Kata Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah

Assalamualaikum sahabat blogger!

*sumber gambar xdapat upload sebab source da hilang*
 
Menurut bulan kelahiran prof, bulan 9 kalender masihi, bersamaan bulan safar dalam kalender hijrah...meh kite wat literature review dari hasil kajian ni

Kajian mengatakan bahawa sesape lahir bulan safar ni susah nak ngaku kesalahan die?? betul ke??

Dulu mase prof kecik, memang suke wat jahat kat org...tapi tanak ngaku, so kire betul la ni kot. hehe...Tu cite dulu tau, dah besar ni prof dah jadi budak baik, sebab mak abah prof kata kalau dah buat salah kene mengaku. So, nak tau pe hasilnye??? xkire yang baik ke xbaik ke..sume prof cite kat org2 terdekat prof.

Tapi, my really best fren nak luah mestilah my mom...kalau prof wat salah (xkesah la ape salah pun...), mesti prof rase xsenang duduk selagi x bagi tau kat mak. Manje kan?? haha...tapi tu lah realitinye, bile dah story dari A-Z kat mak, baru lega...

Jangan terkejut kalau prof kata yang mak prof ni sporting tau, sume hal prof memang my mom tau...termasuk secret admire prof tau. heheheh

Love my mom, Puan Ba'ayah Sulaiman...mmuuaahhhh (kat pipi kanan mak)

Ade satu benda yang menarik perhatian prof kat Rahsia Personaliti tu...die kata :

 "Walaupun begitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ianya akan mendatangkan hasil"

Haa, yang ni memang prof agree 1001%, banyak yang mendatangkan hasil...tapi antaranye, bile prof buat keputusan nak sambung belaja lepas spm. 

Prof dapat tawaran sambung belajar kat United Kingdom tahun 2006, tapi macam berat je nak g jauh2. sebab mase tu prof kecik lagi, baru umo 18 tahun, dah nak berpisah ngan family prof...oohh, tidak =(

So, prof pun bertekad tak terima tawaran tu...

Pe nak jadi kalau xsambung belaja?? hmmm...duk umah tunggu orang datang meminang jela kan =p

haha, xlame lepas prof tolak tawaran tu...prof dapat tawaran masuk Matrikulasi kat Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan. Syukur Alhamdulillah...betulkan orang kata, kalau dah rezeki namanye memang xkemana =)

Tapi, prof bukan senang2 dapat g belaja tau...banyak halangan yang prof kene hadapi, mule2 dapat tawaran matriks tu prof dapat tentangan dari mak...tapi, my dad mase tu cool je sebab abah percaya kat anak die..hehe

So, prof kene pujuk mak prof nak mintak izin g belaja...prof bukan anak org senang, so kewangan keluarga prof mase tu xbape nak kaya sangat la...

Prof tau yang mak prof risau xmampu nak tanggung prof sambung belaja...then, bile prof inform kat mak pasal elaun yang kerajaan bagi tuk students matriks, baru terbukak sket pintu hati mak nak lepaskan prof g belaja...

Akhirnya, dapatlah prof sambung belaja kat matriks...kat sane, prof kenal ngan ramai kawan baru n diorg sume baik2

Ade satu hari mase zaman prof kat matriks dulu, prof sakit teruk...sampai terpaksa amik cuti. Orang lain seronok belajar, prof plak terbaring je kat umah =(

Cam biasa, mak prof kata xyah balik matriks...mak suh berhenti belaja, n g berubat dulu, mak kata peluang belaja bley datang bile2 mase je...tapi kesihatan x

Prof memang sdeyh sangat mase tu, prof rase masa depan prof dah lenyap camtu je...sdeyhhh =(

Mase tuh prof dah ade hp, so slalu gak tanye pasal subjek2 yang dah tertinggal kat kawan klas prof...agak lame tau prof bercuti, hampir sebulan. kalau nak tau, belaja kat matriks ni rushing. lagi2 prof nye program ni setahun.

So, pe jadi kat prof mase tu?? 

Prof xkesah kalau sakit, tapi prof tanak rosakkan masa depan prof sebab sakit...so, prof memberontak. xkuar bilik, xmakan, xkuar umah...sampai bibik prof menangis tegok keadaan prof mase tu

Ade satu hari, mase prof tengah merajuk dalam bilik sorang2...tibe2, bibik prof ketuk bilik suruh kemas2 barang sebab abah nak anta balik matrik. Xpasal2 bibik prof kene marah ngan prof...sian die mase tu, jadi tempat prof nak lepas geram

Pas die pujuk, prof pun cool down....terus kemas2 barang, tadi tu marah2 die sebab ingat die tipu prof. betul2 rupenye abah prof nak anta prof balik matriks...weehoooo =)

Mase dapat tahu yang abah prof dah terbukak pintu hati nak bg prof sambung belaja, baru lah prof boleyh tersenyum dengan gembira...n mase tuh baru terasa derhaka kat mak n abah. 

Barang2 dah siap kemas, abah prof pun balik dari kantin dengan keadaan penatnye terus amik prof kat umah n bawak g kantin (sebab kesian kat prof dah bape ari xmakan xminum)

Mase kat kantin, prof makan...lapar giler tahan lapar sebab mogok, pas selesai makan...abah prof kata:

abah: dah?? jom...

prof: menggangguk je

abah: xsalam mak ke??

prof: terkedu giler...terus cari mak kat dapur, salam mak

abah: cakap kat mak...xnak ikut ke hantar iku?

mak: xnak lah...kantin xde orang jaga

prof: jomlah mak...bile dah rase berdoa kat mak...

mak: sambil tersenyum...yelah2

Alhamdulillah, keadaan sume kembali normal...hubungan prof ngan mak abah pon dah ok =)

So, dah dapat detect x perangai prof?? 

Biler terkenang balik ape yang prof dah buat, kelakar pon ade, sdeyh pon ade, yang penting mase tu memang prof dah berdosa besar ngan mak abah prof...

Pas dah balik matriks, life prof pun continue macam biasa...n bile time cuti, prof selalu spend mase 100% ngan family prof...

Mase nilah prof story kat mak sume benda...especially, mase prof mogok dulu. Time tu jugak prof mintak maaf balik kat mak prof, sebab melawan kata mak...tu dah kire derhaka tau. korang jangan macam tu ye...

Hmm, prof suke belajar...korg pun jangan lah sia2 kan peluang belajar yang datang, pesan kat adik2 korg macam tu jugak...

Semoga berkat segala ilmu yang dicari...Insyaallah =)




Labels: