Thursday, July 21, 2011

Pertunangan PokCek dan Shanti + dessert at Tuna

Salam


Selama bercuti kat Pulau Perhentian, macam2 prof sempat alami...n baru2 aritu salah sorang staff Seahorse Diver, Pok Cek bertunang ngan orang kampung situ jugak (Shanti).










Sweet kan pasangan diorg ni...Pokcek, 23 n Shanti, 18. Tarikh pernikahan belum ditetapkan lagi...tapi, awal2 lagi prof dah pesan kat diorg kalau agak2 nak nikah tu nnt gtau prof. huhuhu...


Same day with hari pertunangan diorg ni, Nadya n prof sempat gak g jalan2 cari makan...semalamnye g makan kat Tuna Bay, n seriously marvellous gile makanan kat sane...so, kitorang pun g lagi tapi timing nye petang2 sket. kitorang amik desssert. Memang superb!!


Creme Brulee

Lemon Tart




Sekian sahaja untuk kali ini...sebab blom dtg idea nak membebel panjang2. g cari kat celah2 tv kot die nyorok..hohohohoholiao


Love, xoxo

Monday, July 18, 2011

Percutian 3 Penjuru (IV)

Salam

Hari ke-4 dah pun berlalu, kat Seahorse ade pakej baru masuk...sebab tu awal pagi lagi kene gerak ke pulau n settlekan pakej2 yang baru tu. Sepanjang hari ke-4 di Seahorse Diver prof xde wat ape sebab sume staf sibuk ngan pakej masing2...so, prof duduk kat bilik n online je sampai malam. Hehe...time malam, prof masak dinner menu Ayam Halia tau.

Masuk hari ke-5, we all (Nadya+prof) g kampung jap beli battery lampu tuk Abang Nadya n kuih "Kacang Sepat" kat kampung...but on da way nak balik ke bot lepas dah siap2 beli barang tu tibe2 prof rase nak makan "Colek Pauh". yang si Nadya ni plak suke layankan selera prof ni...memang best ar.

After that, battery dah dapat + Kacang Sepat beli rm10 (rm1=4 biji) + Colek Pauh pun dah ade n kitorang pun gerak balik ke bot. Haha, dalam perjalanan nak balik ke Seahorse...tibe2 Nadya cakap kat boat man suh bawak kitorang g jalan2. Boat man plak baik ya amat, n die pun tanye nak jalan mane...then Nadya cakap nak ke PIR (Perhentian Island Resort), PIR ni merupakan resort pertama kat Pulau Perhentian ni...pemandangan nye memang cantikkkkkkk + superb!

Pakej Seahorse with their Dive Master (Megan) prepared for Scuba Diving activities





Harini, masuklah hari ke-6 prof kat pulau ni...prof dah macam staf Seahorse plak, sume pakej dah check-out awal pagi ni so prof tolong2 Nadya kemas bilik guest. My job tukar cadar + sapu + mop...n Nadya prof suuh die settlekan toilet. Huhuhuhu...

Best gak kerja jadi housekeeper ni...bile tengok hasil tangan kite sendiri rase puas hati sangat2. But before we all start the housekeeping job, Nadya n prof g breakfast kat Coco Hut lagi as usual =)

This morning we all having breakfast there and our menu is Garlic Bread for me, Omelette Cheese with Toast for Nadya, n Fruit Salad for us (sharing). 

Right after take a breakfast together, then we start get back to work..Lepas dah siap kerja2 mengemas bilik2 tetamu tu kitorang lepak ngan staf2 Seahorse (Nadya+Me+Shanti+Abang Din+Pok Cek), and lepas dah settle zohor Nadya ajak g lunch kat Tuna Island Resort...

Pergh!!! tengok menu memang meleleh air liur...bile tengok harga memang terbeliak biji mata. Aiyaaaa...tatau nak makan ape, pilih n pilih n pilih n pilih....akhirnye, i choose Chicken Satay(serve with Roti Canai) n Nadya tergoda ngan pasta Spaghetti Carbonara. Sharing together, we all attracted to Tiramisu n finally Banana Split. 

Makan sekali pasti nak lagi...macam tu lah perasaan prof bile makan kat situ. sedapppnyee...hingga menjilat jari =)


Haha, tumpang pasta Spaghetti Carbonara Nadya masuk dalam gamba sket eh...

Ni lah Tiramisu kitorang...cantik x hiasan tu?? aduh, sayang rasenye nak suap ke mulut

Yeah, Banana Split...our last dessert. Prof xmakan sebab Nadya xbagi sebab prof sakit tekak...aduh =(

Sedap mata memandang menu2 tadi kan?? Sedap lagi duit yang nak membayar nye...huhu, bak kata Nadya ni lunch kitorang yang paling mahal pernah kitorang makan =)


Love, xoxo

Friday, July 15, 2011

Percutian 3 Penjuru (III)

Salam, 

Ahaa, tadi dah settle fez day kat Pulau Perhentian...ni our second day plak nak bercerita

Hari kedua di Pulau Perhentian, awal pagi lagi prof ngan Nadya dah bangun tinggalkan kawan2 lain yang masih nyenyak tidur...n kitorang breakfast kat restaurant berdekatan ngan Seahorse Diver, name die Coco Hut...menu die best2 n sedap2 but too expensive. 

Coco Hut ni ade view yang cantik dari tapi pantai tau...so, sambil makan tu ley tengok2 laut n desiran ombak sebagai backup song time makan. Lepas makan, prof ngan Nadya sembang2 kat Coco Hut sebab toksey balik lagi...lame gak lepak sane, sampai nak dekat tengahari time tu. 

Hahahahaha, kuar Coco Hut dah tengahari n kawan2 sume pun dah bangun...next, we all g main air kat tepi2 pantai2 sampai petang. snap picture sane sini...meh tengok ni...

















Then sekali lagi, bile diorg g mandi laut prof kene jadi jurugamba je...sebab  xbawak baju. Sampai ke malam, then masing2 siapkan diri n rehat before gerak g jalan2 tepi pantai waktu malam...nice.

Hmm, masing2 keletihan n rehat sepuasnye malam tu...sampai keesokan harinye, hari ketiga kami kat pulau tu. Nadya kene balik tengok  mak die sebab kebetulan abang Nadya nak g siapkan barang2 masak tuk pakej baru masuk sempena weekend ni. So, kitorang berempat (Aband Nadya+pekerja+Nadya+prof) gerak merentasi lautan api tuk naik darat. Tumpang sekali la, sebab kalau naik bot orang lain t kene bayar...naik ngan abang Nadya ni free...hik9.

On da way ke jeti Kuala Besut tu, nak dijadikan cerita...kitorang kat tengah2 laut time tu, tibe2 hujan ribut serang bot kitorang. 2 kali kitorang redah ribut...memang lencun tahap dewa dah kitorang time tu, kitorang gerak kul 3lebeyh dari pulau, sampai kat tengah2 laut tatau kul bape time tu sebab barang2 kitorang sume dah basah n hp masing2 masuk air. laptop lagi...seb baik beg laptop tu kalis air. Alhamdulillah...

Sakitnye kene hujan...mane x nye hujan turun, pastu bot bergerak melintas angin kat tengah2 laut tu yang buatkan kelajuan udara time tu sangat tinggi dan menyebabkan hujan yang turun macam kene baling batu kat badan kite...sakit ya amat!!

Tapi nak selindung dengan ape, sume beg dah lencun ngan tuan2nye...so tawakal je time tu, moga xde ape2 terjadi. Sakit tadi xhilang lagi tambah plak cuaca sejuk sebab hujan tu, menggigil gile badan...jantung mengepam ngan sangat lah laju, dup dap dup dap...

Mase kat atas bot tu, abang Nadya gtau yang mak die dah kuar wad n ade kat umah Nadya...orang yang paling gembira dengar berita tu sure lah Nadya sebab mak kesayangan dah sembuh sket...

Dah naik ke darat, kitorang tumpang umah abang Nadya tukar2 baju n makan before gerak balik ke rumah Nadya malam tu jugak. Tapi sebelum tu, masing2 selamatkan hp dulu, tengok jam mase tu dah pukul 6lebeyh...nak dekat maghrib. Pas isya' prof ngan Nadya gerak balik Besut (umah Nadya)..n dapatlah prof kenal2 ngan family Nadya.

Tercapai jugak hasrat prof nak jumpe mak Nadya...time tu terbaring je, meleleh je airmata Nadya tengok  mak die. Xlame pastu prof mandi n siap2 nak tidur. Pas mandi, sembang2 ngan mak Nadya n tolong die lipat baju. Then baru masuk tidur...

Keesokan (Harini), seawal pagi kitorang dah kene gerak masuk pulau...sebab Nadya kerja ngan Abang die, so xsedap plak kalau lame2...before gerak ke jeti, prof sempat ketipkan kuku mak Nadya, salam n cium pipi die...sayup hati prof nak tinggalkan umah die, prof bukan ape...tibe2 teringat mak n adik2 prof kat umah. Tapi sampai skang prof xbalik umah lagi...prof lekat lagi kat pulau ni, sebab insyaallah ari rabu nanti nak ke rumah Ain (budak bilik time zaman KMNS dulu). Then plan nak ke rumah Ecah plak (budak kelas prof EH2201-8A)...perjalanan yang sangat mencabar.

Ahaa, perjalanan dari jeti ke pulau pagi ni xde la mencabar sangat....everything under control, mase kitorang dalam ribut tu dah la xnampak jalan so kitorang tersesat sekejap kat pulau lain. sebab xnampak jalan mase tu memang kabur giler penanda jalan...

Harini (hari ke-4 di pulau), xde benda nak share sebab Aini ngan Kema dah balik...tinggal prof ngan Nadya kat sini lagi, isnin nnt Pok Cek nak tunang ngan Shanti, huhuhuhu...sementara ade lagi kat sini, ley la menjenguk ke majlis tu nanti =)

Insyaallah


Love, xoxo

Percutian 3 Penjuru (II)

Ok, kisah bersambung kali ni...

Sampai je kat Pulau Perhentian, masing2 dah penat sebab perjalanan malam tadi sampai kepagi baru sampai memang leteyh giler n sure xcukup tidur, then Nadya pun discuss ngan adik beradik die nak stay kat pulau dulu before gerak balik ke hospital. N hasil budi bicara Nadya ngan adik beradik die, malam tu kitorang tdo pulau same2. 

Bile dah sampai pulau, prof orang pertama yang landing atas katil dulu...kepenatan yang xtau nak cakap macam ape. Tapi, Nadya+Kema+Aini g jalan2 kat kampung...caye x?? kat pulau pun ade kawasan perkampungan tau...kalau sape yg dah tau tu xpela, huhu sebab prof baru tau bile prof dah sampai kat sini...kat kampung tu ade Balai Polis, Klinik, kawasan perumahan, Sekolah, kedai2...n banyak lagi, memang kawasan kampung betul ar...

Tengahari tu prof bangun, Nadya ajak g kampung...prof kenal la Pok Cek, Shanti, Sedi, diorang la yang hantar prof g kampung ngan Nadya. Terpukau prof bile sampai kat kampung tu, so nice...

Balik dari kampung, petang tu mandi laut plak...dukacitanye, prof xbawak baju nak mandi laut so telan je air laut tu...huk9, diorg siap tempah Banana Boat tau. ni fez time prof bercuti kat pulau...mase diorg naik Banana Boat tu prof jadi jurugambar je, naik kat boat besar...buleyh la, kire kene gak tempias air percikan Banana Boat tu. hehe








Nice x gambar2 yang prof snap?? hahaha...ape yang paling prof suke dalam pic2 tu, percikan air laut tuuu...perfect!! View sunset dari tepi pulau pun cantik jugak...



Ni kire hari pertama kat Pulau Perhentian, next day = next entry k!

Love, xoxo

Wednesday, July 13, 2011

Percutian 3 Penjuru

Salam...

Pagi ni, prof online LIVE dari Pulau Perhentian...percutian yang telah dirancang oleh member prof, name tajuk entry kali ni "Percutian 3 Penjuru" sebenanrnye gabungan dari 3 tempat (Nilai-Kuantan-Besut).

Dah 3hari prof merantau ni...bermula ahad lepas (10/7) sampai harini 13/7 baru lah sempat nak update blog. On da way nak ke sini, prof dari nilai naik bas kat Seremban ke Kota Bharu. Sampai kat KB, member prof (Nadya) amik prof by car.

Malam sebelum bergerak ke KB esoknye, prof siapkan barang2 yg nak bawak ke sini...prof dah ade PA tau, huhu. My lillte sis (Ila) yang banyak membantu kemas barang malam tu.

Esoknye, jam 830 pagi gerak dari Seremban...itu kire second time prof pakai public transport tuk jalan2 luar Lembah Klang n KL. Fez time dulu mase end of 2010 kalau xsilap prof ke Batu Pahat, Johor melawat member prof yang study kat UTHM (Nisa).

So, ni kali kedua...n seriously perjalanan kali ni sangat amik masa yang lame nak sampai. Huhu...hampir 10jam dalam bas, dari 830 gerak n 645 petang baru sampai....tekak rase loya, nak muntah. pagi sebelum bertolak tu prof minum susu je, xmakan ape2...

Dah dekat Kuala Lipis, bas berhenti jap bg laluan pada yang nak solat...prof amik kesempatan g beli  makanan n minuman yg ley wat prof tahan rase loya tu tadi. 

Mase dah sampai, turun je bas...makin menjadi2 rase nak muntah, nasib baik Nadya cepat sampai. With Fadia (Kawan Nadya), kitorang bertiga pun terus gerak ke kedai makan berhampiran before balik berehat kat rumah Nadya. 

OOh ye, sebelum prof gerak dari Nilai (Ahad pagi)...Nadya ade inform prof yang her mom masuk wad kat Hospital Besut so die xdapat temankan prof Ahad malam bile dah smpai tu sebab die kene jaga mak die kat wad. So, prof diarahkan tdo kat Hotel malam tu n segala kos ditanggung oleh Nadya...prof xnak, then terus roger kawan2 yang kat Kelantan n Terengganu yg berdekatan ngan lokasi prof...

Kebetulan, Aisyah dekat ngan KB...n Ain plak kat Kuala Terengganu. Lepas perbincangan diadakan menerusi phone, Ain n Ecah suh stay umah diorg malam tu...bile prof utarakan pendapat ni, Nadya xsetuju sebab prof die kata dah susahkan Ain n Ecah kalau prof duduk umah diorg. So, macamne pun kene duk hotel jugak...hmmm, dah Nadya kata macamtu prof ikutkan aje. tapi memang prof tanak susah kan Nadya tuk pk pasal prof.

Tu cerita mase sebelum perjalanan ke KB bermula...tetapi, bile dah sampai kat Pusat Bandar KB n dah jumpe ngan Nadya, then die kata xpe...malam tu tidur umah die sebab akak die jaga mak die kat wad dulu. esoknye baru turn die. Alhamdulillah, xyah Nadya kuar duit nak bayar hotel tuk prof stay satu malam. Lepas makan tadi terus balik umah Nadya kat Jerteh, n malam tu kitorang berehat sepuas2nye before gerak ke Kuantan amik Kema ngan Aini.

Planning asal...bangun pagi g Car Wash, singgah Hospital Besut melawat mak Nadya, then baru gerak ke Kuantan. Tetapi, bile dah pagi...siap2 nak ikut rancangan asal, tibe2 Nadya cakap kite g amik Kema n Aini dulu then baru patah balik ke Hospital Besut sebab perjalanan nak ke Kuantan tu amik masa lame gak nak sampai. 

Lepas settle Car Wash, terus gerak ke Kuantan...pagi tu prof drive dari Jerteh ke Pusat Bandar Kuala Terengganu, then tukar ngan Nadya dari KT ke Kuantan. 

Sampai kat rumah Kema, rehat jap...siapkan barang2 ape yang patut then baru gerak ke rumah Aini plak. Mase kat rumah kema, tibe2 phone Nadya berbunyi...akak die mesej suruh balik SEKARANG!!! sebab mak die dah nazak sangat2...

Dari rumah Kema ke rumah Aini...pastu terus gerak balik ke Kuala Besut malam tu jugak. Keadaan dalam kete mule2 cemas jugak sebab rushing nak gerak balik ke Kuala Besut but then bile dah dalam perjalanan everything cool down balik. Dari Kuantan Kema drive, sampai Paka...kitorang ke McD berdekatan ngan Paka. Gerak balik, Nadya plak drive...sampai ke Kuala Terengganu. pastu singgah rehat kat McD lagi, sebab time tu dah kul 3pagi. masing2 dah xlarat...singgah online sambil berehat. pastu, dari Kuala Terengganu direct ke Kuala Besut prof drive plak n Nadya jadi Co-Pilot prof...yang Kema ngan Aini dah lelap dah...kalau campak dalam Laut pun sure diorg xsedar...hahahaha

Bertemankan koleksi lagu2 yang Nadya dah prepare sebelum prof sampai kat sane lagi n ade lagu Memori Tercipta khas tuk prof dari Nadya..huhu, thanks beb!! =)

Lebeyh kurang 5pagi kitorang dah jejak Kuala Besut...prof park kete kat kawasan jeti n kitorang tidur dalam kete sampai kul 630 pagi...

Nadya tersedar pagi tu then kitorang bertukar driver, Nadya drive terus ke Hospital Besut...sampai je kat Hospital Besut, Nadya t erus naik ke wad mak die...prof nak ikut naik, tapi Nadya suh rehat je dalam kete. But xlame kemudian, die turun n terus gerak ke jeti...sebab kitorang nak ke Pulau Perhentian. mase dalam kete, prof tanye Nadya pasal mak die. die kata ok, xde ape...but then die diam je sepanjang perjalanan...n suddenly, air mata Nadya meleleh. OMG!!! nape ni Nadya??? Die diam je...n air mata terus meleleh2, n i know something happen with her mom. 


Hmmm, xlame tu Nadya cite...melalui penceritaan Nadya, die kata mak die xley makan. n keadaan mak die macam dah sangat kritikal. Die nangis sebab sedeyh tengok keadaan mak die n die kata kat prof yang die xbersedia lagi nak hadapi semua ni...


Ya Allah, selamatkan mak Nadya...jangan ape2 kan die, dan tenangkan lah hati Nadya tuk hadapi semua ini, insyaallah =)


Then, Nadya cakap die akan hantar kitorang ke pulau dulu n esok die akan balik jaga mak die kat wad. Em, Abang Nadya ade bisnes kat Pulau Perhentian ni...so kitorang stay kat tempat abang Nadya ni. SEAHORSE DIVER!!~


Ahaa, prof skang tengah online kat dalam chalet ni...diorang dah ajak makan, so prof nak kuar g breakfast jap n i will be right back.


See Ya!!!~


Love, xoxo