Trip to Melaka with F4p4


Salam blogger…

Lepas seharian dating ngan kawan2 sebilik, keesokan harinye destinasi prof ke Melaka plak ade reunion F4P4 (klas mase kat matriks dulu). Bercuti kat Melaka selama 2hari (sabtu dan ahad)…12orang (8laki+4perempuan), 3kereta dari KL (Fahmi, Fendi, Hizrin), 1kereta dari Seremban (Asmah), 1kereta dari Melaka (Nadzreen). Memandangkan prof xde transport nak gerak ke Melaka tapi semangat berkobar2, so 2kereta dari KL (Fendi n Hizrin) sudi datang jemput prof dari KL travel ke Nilai bersama2 semata2 nak menyemarakkan lagi reunion fez kitorang kat area luar KL ni. Halamak, cam bagi soalan matematik…hahaha, banyak tol nombor nombor kereta tu, padahal 5kereta je yang konvoi dari Melaka…

Sampai kat Melaka jam 12++, lokasi chalet kitorang kat Pengkalan Balak n memang berdepan ngan pantai. Sesampai kami kat sane, terus g cari barang2 like ayam n sayur tuk BBQ malam tu…pas dah ade barang2 BBQ, kerja memerap ayam + potong sayur pun bermula.

Bukan bekerja membabi-buta tau…tangan gerak, mulut pun jalan gak. Hahaha…kalau x, sunyi lah Melaka tanpa kitorang…eceh!!! =p

Eh, patutnye prof kenalkan sorang2 member reu kali ni…excited bercerita, xingat plak. Ok2, ahli2 yang join kali ni…Girls: Prof, Marina, Asmah, Athirah (future wife Fahmi…=p). Boys: Fendi, Hazwan, Hizrin, Fahmi, Faizi (Kacang), Fuad (Naruto), Nadzreen, Shahrul (Kok).


Lepas dah siap kerja2 dapur…kitorang pun lepak la tepi pantai, yang perempuan xbawak baju spare nak terjun dalam air tapi yang lelaki xusah dicakap…dah terjun dulu. Hahaha…Marina ngan prof sembang petang tepi pantai, datang Kacang yang sama gak xde baju spare…die dari johor, sudi luangkan masa ngan kitorang sebab reunion kali ni. Fez time ni tau Kacang join reunion kitorang, kalau x memang hilang terus batang hidung die…time kasih pada sape yang pujuk n ajak Kacang join reu ni =p

Compare ngan PD, pantainye lagi bersih n angin pun best, xbape nak panas sebab dah petang. Tapi, kalau tengahari kat Melaka memang panas ya amat…memang xtahan. Dalam kul 6.30ptg boys naik siapkan barang2 BBQ tapi bakar arangnye pas maghrib kot xsilap prof. So, kirenye pas maghrib tu masing2 dah ready nak BBQ…menu BBQ kitorang malam tu ade ayam BBQ, sosej panggang, pudding daging ayam, jagung bakar, mangga muda (dari umah Fendi), air sirap, kentang bakar, n kentang goreng.


Sambil bakar, sambil menguyah...hahaha, seb baik makanan malam tu cukup untuk semua orang. Kalau x, mesti Fendi pening nak cari makanan tuk kitorang...sebab die yang beli barang mentah. Malam tu, makanan ade lebih tapi masing2 memang dah xlarat nak makan…so, pas dah siap makan kitorang kemas2 mane yang nak basuh tu Asmah settlekan…perut prof xbape nak sihat plak malam tu, xdapat tolong Asmah cuci pinggan mangkuk.

Settle sume kerja2 mengemas…barang2 sume dah clear kat port BBQ tu, n next aktiviti kitorang berhibur kat tepi pantai waktu malam…best nye angin malam di Melaka =)
Hazwan ngan gitarnye…die ar pemecah sunyi malam tu, die jadi gitaris. Mase on da way ke Melaka pagi tu, Prof cakap kat Hazwan nak request lagu Memori Tercipta by Shila Hamzah tapi die tatau key…huk9, xde rezeki nak nyanyi lagu tu. =(

Xlame pastu, perut prof makin xselesa…prof ajak Marina masuk tidur, yang Asmah tadi lepas dah siap2 basuh pinggan tu dah lena dibuai mimpi dah. Time tengah malam…tibe2 Asmah bangun tanye makanan, die lapar…aduh, kesiannye tapi makanan sume kat bilik boys. Yang ade kat bilik kitorang, roti kosong n barang2 tuk sandwich esok paginye…so, Asmah sambung tidur ngan perut yang lapar…

Keesokan paginye…keadaan prof sangat kritikal, xley gerak n terbaring je atas katil…oooohh, bad day for me sebab perut prof makin sakit. Sepatutnye kene buatkan breakfast tuk diorg pagi tu…tapi, Asmah amik alih tugas tu. N again, prof xtolong pun Asmah siapkan breakfast…pagi tu Asmah ngan Marina yang bertungkus lumus wat sandwich.

Dah siap sandwich, Asmah g 7E berdekatan belikan ubat tuk prof…tapi time tu prof dah boleyh bangun n gerak sket2 sebab timing sepatutnye nak check out tengahari, kalau prof xbangun gak memang kene tinggal. So, kene gagahkan jugak badan ni bangun n bersiap…next, lepas dah siap2 kemas barang kitorang pun g breakfast before ke aktiviti seterusnya.

Then, lepas dah check out…kitorang pun memulakan pengembaraan kat Melaka, g jalan2…kirenye satu hari di hari Ahad tu kitorang berjalan. Mule2 kuar dari Pengkalan Balak, kitorang singgah ke salah satu rumah kat Melaka tu yang masih mengekalkan reka bentuk rumah Melaka. Kebetulan, owner rumah ni ade bau2 bacang dengan ayah Fendi…kawan ayah die kot. Errr…Fendi!!! Xingat la kesah ni…cecite sket =p

Mule2 masuk rumah pacik, terpukau kejap ngan isi rumah die yang sangat teratur…kemasan kayu sangat cantik n kilat lagi, susun atur perabut dalam bilik anak2 pacik xde habuk langsung…puas gak cari habuk kat celah2 perabot n hiasan dalam rumah pacik tapi memang xde, sungguh ni. Athirah pun akuinye…ingatkan prof je yang perasan pasal habuk tu, rupenye Athirah pun sama…haha, xde keje g cari habuk kat umah orang. Hobi baru ni…=p

Mase kat umah pacik, layankan pacik bercerita sampai xsedar mase berjalan…banyak lagi tempat nak diterjahnye, mungkin lain kali boleyh tumpang umah pacik bile kami datang Melaka lagi…bukan ape, tu yang pacik kata kalau datang Melaka lagi singgah umah pacik tidur lah sehari dua. =)

Dari rumah pacik, prof tatau diorg nak g mane lepas tu…tibe2 jumpe gerai jual Coconut Shake, halamak…dengan cuaca yang panas terik kat Melaka tu memang sesuai sangat teguk Coconut Shake tu. Kawan2 lain ade yang makan nasi lemak, bihun, n kuih-muih…prof layankan shake tu je, sedap….=p




Mase kat gerai tu, Nadzreen n Hizrin ditugaskan sebagai Tour Guide kitorang kat sane…sebab diorang ni study kat Melaka so bab jalan2 serahkan kat diorg je. Heee…plan untuk hari tu, nak g makan Asam Pedas Melaka tapi die bukak petang n sementara menunggu petang kitorang nak ke Taming Sari (hajat Marina nak naik) tapi bak kata Nadzreen, Taming Sari tu macam lif je…haha.

Dalam perjalanan menuju ke Taming Sari, Hizrin bawak kitorang g tengok tempat orang main layang2 tu dekat ngan tepi pantai…pergh!! Angin kat situ memang best…kuat, ombak pun kuat, pemandangan situ cantekkk. Tapi name tempat tu xsure ar amende…=p

Lepas tu, kitorang terus heading ke Taming Sari…prof naik ngan Hizrin+Fuad+Kacang, memang dah dapat parking betul2 depan Taming Sari tapi yang lain parking jauhhh…kat dalam Hettan Square, so sebabkan susah nak kumpul kalau park lain2…kitorang pun terpakse gerak ke Hettan Square, sebabnye diorg dah serve parking tuk kitorang sebelah menyebelah…hahaha.

Kat Hettan Square, settlekan zohor dulu…yang jauh tu jamak sekali ngan asar, then baru gerak ke Taming Sari. Jam time tu dah pukul 2 lebeyh…Terus gerak ke Taming Sari, cek ticket harganye RM20/head n sume orang tanak naik…sian Marina xdapat tunaikan hajat nak naik lif kata Nadzreen…huhuhu, tapi prof singgah kejap kat kedai2 situ ade jumpe sunglass roxy harga RM25. Hajat hati nak beli satu tapi…prof rase duit tu better prof belikan something tuk adik2 prof. Sian diorg, nangis2 nak ikut prof g holiday kat Melaka tapi nak wat camne…xley ikut. =(

Dapatlah belikan 3helai baju Melaka tuk Ila, Faiq, Biha…pastu terus gerak ke A’Famosa, n dalam perjalanan ke sane tibe2 Kacang berhenti. Ape kes ni Kacang???? Oooo…mase dalam kete tadi die ade cakap bas die kul 4.30ptg. time tu dah pkul 3.30++ n Nadzreen n Marina tolong hantarkan Kacang ke Central Market…Huuuu, sorang ahli kitorang dah gerak balik. Kejap je rasenye lepak ngan Kacang sembang2…xpelah, ape pun thanks Kacang sebab join reu kali ni. Pas grad matriks, ko senyap terus…xpenah join reu kan? Kali ni kirenye ko tebus balik ar reu2 sebelum ni…=)

Kitorang tetap teruskan perjalanan ke A’Famosa…on da way ke sane, tibe nampak budak2 kecik main basikal. Tapi, basikal ni lain dari yang lain tau…tengok ni!!


Unik kan…sambil baring pun ley kayuh tau, tapi yang sahut cabaran naik basikal tu Asmah+Fuad+Hizrin…sporting ar diorg ni. Hahaha…RM4 untuk kayuhan selama 5min. memang nampak dari mimik muke diorg betapa penatnye mengayuh…dah la si Hizrin ngan Asmah tu driver, lagi lenguh la kaki pasni…
Next, terus ke A’Famosa…woooo, kene naik tangga. Fuad dah surrender awal2 dah nampak tangga A’Famosa tu sebabkan lenguh mengayuh tadi…yang lain dah sampai atas dah n tatau ape jadi ngan Fuad kat bawah tu…




Mase kat atas, kitorang jalan2 terjumpe tempat orang buat hajat…xlame pastu Hazwan panggil kitorang sume, die request lagu kat sorang uncle ni…uncle tu pun tunaikan la request Hazwan tu, kitorang ni duduk sambil dengar lagu je kat sebelah uncle tu. 2 buah lagu yang Hazwan request antara lagunye When You Say Nothing At All…after kitorang, ade orang lain yang request. Huhu…xlame pastu kitorang turun bawah sebab ade plan nak g visit KMNS, tapi timing dah lari n sure xsempat nak ke sane.

Kitorang tunggu Marina ngan Nadzreen kat tempat Bowling dalam Hettan Square, seb baik ade jual makanan n minuman kat situ then prof beli mineral water sejuk…sedapnye meneguk air sejuk, makin teguk makin kering ar tekak prof ni…alamak!!! Tibe2 rase macam nak sakit tekak…padan muke prof, sape suruh layankan air sejuk tu.

Xlame kemudian, diorang berdua pun sampai…tapi, xgerak g makan pun lagi. Diorg main pool plak. Seronok tengok diorang main, nak main gak tapi xreti la…prof duduk ngan Fendi tengok kan aktiviti diorang kat meja snuker tu je. Huhuhuhu…

Dapat 2game, then kitorang terus gerak g makan…lokasi prof xbape nak pasti, hahaha…sebab dah lapar sangat, tau nak makan je time tu. Tapi tempat makan kitorang tu sangat cantik, ade kolam ikan n makan atas para sambil bersila ramai2. Menu petang tu Tomyam Seafood, Siakap 3rasa, Telur Bungkus, Udang Goreng Tepung, Sotong Goreng Tepung, Kailan Ikan Masin, Air Oren, Air Tembikai, ngan Air Kosong 1 jug.



Tadi prof kata nak g makan Asam Pedas Melaka kan??? Haa, rancangan tu terpaksa dibatalkan sebab xsempat nak g cari tempat tu lagi…ade yang nak balik awal sebab ade hal lain. So, jalan terbaek…kitorang makan kat tempat terdekat je, not bad tempat tu memang cantekk n masakannye pun sedap.

Sambil mengunyah tu, mulut bercakap gak…sembang2 pasal kerjaya masing2, pada yang baru tamat pengajian ni memang melopong jela dengar cite diorang. Nak share pengalaman memang mentah lagi…=p
Lepas settle makan malam bersama2…masing2 gerak ke surau berdekatan n maghrib dulu before gerak balik ke hometown masing2. Next, sesi menyampaikan kata2 terakhir sebelum berpisah…

“Time kasih sebab sudi jemput n hantar balik…korang memang best, next reu jangan lupe ajak aku lagi.”

Tu ucapan prof sebagai penutup majlis reu kitorang…ade yang meluahkan rasa xpuas hati, n ada jugak yang happy sebab dapat join reu. Lain orang lain ragam kan…so, LAYAN!!!!~

Aha, masing2 pun bergerak ke destinasi masing2…ade yang arah ke Seremban, Kajang, KL, Nilai. Lepas ni…masing2 meneruskan rutin harian macam biasa, ade rezeki lain kali jumpe lagi. Group ni memang rajin wat reunion, tapi yang peliknye dulu mase kat matriks xde la rapat macamni. Masing2 ngan aktiviti, roommate, n urusan masing2…bersyukur pada yang Esa sebab mengizinkan kitorang untuk masih berhubung n beri peluang untuk berjumpe lagi…Alhamdulillah =)

Love, xoxo