.:pulang ke pangkal jalan =p

Weekend baru ni, prof balik my hometown kat Nilai…dah lame gak rasenye prof xbalik umah sem ni…kalau before ni, every sem mesti balik every week sampai kawan2 prof ade je yang xpuas hati tengok prof balik umah..haha.
Minggu2 sebelum ni prof xdapat balik sebab urgent siapkan kerja project n ade modul finishing school plak tuh. On Friday (11/3), kawan prof same matriks dulu roger nak ajak gather ngan budak2 blok prof. Same weekend, my cousin married tapi xdapat attend die punye wedding ceremony. Ingat lagi x kesah sijangkang dengan sekinchan aritu??? Aha, time tu lah die nye kenduri supposedly. Prof xdapat dtg sebab ade modul 2 hari…itu pun sempat datang malam kenduri dengan my best fren sape lagi kalau bukan teman memasak prof…HANIS, hehe.
Minggu tu jugak, kawan kat umah prof dah roger nak ajak tengok wayang cite Merong Mahawangsa…tapi sebab kan xley balik, plan tu cancelled secara automatically…hehe.
Last week prof balik, before tu prof update status kat wall fb prof…haha, prof memang suke update facebook prof sebab prof kan skema…MUKE BUKU (face+book), hahahaha.
On da way balik, kawan prof (Anis) kol prof nak ajak g tengok baby kawan prof (Adlin). Hmm, macam tau2 je prof balik umah…mule2, prof plan nak balik jumaat pagi lepas klas bioprocess kul 1030 tapi dengan baju xbasuh lagi, buku xkemas, assignment x arranged lagi…so, fikir2 balik nak settle kan kerja dulu baru balik. Tengah elok2 basuh baju, tibe2 hujan turun dengan bahagianye…seronok betul hujan tuh dapat turun ke bumi…lebat plak tuh…ayoma, eden nak balik camno kalau ujan ni jang oii.
My mom dah kol tanye balik kul bape…xtergamak plak nk cancel plan balik rumah sebab hujan. So, prof pun ape lagi tanpa segan silu dengan selamber je suruh mak prof cakap kat my adik suh amik kakak die ni…aisey u all, kebetulan mak nak pakai printer memang timing baekk la nak suruh angah amik kite..sebab nak angkut printer sekali, huhu.
Mesti angah dengan berat hati je nak turun Shah Alam semata2 amik along die…tapi ape kan daye, jangan lawan cakap mak ye angah sayang (hik3…prof tergelak sendiri dalam hati). Baju dah siap basuh, buku dah siap kemas…ade satu lagi benda xsettle lagi nieyh…ape ye??? Err…
Bile mak prof kol nak bgtau yang angah dah on da way ke Shah Alam, terus terlintas kat kepala prof pasal toilet umah…yeah, itu lah rupenye kerja tertunggak yang xsettle lagi. Prof letak phone call tadi, terus masuk bilik air n mulekan aktiviti mencuci toilet… elok je prof masuk bilik air, looking for sabun cuci toilet tapi xde…sume dah abis, yang ade cume Clorox  je. Angah dah on da way, lambat kang die mengamok…so, mau tamau kene gak sental pakai Clorox tue… aduh, abis O2 dalam badan prof dah bertukar ganti dengan gas Cl2… Help me! Help me! =(
Halamak, kerja prof xsemenggah la…nak cepat punyer pasal, tatau la bersih ke x toilet tuh (harap2 bersih kalau x nnt xpasal2 roommate prof hangin plak ngan prof). Dah siap duty prof cepat2 siap nak balik…kemas laptop, printer, kertas2, ngan assignment yang nak buat kat umah…dalam kul 9 lebeyh gak angah sampai.
Angah datang ngan iwan (cousin prof belah my mom…anak paklang prof), mase dalam perjalanan balik angah xabis2 story pasal kereta die…point nye terjadi bile angah tanye prof pasal tekanan ngan halaju…sape setuju dengan prof yang tekanan akan berkurang bila halaju tinggi??? Please say yes to support me…
Dalam kereta, sepanjang perjalanan dari Shah Alam sampai Nilai kitorg berdebat pasal tekanan ngan halaju ni la…die baru upgrade kereta die jadi lagi laju + tukar dashboard (cantik, design nye smart). Tibe2 plak die nak men teka teki ngan prof pasal hukum fizik ni…dah la prof tengah pening sebab Clorox tadi, angah plak nak argue pasal tekanan ngan halaju tadi…adoiii
Nak bagi die diam, prof mengalah la…walau pun berat hati nak kalah…tp, pening ya amat n xtahan. So, biarlah die menang so that die akan diam =)
Elok je Gen2 angah landing depan umah, adik2 prof dah kuar jerit2 name prof…”kak ique, kak ique”. Pergh, lame giler xdengar suare diorg…rinduuuu!!! (^_^)
Masuk2 umah, salam ngan mak n adik2 sume…terus landing atas katil, satu2nye harta yang prof rinduu. Hahahahhaa…dah boring berguling2 atas katil ngan adik2 prof, terus kuar g cari makan kat dapur…laparrr!!! =p
Pas makan, terus lepak dalam bilik ngan adik2….sharing2 moment ngan diorg. Sambil tengok diorg study tuk exam this week. Xlame pun, sebab prof penat plus pening xelok lagi…so, tidur agak awal malam tuh.
Next day, bangun agak pagi sebab dah janji ngan anis nak g rumah adlin…xde awal mane pun, celik mata memang awal tapi bangun dari katil lambat sebab saje tunggu anis mesej dulu baru nak bangun…hahah. Mengada2 kan? Hehe…elok je mesej dari anis received, prof dengan serta merta suruh adik2 prof siap dulu baru prof g siap…hahah. Ape yang best mase nak g umah adlin ni, adik bongsu prof (nabihah) dah siapkan baju tuk prof…konon nye nak same2 pakai pink shirt, so kitorg bertiga jadi pink ladies of the day (Prof + Ila + Biha)…sweet kan adik2 prof, sayang kat diorg semua (angah, faizal, firaz, ila, faiq, biha) n not forgotten kat my special lovely mummy…mmuuah2.
Anis + Adlin + Prof…kitorang member baik mase kat primary school dulu. Prof terus say yes! bile anis ajak g tengok baby adlin…sebab serious dah lame xjumpe adlin, mase kenduri kahwin die pun prof xdapat datang (sambil fikir sebab ape prof xpergi kenduri die..huhu).  Anis ajak prof n adik2 prof jugak…memang idea yang sangat bernas la kalau wat aktiviti yang adik prof pun ley join same sebab diorg ni bukan boleyh lepas ngan kaklong diorg. Ingat lagi mase prof sibuk2 g jalan raye ngan kawan2 prof, sume adik2 prof nak ikut…pergh, kacau daun betul budak2 ni. Prof nak g usha pakwe2 ensem pon nak sibuk. agagagagaga. Tapi, kadang tu prof ngan sukarela je bawak diorg g raye umah kawan2 prof…sebab prof dulu mase kecik rajin gak dibawa berjalan raye kat umah kawan2 abah ngan mak. So, my turn la nak bawak adik2 g jalan raye..kan? sape lagi nak bawak diorg.
Jauh plak persinggahan cerita prof ni, sampai terimbau kenangan raya plak…sory2, k back to kesah hometown prof tadi. Ahaa, nanti prof bukak entry baru pasal baby member prof tadi ye…skang nak story pasal adik2 prof dulu sebab rindu sangat kat diorg…
A week before prof balik umah…prof ade download telemovie yang kat astro citra, channel 131. Cite Love, Nora…cite ni romantic, pelakon2nye pon best. Ade Yasmin Hani, Yana Samsudin, Will Quah, Dian P.Ramlee and ramai lagi…prof pun tengok balik cite ni ngan adik2 prof dalam bilik, kirenye midnight movie la konon2…haha. Dalam cite ni, prof suke lagu tema die Memori Tercipta…mase tengok cite ni ngan adik2 prof, diorg pun dah sangkut kat cite ni. Ulangtayang pun diorg xkesah…sebab cite ni best. Like kaklong, like adik2…diorg pun dah pandai melalak lagu Memori Tercipta. Hahahaha…nampaknye prof dah boleyh meluaskan empayar Memori Tercipta keseluruh kawasan jajahan prof dalam umah ni…=p
Seronoknye…prof tatau nak kata seronok tuh macamne, tapi sape yang ade adik2 kecik mesti diorg akan rase seronok bile bersama ngan family…im lovin it =)

Labels: