Tuesday, June 21, 2011

Result Final Sem

Salam,
Jumaat bebaru ni (17/6), result exam haritu keluar…rase hati memang berdebar kot ade yang sangkut, xley nak grad tahun ni. Kat rumah plak xde internet nak cek, kawan2 dah calling2 tanya pasal result…mule2 ingat macam nak ignore je result tu sebab prof tau result macam sem2 lepas jugak…
Hmm, makin lama hati ni macam xtentu arah…kebetulan laptop prof, Kaspersky nye dah timing nak kene update. Macam nak g CC, tapi xde duit…
Petang tu, try la mesej kawan tempat praktikal prof dulu…die ade broadband, kot die izinkan pinjam ley gak update Kaspersky sambil2 nak cek result.
Alhamdulillah, mungkin rezeki prof nak cek result…Kak Idi kebetulan nak balik kerja, singgah umah amik prof bawak balik umah die. Prof kalau dah kat rumah ni memang susah sket nak gerak keluar sebab kene lepas dari adik2 prof…pantang dengar prof nak kuar, mesti nak ikut. Xkesah la kuar kemana pun…kuar menyapu kat depan umah pun nak ngikut, Ohhhh adikku sayang =)
So, bertemankan Ila ngan Biha petang tu lepas maghrib bertandang ke rumah Kak Idi…fez sekali, cek result
Memang xterkata time tu…time result kuar depan mata, mengatakan prof dapat Anugerah Dekan (AD). Ya Allah, belum sempat ape2…terus capai hp, call my mom n bgtau berita gembira ni. 4tahun menanti…akhirnye, dapat jugak keputusan paling cemerlang pernah prof dapat. Project yang prof usahakan ngan kawan2 sekumpulan ternyata membuah kan hasil…
Syukur Alhamdulillah, berkat doa+nasihat mak dan dorongan dari kawan2 yang buatkan impian jadi reality…Terima kasih semua
Jadinye, selama pengajian prof dalam Kejuruteraan Kimia…macam2 prof dah pernah alami, mase first year prof kecundang tuk subjek Chemical Process Principle but then bile dah repeat prof dapat cover balik markah n CGPA yang lari tu. Second year, prof kehilangan ayahanda tercinta pada hari rabu 28/01/2009...nak masuk 2 tahun setengah jadi anak yatim =)
Tapi tu sume lumrah kehidupan…kalau xsusah, nanti akan datang kite xkan hargai waktu senang kan??
Love, xoxo

Happy Birthday Firaz

Salam,
Last Tuesday (14/6), my little brother’s birthday…fez birthday in this 2011, tapi apekan daya mase hari tu prof ke Cheras lepas zuhur tanpa dirancang. Plan asal, nak belikan kek untuk Firaz petang tu kat area depan umah tu je…last2, my fren come to my house and asked me to accompany her to Cheras near to Tasik Permaisuri. Tujuannye??? Nak uruskan hal rumah baru die…banyak benda nak kene settle, nak masuk barang (meja makan+katil+sofa), n pasang tombol pintu…
Nasib baik ade jiran die yang sudi menolong…so, ringan sket kerja die. Rajin gak jiran die, cuci rumah, tolong cat, plumbing, cuci toilet, n so on…but not FOC tau, berbayar la.
Petang tu, after zohor we all having lunch kat kedai makan area situ…menu kitorang makan laksa n horlicks ais, memang selera xingat dunia kalau jumpe laksa. Tapi, macam ade something wrong with the menu…laksa+horlicks??? Erk, my fren mual lepas makan…rase macam nak muntah. Prof plak, dah balik rumah sakit perut plak…haiya!!
Rehat jap…tenangkan perut, pastu baru g asar n my fren bawak prof g jalan kat The Mines, Serdang. Tengok wayang for my second time watched X-Men First Class…huhu =)
Kul 8.45 kuar wayang, terus balik rumah sewa die tadi…tibe2 dapat mesej dari my mom, remind for the cake. Kawan prof kene balik rumah sewa settlekan tombol pintu plak…so, dalam kul 10lebeyh baru gerak dari Cheras balik ke Nilai. Mane ade cake house yang bukak malam2 camtu…hmm, nak xnak kene ngadap Sultan Firaz kat umah tu coz mak prof kata diorg menunggu kak long diorg balik dengan kek.
Ternyata, prof dah kecewakan diorg…balik tanpa kek ditangan, tetapi hanya berbekalkan coklat Cadbury (Mixed Nut) beli dari 7E kononnye nak gantikan kek. Masuk je rumah, tengok adik2 sume dah tidur…kesiannye, diorang sangat menantikan kek yang dijanjikan.
So, keesokan harinye…lepas diorg balik sekolah sesi pagi, prof ajak Ila temankan beli kek kat depan. Alhamdulillah, memang rezeki diorang nak makan kek haritu…betul2 ade rm20 dalam dompet n cukup2 buat bayar duit kek.
HAPPY BIRTHDAY FIRAZ!!!!! =)



P/S: Akak minta maaf ye, sebab xtunaikan janji…cheers!!!~
Love, xoxo

Trip to Melaka with F4p4


Salam blogger…

Lepas seharian dating ngan kawan2 sebilik, keesokan harinye destinasi prof ke Melaka plak ade reunion F4P4 (klas mase kat matriks dulu). Bercuti kat Melaka selama 2hari (sabtu dan ahad)…12orang (8laki+4perempuan), 3kereta dari KL (Fahmi, Fendi, Hizrin), 1kereta dari Seremban (Asmah), 1kereta dari Melaka (Nadzreen). Memandangkan prof xde transport nak gerak ke Melaka tapi semangat berkobar2, so 2kereta dari KL (Fendi n Hizrin) sudi datang jemput prof dari KL travel ke Nilai bersama2 semata2 nak menyemarakkan lagi reunion fez kitorang kat area luar KL ni. Halamak, cam bagi soalan matematik…hahaha, banyak tol nombor nombor kereta tu, padahal 5kereta je yang konvoi dari Melaka…

Sampai kat Melaka jam 12++, lokasi chalet kitorang kat Pengkalan Balak n memang berdepan ngan pantai. Sesampai kami kat sane, terus g cari barang2 like ayam n sayur tuk BBQ malam tu…pas dah ade barang2 BBQ, kerja memerap ayam + potong sayur pun bermula.

Bukan bekerja membabi-buta tau…tangan gerak, mulut pun jalan gak. Hahaha…kalau x, sunyi lah Melaka tanpa kitorang…eceh!!! =p

Eh, patutnye prof kenalkan sorang2 member reu kali ni…excited bercerita, xingat plak. Ok2, ahli2 yang join kali ni…Girls: Prof, Marina, Asmah, Athirah (future wife Fahmi…=p). Boys: Fendi, Hazwan, Hizrin, Fahmi, Faizi (Kacang), Fuad (Naruto), Nadzreen, Shahrul (Kok).


Lepas dah siap kerja2 dapur…kitorang pun lepak la tepi pantai, yang perempuan xbawak baju spare nak terjun dalam air tapi yang lelaki xusah dicakap…dah terjun dulu. Hahaha…Marina ngan prof sembang petang tepi pantai, datang Kacang yang sama gak xde baju spare…die dari johor, sudi luangkan masa ngan kitorang sebab reunion kali ni. Fez time ni tau Kacang join reunion kitorang, kalau x memang hilang terus batang hidung die…time kasih pada sape yang pujuk n ajak Kacang join reu ni =p

Compare ngan PD, pantainye lagi bersih n angin pun best, xbape nak panas sebab dah petang. Tapi, kalau tengahari kat Melaka memang panas ya amat…memang xtahan. Dalam kul 6.30ptg boys naik siapkan barang2 BBQ tapi bakar arangnye pas maghrib kot xsilap prof. So, kirenye pas maghrib tu masing2 dah ready nak BBQ…menu BBQ kitorang malam tu ade ayam BBQ, sosej panggang, pudding daging ayam, jagung bakar, mangga muda (dari umah Fendi), air sirap, kentang bakar, n kentang goreng.


Sambil bakar, sambil menguyah...hahaha, seb baik makanan malam tu cukup untuk semua orang. Kalau x, mesti Fendi pening nak cari makanan tuk kitorang...sebab die yang beli barang mentah. Malam tu, makanan ade lebih tapi masing2 memang dah xlarat nak makan…so, pas dah siap makan kitorang kemas2 mane yang nak basuh tu Asmah settlekan…perut prof xbape nak sihat plak malam tu, xdapat tolong Asmah cuci pinggan mangkuk.

Settle sume kerja2 mengemas…barang2 sume dah clear kat port BBQ tu, n next aktiviti kitorang berhibur kat tepi pantai waktu malam…best nye angin malam di Melaka =)
Hazwan ngan gitarnye…die ar pemecah sunyi malam tu, die jadi gitaris. Mase on da way ke Melaka pagi tu, Prof cakap kat Hazwan nak request lagu Memori Tercipta by Shila Hamzah tapi die tatau key…huk9, xde rezeki nak nyanyi lagu tu. =(

Xlame pastu, perut prof makin xselesa…prof ajak Marina masuk tidur, yang Asmah tadi lepas dah siap2 basuh pinggan tu dah lena dibuai mimpi dah. Time tengah malam…tibe2 Asmah bangun tanye makanan, die lapar…aduh, kesiannye tapi makanan sume kat bilik boys. Yang ade kat bilik kitorang, roti kosong n barang2 tuk sandwich esok paginye…so, Asmah sambung tidur ngan perut yang lapar…

Keesokan paginye…keadaan prof sangat kritikal, xley gerak n terbaring je atas katil…oooohh, bad day for me sebab perut prof makin sakit. Sepatutnye kene buatkan breakfast tuk diorg pagi tu…tapi, Asmah amik alih tugas tu. N again, prof xtolong pun Asmah siapkan breakfast…pagi tu Asmah ngan Marina yang bertungkus lumus wat sandwich.

Dah siap sandwich, Asmah g 7E berdekatan belikan ubat tuk prof…tapi time tu prof dah boleyh bangun n gerak sket2 sebab timing sepatutnye nak check out tengahari, kalau prof xbangun gak memang kene tinggal. So, kene gagahkan jugak badan ni bangun n bersiap…next, lepas dah siap2 kemas barang kitorang pun g breakfast before ke aktiviti seterusnya.

Then, lepas dah check out…kitorang pun memulakan pengembaraan kat Melaka, g jalan2…kirenye satu hari di hari Ahad tu kitorang berjalan. Mule2 kuar dari Pengkalan Balak, kitorang singgah ke salah satu rumah kat Melaka tu yang masih mengekalkan reka bentuk rumah Melaka. Kebetulan, owner rumah ni ade bau2 bacang dengan ayah Fendi…kawan ayah die kot. Errr…Fendi!!! Xingat la kesah ni…cecite sket =p

Mule2 masuk rumah pacik, terpukau kejap ngan isi rumah die yang sangat teratur…kemasan kayu sangat cantik n kilat lagi, susun atur perabut dalam bilik anak2 pacik xde habuk langsung…puas gak cari habuk kat celah2 perabot n hiasan dalam rumah pacik tapi memang xde, sungguh ni. Athirah pun akuinye…ingatkan prof je yang perasan pasal habuk tu, rupenye Athirah pun sama…haha, xde keje g cari habuk kat umah orang. Hobi baru ni…=p

Mase kat umah pacik, layankan pacik bercerita sampai xsedar mase berjalan…banyak lagi tempat nak diterjahnye, mungkin lain kali boleyh tumpang umah pacik bile kami datang Melaka lagi…bukan ape, tu yang pacik kata kalau datang Melaka lagi singgah umah pacik tidur lah sehari dua. =)

Dari rumah pacik, prof tatau diorg nak g mane lepas tu…tibe2 jumpe gerai jual Coconut Shake, halamak…dengan cuaca yang panas terik kat Melaka tu memang sesuai sangat teguk Coconut Shake tu. Kawan2 lain ade yang makan nasi lemak, bihun, n kuih-muih…prof layankan shake tu je, sedap….=p




Mase kat gerai tu, Nadzreen n Hizrin ditugaskan sebagai Tour Guide kitorang kat sane…sebab diorang ni study kat Melaka so bab jalan2 serahkan kat diorg je. Heee…plan untuk hari tu, nak g makan Asam Pedas Melaka tapi die bukak petang n sementara menunggu petang kitorang nak ke Taming Sari (hajat Marina nak naik) tapi bak kata Nadzreen, Taming Sari tu macam lif je…haha.

Dalam perjalanan menuju ke Taming Sari, Hizrin bawak kitorang g tengok tempat orang main layang2 tu dekat ngan tepi pantai…pergh!! Angin kat situ memang best…kuat, ombak pun kuat, pemandangan situ cantekkk. Tapi name tempat tu xsure ar amende…=p

Lepas tu, kitorang terus heading ke Taming Sari…prof naik ngan Hizrin+Fuad+Kacang, memang dah dapat parking betul2 depan Taming Sari tapi yang lain parking jauhhh…kat dalam Hettan Square, so sebabkan susah nak kumpul kalau park lain2…kitorang pun terpakse gerak ke Hettan Square, sebabnye diorg dah serve parking tuk kitorang sebelah menyebelah…hahaha.

Kat Hettan Square, settlekan zohor dulu…yang jauh tu jamak sekali ngan asar, then baru gerak ke Taming Sari. Jam time tu dah pukul 2 lebeyh…Terus gerak ke Taming Sari, cek ticket harganye RM20/head n sume orang tanak naik…sian Marina xdapat tunaikan hajat nak naik lif kata Nadzreen…huhuhu, tapi prof singgah kejap kat kedai2 situ ade jumpe sunglass roxy harga RM25. Hajat hati nak beli satu tapi…prof rase duit tu better prof belikan something tuk adik2 prof. Sian diorg, nangis2 nak ikut prof g holiday kat Melaka tapi nak wat camne…xley ikut. =(

Dapatlah belikan 3helai baju Melaka tuk Ila, Faiq, Biha…pastu terus gerak ke A’Famosa, n dalam perjalanan ke sane tibe2 Kacang berhenti. Ape kes ni Kacang???? Oooo…mase dalam kete tadi die ade cakap bas die kul 4.30ptg. time tu dah pkul 3.30++ n Nadzreen n Marina tolong hantarkan Kacang ke Central Market…Huuuu, sorang ahli kitorang dah gerak balik. Kejap je rasenye lepak ngan Kacang sembang2…xpelah, ape pun thanks Kacang sebab join reu kali ni. Pas grad matriks, ko senyap terus…xpenah join reu kan? Kali ni kirenye ko tebus balik ar reu2 sebelum ni…=)

Kitorang tetap teruskan perjalanan ke A’Famosa…on da way ke sane, tibe nampak budak2 kecik main basikal. Tapi, basikal ni lain dari yang lain tau…tengok ni!!


Unik kan…sambil baring pun ley kayuh tau, tapi yang sahut cabaran naik basikal tu Asmah+Fuad+Hizrin…sporting ar diorg ni. Hahaha…RM4 untuk kayuhan selama 5min. memang nampak dari mimik muke diorg betapa penatnye mengayuh…dah la si Hizrin ngan Asmah tu driver, lagi lenguh la kaki pasni…
Next, terus ke A’Famosa…woooo, kene naik tangga. Fuad dah surrender awal2 dah nampak tangga A’Famosa tu sebabkan lenguh mengayuh tadi…yang lain dah sampai atas dah n tatau ape jadi ngan Fuad kat bawah tu…




Mase kat atas, kitorang jalan2 terjumpe tempat orang buat hajat…xlame pastu Hazwan panggil kitorang sume, die request lagu kat sorang uncle ni…uncle tu pun tunaikan la request Hazwan tu, kitorang ni duduk sambil dengar lagu je kat sebelah uncle tu. 2 buah lagu yang Hazwan request antara lagunye When You Say Nothing At All…after kitorang, ade orang lain yang request. Huhu…xlame pastu kitorang turun bawah sebab ade plan nak g visit KMNS, tapi timing dah lari n sure xsempat nak ke sane.

Kitorang tunggu Marina ngan Nadzreen kat tempat Bowling dalam Hettan Square, seb baik ade jual makanan n minuman kat situ then prof beli mineral water sejuk…sedapnye meneguk air sejuk, makin teguk makin kering ar tekak prof ni…alamak!!! Tibe2 rase macam nak sakit tekak…padan muke prof, sape suruh layankan air sejuk tu.

Xlame kemudian, diorang berdua pun sampai…tapi, xgerak g makan pun lagi. Diorg main pool plak. Seronok tengok diorang main, nak main gak tapi xreti la…prof duduk ngan Fendi tengok kan aktiviti diorang kat meja snuker tu je. Huhuhuhu…

Dapat 2game, then kitorang terus gerak g makan…lokasi prof xbape nak pasti, hahaha…sebab dah lapar sangat, tau nak makan je time tu. Tapi tempat makan kitorang tu sangat cantik, ade kolam ikan n makan atas para sambil bersila ramai2. Menu petang tu Tomyam Seafood, Siakap 3rasa, Telur Bungkus, Udang Goreng Tepung, Sotong Goreng Tepung, Kailan Ikan Masin, Air Oren, Air Tembikai, ngan Air Kosong 1 jug.



Tadi prof kata nak g makan Asam Pedas Melaka kan??? Haa, rancangan tu terpaksa dibatalkan sebab xsempat nak g cari tempat tu lagi…ade yang nak balik awal sebab ade hal lain. So, jalan terbaek…kitorang makan kat tempat terdekat je, not bad tempat tu memang cantekk n masakannye pun sedap.

Sambil mengunyah tu, mulut bercakap gak…sembang2 pasal kerjaya masing2, pada yang baru tamat pengajian ni memang melopong jela dengar cite diorang. Nak share pengalaman memang mentah lagi…=p
Lepas settle makan malam bersama2…masing2 gerak ke surau berdekatan n maghrib dulu before gerak balik ke hometown masing2. Next, sesi menyampaikan kata2 terakhir sebelum berpisah…

“Time kasih sebab sudi jemput n hantar balik…korang memang best, next reu jangan lupe ajak aku lagi.”

Tu ucapan prof sebagai penutup majlis reu kitorang…ade yang meluahkan rasa xpuas hati, n ada jugak yang happy sebab dapat join reu. Lain orang lain ragam kan…so, LAYAN!!!!~

Aha, masing2 pun bergerak ke destinasi masing2…ade yang arah ke Seremban, Kajang, KL, Nilai. Lepas ni…masing2 meneruskan rutin harian macam biasa, ade rezeki lain kali jumpe lagi. Group ni memang rajin wat reunion, tapi yang peliknye dulu mase kat matriks xde la rapat macamni. Masing2 ngan aktiviti, roommate, n urusan masing2…bersyukur pada yang Esa sebab mengizinkan kitorang untuk masih berhubung n beri peluang untuk berjumpe lagi…Alhamdulillah =)

Love, xoxo

Monday, June 20, 2011

Dating ngan Maimanah+Maizatul+Ain

Salam sahabat blogger,

Jumaat lepas (10Jun), prof diberi kesempatan untuk bertemu dengan kawan2 sebilik prof mase zaman matriks tahun 2006/2007 yang lalu…ape yang bestnye, sahabat prof sorang tu dari Terengganu sudi luangkan masa untuk bersama ngan kitorg seharian suntuk. Kirenye die paling jauh la…tu yang rase berkat perjumpaan kitorang tu sebab susah tau nak gather ramai2 sebab masing2 ade urusan lain. Bile dah free macam ni, memang masa digunakan sepenuhnya n sebaiknya…Alhamdulillah, skang masing2 dah tamat pengajian masing2 selama 4tahun bertungkus lumus nak dapatkan segenggam ijazah n finally habis jugak degree masing2 n tengah tunggu konvo je skang. Meh prof kenalkan sorang2 sahabat prof:



Maimanah:
Segamat mari oooo…hohoho, skang tengah praktikal kat sekolah mahad. Selama pengajian, amik jurusan Biologi with education di UPM and future plan nak sambung master. Sangat suke share nasihat+pendapat+pengalaman+gossip =p



Maizatul:
Gadis ni paling hot antara kitorg…huhu, tapi dah berpunye ye…maaf, maaf, maaf jangan ganggu. Study kat UKM jurusan Biomedik and future plan pun macam ade ura2 nak sambung master…



Ain:
Cek mek ni sek ganu kito…Ganu Nelang! Haha, oopps…terbola plak kat sini. Maklumlah, bola baru habis n Terengganu juara…so, kasi semangat sket kat Ain suh dating KL lagi. Kih9…Jurusan Food Survey kat UMT skang tengah kerja sambilan as guru sandaran kat sekolah menengah n ajar BM, Sejarah, Seni…hebat tol mek sorang ni

Ain dari Terengganu jam 9malam (9/6) n sampai KL dalam kul 5pagi (10/6), bertemankan adik kesayangan beliau…so, xde la takot sangat die kat KL. Kitorang plan lepak kat Times Square je sebab dekat ngan sume orang, kirenye paling awal sampai orang jauhhhh tu lah…si ganu Nelang! Tu.ecewah…prof second, maizatul third, maimanah forth sebab die ade urusan lain before datang jumpe kitorang    sebab tu lambat…xpe, dimaafkan =p

Sementara tunggu yang lain sampai, prof ngan ain sembang2 panaskan mulut dulu…jalan2 sambil tunggu cik maizatul. Bile Maizatul dah sampai memang xhengat dunia la berborak, belum sempat lepas rindu kat maizatul die dah bukak gossip dulu dah…

Beza kan life 4tahun dulu ngan skang…dulu masing2 study, cite pasal kos masing2…skang, bile dah abis study asek sembang pasal kerja. Huhu...

Sambil tunggu maimanah plak sampai…kitorang g jalan2 area situ sambil tu cari tempat best nak sembang2. Then, sebabkan maizatul ni memang pakar promote barang2...singgah kedai baju, prof beli satu kemeja ade flower2…dapat gak datu kemeja nak pakai wat g jalan2. Ingatnye nak la ajak ain beli same, sebab kat ganu mungkin xde baju tu…yeke?? Haha…tapi ain xberminat la plak. So, prof sorang je yang beli…

Next destination, g cari tempat makan…kitorang makan kat Marry Brown, sebab kat situ ade buai…port best nak duduk, huhu…

Banyak gak la yang disembangkan, dah dekat separuh hari dah ni…maimanah xsampai2 lagi. Mane la si mai sorang lagi ni…Mai, oooo mai!!! =p

Pukul 11 xsampai, 12 xsampai, 1 xsampai, 2 xsampai, 3 pun xsampai…huhuhu, kesian maizatul menunggu maimanah sebab ingat nak sembang lame2 tapi terpakse gerak balik awal sebab ade hal kat fakulti die…so, xdapat la jumpe maimanah.

On da way ke monorail station, tibe2 nampak maimanah berjubah hitam..halamak, ayunye ko mai…berkumpul lah kitorang kat depan pintu masuk Times Square tu, nak hantar maizatul dalam masa yang sama menyambut kedatangan maimanah juga…alhamdulillah, rezeki maizatul nak jumpe maimanah. Kat pintu masuk pun jadilah…(^_^,)v

Skang, giliran maimanah plak hiburkan kitorang…mule2 sekali kitorang bawak mai g makan dulu sebab die xmakan lagi. Makan kek kat secret recipe…sebab dapat air kopi percume, huhu

Lepas makan, ingat nak g main game kat Cosmo World tapi mahal giler…RM38/head. Mane nak cekau duit…last2, kitorang g tengok wayang je cite X-Men First Class. Not bad, ley tahan gak cite tu, prof xpenah tengok cite X-Men before ni…

Lepas dah habis wayang, kitorang g makan berat plak…kat Food Court. Uniknye food court kat TS ni die pakai kad…kite kene bayar RM10 untuk kad tu, bile dah order makanan n minuman then bg kad tu kat counter nanti die swap n tolak dari RM10 tu…balance jangan risau, akan dipulangkan secara tunai. Kelebihan system tu, kaunter xde lah serabut ngan duit…pengurusan yang lebih systematic
Menu kitorang…prof order Blackpepper Chicken Rice, ain amik Loh Mee, mai amik Saba Fish (sejenis makanan jepun…mungkin)

Perut pun dah kenyang…hari pun dah lewat malam, kitorang pun gerak balik ke KL Sentral…ain ke Putra then naik bas ke Kuala Terengganu, mai ke Setiawangsa ke rumah kakak die…prof sure ke Nilai =p
Tetapi, sebelum kitorang gerak tadi…sempat gak beli cenderahati buat kenangan. Untuk ain, maimanah, maizatul, dan prof…

I Love this sweet moment…semoga persahabatan kami kekal hingga akhir hayat, insyaallah. To Ain, Maimanah, Maizatul…thanks for being such a great friend to me…Love U Guys!! <3







Love, xoxo 

Terbang ke Itali bersama Sara

Assalamualaikum

Hai sahabat semua…lame prof update aktiviti2 prof, rindu x? haha (perasan je prof ni konon2 ade la orang nak bace blog die tuh). Sejak pulang ke tanah air n beristirahat kat teratak yang indah kat Nilai ni, memang xde peluang nak online n update status kat facebook mahupun blogging maklumlah, istana prof xde broadband mahupun streamyx nak online kan so, macamane pun kene gak derma RM2.50/h kat tokey CC yang dekat ngan umah prof ni…

On 2Jun, prof meet my new fren from Italy…She is Sara. Lokasi pertemuan kitorang kat KLIA…Sara dah 3bulan lepak Malaysia, n sejak 3bulan lepas Sara datang Malaysia ngan kawan die. Diorang berdua g holiday kat Pulau Perhentian, Terengganu dan kebetulan kat sane ade sorang kawan prof…Hasmanadya. Sebabkan diorang berkawan, finally Fara n Sara pun be fren melalui Nad…hmm, tulah kesah persahabatan kitorg. Nad + Fara + Sara…


Skang Sara kene pulang ke Italy n teruskan hidup die kat sane macam biasa…mase mule2 Nad mintak tlg prof temankan Sara before flight die ke Itali, prof cuak giler sebab sure kene speaking English ngan betul…prof ni, English memang sangat tunggang terbalik maklumlah dulu mase sekolah xnak belajar betul2…huk9.

But then, Nad kata don’t worry…so, prof pun xde lah takot sangat nak ketemu sama Sara. On the day we all meet (Fara n Sara), everything is under control…my English pun not bad, siap ley translate kan untuk Sara lagi tau. Hahahaha…macam kelakar, dalam takot2 nak jumpe Sara sebab kene speaking last2 jadi translator lagi…haha, hebat la tu kan =p

Dari Kota Bharu ke LCCT sebab nak cari hadiah dari Malaysia untuk dibawa pulang ke Itali for her mother, father, brother, n her frens…plan asal, sepatutnye prof kene temankan Sara g cari hadiah kat KL. Timing sepatutnye Sara sampai kul 1.30 n terus ke Shopping Complex yang terdekat sebab flight ke Itali kul 8.00malam.

But, kitorg janji nak jumpe kat KLIA…so, Sara sampai kat LCCT jam 14:03 n die tunggu luggage n amik teksi ke KLIA. Time tu dah pukul 14:43…memandangkan tu fez time kitorang jumpe so lepas dah calling2 n mesej2, kul 14:47 baru jumpe Sara depan mata. Next, kene hantar luggage Sara kat Hafiz (salah sorang kawan Nad…tapi prof n Sara xkenal die pun, just ade nombor die je). Lepas dah contact ngan Hafiz, luggage Sara tetap xsettle n masa terus berjalan…sangat2 wasting time menunggu Hafiz sebab die tengah kerja kat Satellite KLIA, hanya passenger or Staff je yang boleyh masuk kat situ…so, kitorg decide tinggalkan luggage kat Luggage Storage. Kene charge RM56 tuk simpan luggage tu…jam dah pukul 15:10 kitorg terus turun ke terminal bas heading ke KTM Nilai…mase dalam bas jam dah 15:33, perjalanan ke KTM amik mase sejam lebih gak. Sepanjang perjalanan ke KTM, time tu lah incident menterjemahkan Malay to English kat Sara. Nad ade kirim surat tuk Sara tapi dalam Malay ar…berpeluh2 gak nak translate surat die tu. Huhu, tapi die tersenyum je bile prof bace kan surat tu…maksudnye die faham la English prof…hee.

Bukan Sara sorang je dapat surat, Fara pun dapat tau…jangan memain, haha. Surat beserta hadiah dari Nad diterbangkan tanpa sayap dari New Zealand tau. Xcaye????? Tengok ni…nampak x New Zealand tu??? Hahaah….thanks so much Nad, hadiah yang kecik tapi beri makne yang besar pada saye Nad. I love You <3
Eh, balik pada kesah Sara dan Fara yang kat dalam bas tadi…sampai kat KTM Nilai dah pkul 16:40, prof dah cuak sebab Sara kene ade kat KLIA 3jam before flight so dalam kul 5++ dah kene ade kat KLIA


Kat area KTM Nilai memang ade deret kedai2…so, Sara decide shopping kat situ je sebab nak selamatkan masa. Bershopping lah miss Sara kat Mydin Nilai…antara barang yang jadi pilihan Sara, beg for her fren, dice for her fren’s boyfren, scarf for her mother, Maggie ayam for her brother, Maggie kari for her father, chocolate Cadbury for her brother n father…

Kuar je Mydin kul 17:10, perut plak dah bergoyang dangdut time tu…teringat plak kat KLIA tadi ade McD. Kitorang bergegas gerak ke KLIA nak singgah McD. Sampai2 je kat KLIA dah pkul 18:15, amik luggage, terus check in luggage, memang xsempat nak g makan sebab Sara kene masuk jam 18:50. Kesian die seharian xmakan…hopefully dalam flight die akan dapat makanan.

Now dah 12hari prof xdengar khabar Sara…for Nad, die tersangat rindu kan Sara sebab dah bersama ngan die beberapa bulan n everytime Nad rindukan Sara mesti die bgtau prof…Nada de jugak pasang impian nak  ke Itali untuk jumpe Sara, semoga tercapai impian Nad…insyaallah

Love, xoxo

Himpunan Sejuta Belia Putrajaya 2011 (II)

Salam,

Hahaha…cite ni dah lame nak disambungkan tapi terputus plak sebab dah lamo den xonline =p tapi memandangkan harini prof online, sekali harung je lah prof update entry2 baru ye…

Pasal Himpunan Sejuta Belia yang tergantung haritu…last day kitorang kat sane hari Ahad sebab pameran tu 2hari je. Hari yang same jugak ade Jom Heboh, Melodi, n ramai orang tv3 turun Putrajaya…tapi, tempat diorang jauh ngan booth kitorang so memang awal2 lagi xdapat nk tengok artis2 best kot la ade Shila Hamzah ke datang ley gak tuju lagu. Huhuhu…

Awal pagi sampai Putrajaya, prof singgah kat Job Career Fair, kot ade kerja best…ley gak try apply. Pagi tu xbanyak booth lagi yang bukak…awal sangat kot prof sampai, mane yang ade jelah prof drop kan resume kat situ.

Hmm, haritu Syida xbape sihat n die memang xlarat nak jaga booth so tinggal prof ngan Hajra je sebab Syida g rehatkan diri kat surau dalam bangunan Wisma Tani…after zohor, agak2 Syida dah ok sket die plak jaga booth kejap n kitorang plak g settle kan zohor. Hehe…lepas zohor, prof ajak Hajra g jalan2 kat booth lain kejap sebab dah last day rugi plak xjalan2 =p

Jalan, jalan, toleh kanan, toleh kiri, pandang depan…tibe2???? Ade orang panggil name Shila Hamzah wey…kebetulab prof lalu sebelah kereta pameran (Proton Persona), so ingat nye dalam radio jelah kan tapi makin jauh jalan makin kuat suara tu…

OMG!!! Shila!!!! Kat booth RTM, dijemput wat persembahan…Time tu memang teruja giler dapat jumpe die tapi xsempat wat ape2 pun, prof just berdiri betul2 depan die n tengok jelah persembahan die….suara memang mantap! =)




Hajat hati ni nak sangat request lagu Memori Tercipta…tapi apekan daya, prof kat depan die tu dah kaku dah n xmampu nak kata ape2…senyum je bile die pandang prof. Haiiii…kalaulah Siti Nurhaliza yang depan prof memang dah pengsan dulu kot, sedangkan Shila kat depan prof pun xkelip mata prof nengok die…Alhamdulillah, rezeki prof dapat jumpe die. Seingat prof la mase tu die nyanyi lagu Bruno Mars (Marry You, Just The Way You Are), I Do, Duet ngan Aliff (salah sorang warga RTM…lagu xsure sebab xtau tajuk ape) n ade lagi beberapa buah lagu tapi prof xingat, almaklum banyak sangat wat research sampai xingat…hahahaha, tipu aje ye =p

Xmacam hari sebelum tu, booth tutup agak awal dari semalamnye…customer pun xramai, n banyak gak booth2 lain tutup awal mungkin sebab nak g Jom Heboh kot.

Oh ye, pasal kawan prof mintak tolong jaga booth kat UKM tu…prof xdapat tolong temankan die, sebabnye prof ade urusan lain rasenye ade kawan prof dari Itali nak datang…

Tu je la dulu wat mase ni…Himpunan Sejuta Belia pun dah habis, dengan sukacitanye saya menutup entry kali ini.

Love, xoxo