perut dah kenyang…kami terus gerak ke kedai barang2 kek, sebab kan da plan nak wat kek before g KB. On da way ke kedai kek, terjumpe orang jual Sata…belilah wat bekalan prof ke KB nanti.





Sampai kat rumah Nadya, masing2 dah ready nak wat kek ni…dapat la belaja ilmu memasak sket dari Fadia (student Kulinari-KLMU).













Kebetulan hari lahir anak buah Nadya xlame je lagi…so, kek tu tuk Nana. Hehe…Happy Birthday Nana =)

Lepas da siap2 wat kek, adegan memotong kek dan makan sampai habis pun bermula. Hahaha…selesai makan, kemas2 barang, n bersiap nak gerak ke KB dengan segera sebab nak cari jalan lagi…agak amik masa jugak sebenarnya.

Sedih rase hati nak tinggalkan mak Nadya yang sakit kat rumah…even ade ayah n kakak die yang jaga but still rase pilu. Bersalaman dengan ahli keluarga Nadya yang ade kat rumah, past uterus gerak ke KB.

Lame gak kami mencari jalan ke rumah Aisyah…sampai malam baru jumpe, dah alang2 ke KB tu n xjumpe umah Aisyah lagi so we all decide ke KB Mall dulu tengok ape2 yang best n our dinner that night was PIZZA HUT! Ahaa..





Selesai la dinner kami bertiga…kemudian, barulah gerak ke rumah Aisyah. Xjauh dari KB Mall…dekat la ngan area situ. Mule2 ingatkan sesat…rupe2nye kami sesat depan rumah Aisyah, hahaha. Mase kami stop tepi jalan, kol Aisyah tanye jalan tibe2 Aisyah kuar rumah g jalan besar terus nampak kami…bertuah tol driver kami (Nadya), cam tau2 je nak sesat depan rumah Aisyah, hahahahaha.

Sampai lah prof kat rumah Aisyah, skang ni Nadya da xde ngan prof…kuasa beralih tangan ke Aisyah plak, huhu…

Ape jadi ngan prof selama stay ngan Aisyah????

To be continued!~

With Love,