sINgApoRe!!!! Here I Come!!~ =)

Hye All...Prof dah balik dari bercuti, walaupun seharian perjalanan tanpa henti dari Shah Alam ke Singapore tapi pengalaman yang prof lalui n kenangan bersama kawan2 memang prof TIDAK AKAN LUPA!! =)

oK, FASTER..FASTER...prof xsabar nak story pasal Singapore. haha...get ready sume, pengembaraan sedang bermula =p

#####################################

Pic ni prof nak suruh kawan prof (Hanis) view..sebab prof pinjam beg die, nampak x?? beg biru tepi prof...name nye Incik Biru, tuan beg xsampai Singapura lagi...beg sampai dulu, huhu

Before stat perjalanan, ketua kumpulan kene cek attendance dulu...perform registration, cek pasport, n so on la, takot2 ade problem kat tengah jalan kang xpasal2 kene patah balik...jauh kot nak patah balik, huhu. Lepas dah register, kitorg berkumpul kat depan MEDEC...ketua nak brief pasal aktiviti kat sane...

Lebih kurang dalam kul 11.15pm (jumaat), bas gerak...mood sume org tengah teruja giler, tibe2 salah sorg dari member rombongan bersuara..

Kawan: Abang, IC saya tertinggal


Abang: Haa? Macamne ley tinggal? Kamu ni...macamne nak gerak? (Saje bikin suspen..huhu)


Kawan: Dup dap dup dap dalam hati


Abang: Kamu turun sekarang (dalam hati abang tu dah ketawa terbahak2)...kat mane tinggal nye? 


Kawan: Kat bilik...


Abang: Ape lah kamu ni, tinggal IC tu kat bilik watpe...Lesen bawak??


Kawan: Bawak...(muke nak nangis)


Abang: Dah2...xyah nangis, len kali IC jangan tinggal. nak jalan jauh niii...hahahah (sume org ceria bali pas dengar abang tu gelak)

Ni la kawan baru prof, kenal time kat dalam bas...
Mau xceria, xbest ar kalau tibe2 ade yang xdapat g...prof yang excited ni pon nak melalak gak kalau dalam situasi die. Seb baik die bawak lesen… kalau x, meraung2 lah kawan prof sorg tu. Lega sket die pas dengar abang tu gelak kot...huhu

Keadaan dalam bas pun kembali normal...ada yang da start kuarkan bantal n selimut masing2 (termasuk prof ar yang bawak bantal...pinjam umah sewa prof nye bantal, hehehe). Tapi before tu prof nak gtau, sebelah sit prof ade sorang mamat ensem duduk. Prof malu ar nk tdo, kang tibe2 tertidor plak kat bahu die...auuchh, romantik la plak. hehehe, so memang rugi ar prof bersengkang mata malam tu.


Tiba2 prof mamai, n macam rase bas berhenti (prof tertidur rupenye)...eh?? kenapa2?? oooo...uncle bas tuh singgah toilet kot, prof plak tersedar dari tidur (poyo je cakap tanak tidur, tapi bedengkur gak..hahahah) nampak signboard Perhentian Ayer Keroh, Melaka...kompem, prof xsedar agak lame eh. Ape la agaknye mamat sebelah cakap...haha

Kawan2 lain ade yang g beli makanan kat perhentian tu, xkurang gak ade yang teman uncle g toilet..huhu, xlame pas tu bas pun gerak meneruskan perjalanan balik...kali ni prof memang ngantok, pe nak jadi pun prof kene tidur gak...rugi xtidur, sok nak jalan sakan nnt penat pastu muke ngantok. kompem ar pic xcantekk nnt kan...tapi, prof xley tidur nyenyak ar. kejap2 pusing, kejap2 betulkan bantal, kejap2 bukak selipar, kejap2 luruskan kaki, kejap2 angkat kaki...aduh, time2 ni la nak rindu tilam+bantal peluk+toto+selimut kat umah. hahahah...jadinye, sepanjang malam tu prof tidur2 ayam je, sebab xley tidor

Sampai lah prof tersedar yang bas kitorg skang dah kat RnR Gelang Patah (kul 3.45am), bas pun berhenti lagi...tapi kali ni bas diam je, pintu tertutup xde sape2 kuar masuk bas...hmmm, sampailah jam bas dah pukul 5.37am. Abang yang tolong settle down kawan prof yang IC tinggal tu td tibe2 wat announcement, die suh turun g solat subuh pastu sarapan...kumpul balik kul 6.30am.

Lepas dah settle sarapan, dah kumpul balik...kitorg pun stat gerak dari RnR tu dalam kul 6.45am terus menuju ke Imigresen Malaysia...prof pakai pasport individu, so pergerakan kat imigresen tu sendiri jela. mane yang pasport under grup tu kene kumpul dulu...n bergerak dalam kumpulan.

Pas dah lepas Imigresen Malaysia, n sume kawan2 prof dah naik bas...tiba2???

"HALO, HALO!!!" (Xpernah dengar suara ni, siapakah gerangan empunye suare???)

"My name is Singh, i will guide u to Singapore!!!!"

Hooo, uncle singh name die...tourist guide kitorg rupenye, ingat kan sape lah tadi. haha, uncle pun kenalkan diri die, n pasal Singapore sket2...n tibalah kitorg kat Imigresen Singapura. Kat sini, kitorg kene bawak turun sume barang2 nak scan, takot2 kalau de bawak barang2 bahaya...

Settle semua urusan kat Imigresen, an now im ready to reach Singapore!!!! yeah!!~

Kawan baru prof (yang jejaka kat sebelah ni dah stat la bersuara...malu ngan prof kot, hehe), kitorg pon bersembang2, rase macam percutian kitorg berdua plak..hahahahhha, sebab prof sembang ngan die je dalam bas. kawan prof yang same2 join trip ni plak kat belakang...xley nk borak2...xpela, so prof skang dah tambah sorang lagi kawan baru...hehehe

Kuar je Imigresen Singapore, uncle bawak kitorang g Merlion...

 sape tau nape name die Merlion?? cepat2, prof bagi saguhati dari Singapore kalau ley jawab..heheheh.



Merlion ni kalau korg perasan, badan MERMAID...kepala LION, perasan x??? haaa, sape yang perasan tuh tahniah. sape xperasan cube perhati betul2...sebab tu name die MERLION, gabungan MERmaid+LION = MERLION =)


Fatin


Izreen








Lepas dah tinggalkan jejak kat MERLION, kami semua dibawa ke China Town kat sane...ape yang best kat sini?? hmm, xde pe...cume prof singgah kejap kat kedai cenderahati, belikan buah tangan tuk kawan2 tersayang. So, ade la belikan baju tuk diorg sket...(3 je..sket la tuh kan? hheheh), xlupe gak tuk umah family prof tau, prof belikan something yang ley letak kat dinding tuk tontonan umum..haha

Kat sini xlame pon, pas beli terus belah...sebab tujuan utama g Singapore tuk membeli-belah, haha. Next destination, kitorg dibawa ke Bugis Street. Prof tatau nape name nye Bugis Street, tapi yang pasti ade satu benda yang prof tertarik kat tempat ni...ape die agak2 eh??? hehehehe


Haaa, nilah yang prof tertarik...Princess Street, kat sini banyak jual baju2 ladies yang cantekk2...tetapi, sayangnye prof tidak berduit la plak nak lepak Princess Street ni lame2. setakat nak cuci mata je prof mampu...huhu. Jalan2 kat China Town ni, prof singgah beli buah tangan tuk kawan2 lagi..haha, prof beli key-chain 18 keping dengan harga $ 10 (10 dollar singapura). Tatau nak kata mahal ke x...yang pasti, duit dalam dompet prof tinggal $ 10 je tuk lunch...hahahahaha



     Suasana dalam Bugis Street

Selesai urusan membeli belah dan jalan2 kat sini, we all sume ke Arab Street plak...kat sini we all having our lunch, and still proceed ngan aktiviti membeli belah...andainya aku berduit, memang Singapore tu aku beli, hahahaha. Kat Arab Street ni, prof xjalan2 cari barang sangat...prof cari tempat makan je ngan posing2 amik gamba, perut dah rancak menari2 kelaparan. so, prof kene cepat selamatkan perut prof. hehe...so, prof pun ikut je kawan2 prof g cari tempat makan...terjumpelah satu kedai makan melayu kat sane nameNYE Kampung Glam Cafe.

Suasana Arab Street

Mencari2 kedai makan...hungry!! hungry!!

Salah satu kedai kat Arab Street...Malay Art Gallery?? Kedai org kite ke?? errr...kot, haha (xsempat nak singgah)

Taraa, nilah kedai makan yang kitorg singgah

Cube teka harga makanan n minuman ni...$ 4.70, how??

Jemput makan juadah dari Singapura...huhu

Prof bersama sebahagian team rombongan

Perut pun dah kenyang, kaki dah penat, mata dah ngantok...next destination??? Politeknik Singapura...=)

Kat politeknik ni, banyak benda menarik yang prof nak share...tapi prof xtau nak story, u all tgk pic2 yang prof snap jela ye..

Ape yang menarik dengan pic ni??? Hand-made tau...creative kan??

Ini Mr.Chen...die yang guide kitorg mase kat Politeknik Singapore, die ni musicians...together with his partner yang start business ni.

Bilik ni cantekk kan?? hasil creativity diorg la...prof suke!!! =)

Another side dalam bilik ni...

Yang menarik kat lampu ni, die menggunakan tenaga solar yang ori n direct dari sunlight tau...

Gambar2 lain yang sempat prof n kawan2 snap...







Banyak lagi pic kat Politeknik Singapore yang prof nak tunjuk, tapi malam nk edit...nnt la prof update entry baru khas untuk pic Singapore je. huhu...kalau korg nak tau, lepas je kitorg kuar politeknik ni kitorg g solat zuhur kat masjid yang berdekatan ngan politeknik ni je...xjauh pon. Dalam masa yang same, kawan prof dari Singapore Ina bersusah payah cari prof kat sane...kejap2 mesej tanye lokasi prof, seb baik kedit mencukupi tuk cari prof. Yela, luar malaysia kire mahal gak la kalau mesej maxis cas RM1...kalau celcom cas RM0.96. mahalkan?? huhu...

Masa dapat jumpe Ina kat depan masjid tu memang terharu sangat2...alhamdulillah tuhan izinkan prof nak jumpe die, walaupun sekejap tapi sangat berharge pengalaman tu...Dah bertahun gak berpisah, akhirnye sampai gak prof kat tanah Singapura nak jumpe die...



Prof jumpe Ina terus menangis...huuuu, tangisan kegembiraan prof sebab dapat jumpe die. My mom pun pesan suh kim salam kat Ina...hmm.

Prof xpuas lagi jumpe Ina sebenanrnye...banyak benda prof nak story kat die, tapi masa sangat suntuk...nak ke Universal Studio Singapura plak pastu. So, dapat jumpe kejap je...xpelah. dapat gak jumpe kan...=)

Ok, nilah waktu kemuncak pada sape2 yang ke Singapura...kompem xlepas kan peluang nak ke sini. Banyak tempat2 best kat sini, tapi rombongan prof xsempat nak masuk sebab kalau masuk sane kene spend masa seharian kat sane baru puas...so, kitorg pon setakat kat depan tu je la...boleyh la, haha....

Fees kalau nak masuk USS tu:

Weekdays-$ 66
Weekends-$ 72


Kat USS ni, kitorg sempat naik monorel, amik pic ngan maskot HERSHEY's Chocolate...Prof sempat la peluk die, hahahah...

Betul x prof kata prof peluk die??? haaa....=p

USS ni destinasi terakhir kami kat Singapore...kuar je dari Sentosa Island, we all sume sepantas kilat pulang ke Malaysia balik...dalam jam 5.30pm kitorg dah gerak pulang. Sekejap je kan?? memang xpuas, tapi...Singapore dekat je....ape yang penting??? PENGALAMAN...heheheh












 

Macam yang prof cakap tadi, lepas USS kitorg terus balik Malaysia...memang sayu je rase nak tinggalkan Singapore, huuuu...time balik, memang prof excited giler nak naik bas n nak tidorrr...penat tau jalan2 seharian suntuk. 

Haa, tanak tau ke pe jadi kat kawan baru prof??? hahahaha...selama perjalanan kesana, sampai balik baru prof tau name die Hazwan, orang kedah tau...sape2 berminat, ley isi borang kat facebook beliau ye..huhu (prof kene gtau die yang prof promote die ni....mintak komisyen sket, hahahaahha)

Ok, time balik ni...rase sekejap la plak sampai Shah Alam, dalam kul 11 lebeyh dah sampai kat tempat kitorg kumpul mule2 tu. badan pun leteyh giler...mata ngantok giler...sampai umah prof pun bersiap nak tidur. huhuhu...pada kawan2 prof yang de mase lapang bace blog prof, prof nak mintak maaf kalau xde pic2 korg dalam ni. yang ade pun sebahagian je. sebab masing2 ade bwk camera...so, prof pun xsempat nk collect all...hehe, kalau sape nak masuk pic dalam blog ni buleyh je...bg prof pic korg k...(pesanan tuk team rombongan je...)


See You~
Farah, XOXO



Labels: ,