Percutian 3 Penjuru

Salam...

Pagi ni, prof online LIVE dari Pulau Perhentian...percutian yang telah dirancang oleh member prof, name tajuk entry kali ni "Percutian 3 Penjuru" sebenanrnye gabungan dari 3 tempat (Nilai-Kuantan-Besut).

Dah 3hari prof merantau ni...bermula ahad lepas (10/7) sampai harini 13/7 baru lah sempat nak update blog. On da way nak ke sini, prof dari nilai naik bas kat Seremban ke Kota Bharu. Sampai kat KB, member prof (Nadya) amik prof by car.

Malam sebelum bergerak ke KB esoknye, prof siapkan barang2 yg nak bawak ke sini...prof dah ade PA tau, huhu. My lillte sis (Ila) yang banyak membantu kemas barang malam tu.

Esoknye, jam 830 pagi gerak dari Seremban...itu kire second time prof pakai public transport tuk jalan2 luar Lembah Klang n KL. Fez time dulu mase end of 2010 kalau xsilap prof ke Batu Pahat, Johor melawat member prof yang study kat UTHM (Nisa).

So, ni kali kedua...n seriously perjalanan kali ni sangat amik masa yang lame nak sampai. Huhu...hampir 10jam dalam bas, dari 830 gerak n 645 petang baru sampai....tekak rase loya, nak muntah. pagi sebelum bertolak tu prof minum susu je, xmakan ape2...

Dah dekat Kuala Lipis, bas berhenti jap bg laluan pada yang nak solat...prof amik kesempatan g beli  makanan n minuman yg ley wat prof tahan rase loya tu tadi. 

Mase dah sampai, turun je bas...makin menjadi2 rase nak muntah, nasib baik Nadya cepat sampai. With Fadia (Kawan Nadya), kitorang bertiga pun terus gerak ke kedai makan berhampiran before balik berehat kat rumah Nadya. 

OOh ye, sebelum prof gerak dari Nilai (Ahad pagi)...Nadya ade inform prof yang her mom masuk wad kat Hospital Besut so die xdapat temankan prof Ahad malam bile dah smpai tu sebab die kene jaga mak die kat wad. So, prof diarahkan tdo kat Hotel malam tu n segala kos ditanggung oleh Nadya...prof xnak, then terus roger kawan2 yang kat Kelantan n Terengganu yg berdekatan ngan lokasi prof...

Kebetulan, Aisyah dekat ngan KB...n Ain plak kat Kuala Terengganu. Lepas perbincangan diadakan menerusi phone, Ain n Ecah suh stay umah diorg malam tu...bile prof utarakan pendapat ni, Nadya xsetuju sebab prof die kata dah susahkan Ain n Ecah kalau prof duduk umah diorg. So, macamne pun kene duk hotel jugak...hmmm, dah Nadya kata macamtu prof ikutkan aje. tapi memang prof tanak susah kan Nadya tuk pk pasal prof.

Tu cerita mase sebelum perjalanan ke KB bermula...tetapi, bile dah sampai kat Pusat Bandar KB n dah jumpe ngan Nadya, then die kata xpe...malam tu tidur umah die sebab akak die jaga mak die kat wad dulu. esoknye baru turn die. Alhamdulillah, xyah Nadya kuar duit nak bayar hotel tuk prof stay satu malam. Lepas makan tadi terus balik umah Nadya kat Jerteh, n malam tu kitorang berehat sepuas2nye before gerak ke Kuantan amik Kema ngan Aini.

Planning asal...bangun pagi g Car Wash, singgah Hospital Besut melawat mak Nadya, then baru gerak ke Kuantan. Tetapi, bile dah pagi...siap2 nak ikut rancangan asal, tibe2 Nadya cakap kite g amik Kema n Aini dulu then baru patah balik ke Hospital Besut sebab perjalanan nak ke Kuantan tu amik masa lame gak nak sampai. 

Lepas settle Car Wash, terus gerak ke Kuantan...pagi tu prof drive dari Jerteh ke Pusat Bandar Kuala Terengganu, then tukar ngan Nadya dari KT ke Kuantan. 

Sampai kat rumah Kema, rehat jap...siapkan barang2 ape yang patut then baru gerak ke rumah Aini plak. Mase kat rumah kema, tibe2 phone Nadya berbunyi...akak die mesej suruh balik SEKARANG!!! sebab mak die dah nazak sangat2...

Dari rumah Kema ke rumah Aini...pastu terus gerak balik ke Kuala Besut malam tu jugak. Keadaan dalam kete mule2 cemas jugak sebab rushing nak gerak balik ke Kuala Besut but then bile dah dalam perjalanan everything cool down balik. Dari Kuantan Kema drive, sampai Paka...kitorang ke McD berdekatan ngan Paka. Gerak balik, Nadya plak drive...sampai ke Kuala Terengganu. pastu singgah rehat kat McD lagi, sebab time tu dah kul 3pagi. masing2 dah xlarat...singgah online sambil berehat. pastu, dari Kuala Terengganu direct ke Kuala Besut prof drive plak n Nadya jadi Co-Pilot prof...yang Kema ngan Aini dah lelap dah...kalau campak dalam Laut pun sure diorg xsedar...hahahaha

Bertemankan koleksi lagu2 yang Nadya dah prepare sebelum prof sampai kat sane lagi n ade lagu Memori Tercipta khas tuk prof dari Nadya..huhu, thanks beb!! =)

Lebeyh kurang 5pagi kitorang dah jejak Kuala Besut...prof park kete kat kawasan jeti n kitorang tidur dalam kete sampai kul 630 pagi...

Nadya tersedar pagi tu then kitorang bertukar driver, Nadya drive terus ke Hospital Besut...sampai je kat Hospital Besut, Nadya t erus naik ke wad mak die...prof nak ikut naik, tapi Nadya suh rehat je dalam kete. But xlame kemudian, die turun n terus gerak ke jeti...sebab kitorang nak ke Pulau Perhentian. mase dalam kete, prof tanye Nadya pasal mak die. die kata ok, xde ape...but then die diam je sepanjang perjalanan...n suddenly, air mata Nadya meleleh. OMG!!! nape ni Nadya??? Die diam je...n air mata terus meleleh2, n i know something happen with her mom. 


Hmmm, xlame tu Nadya cite...melalui penceritaan Nadya, die kata mak die xley makan. n keadaan mak die macam dah sangat kritikal. Die nangis sebab sedeyh tengok keadaan mak die n die kata kat prof yang die xbersedia lagi nak hadapi semua ni...


Ya Allah, selamatkan mak Nadya...jangan ape2 kan die, dan tenangkan lah hati Nadya tuk hadapi semua ini, insyaallah =)


Then, Nadya cakap die akan hantar kitorang ke pulau dulu n esok die akan balik jaga mak die kat wad. Em, Abang Nadya ade bisnes kat Pulau Perhentian ni...so kitorang stay kat tempat abang Nadya ni. SEAHORSE DIVER!!~


Ahaa, prof skang tengah online kat dalam chalet ni...diorang dah ajak makan, so prof nak kuar g breakfast jap n i will be right back.


See Ya!!!~


Love, xoxo