Monday, February 28, 2011

Kata Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah

Assalamualaikum sahabat blogger!

*sumber gambar xdapat upload sebab source da hilang*
 
Menurut bulan kelahiran prof, bulan 9 kalender masihi, bersamaan bulan safar dalam kalender hijrah...meh kite wat literature review dari hasil kajian ni

Kajian mengatakan bahawa sesape lahir bulan safar ni susah nak ngaku kesalahan die?? betul ke??

Dulu mase prof kecik, memang suke wat jahat kat org...tapi tanak ngaku, so kire betul la ni kot. hehe...Tu cite dulu tau, dah besar ni prof dah jadi budak baik, sebab mak abah prof kata kalau dah buat salah kene mengaku. So, nak tau pe hasilnye??? xkire yang baik ke xbaik ke..sume prof cite kat org2 terdekat prof.

Tapi, my really best fren nak luah mestilah my mom...kalau prof wat salah (xkesah la ape salah pun...), mesti prof rase xsenang duduk selagi x bagi tau kat mak. Manje kan?? haha...tapi tu lah realitinye, bile dah story dari A-Z kat mak, baru lega...

Jangan terkejut kalau prof kata yang mak prof ni sporting tau, sume hal prof memang my mom tau...termasuk secret admire prof tau. heheheh

Love my mom, Puan Ba'ayah Sulaiman...mmuuaahhhh (kat pipi kanan mak)

Ade satu benda yang menarik perhatian prof kat Rahsia Personaliti tu...die kata :

 "Walaupun begitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ianya akan mendatangkan hasil"

Haa, yang ni memang prof agree 1001%, banyak yang mendatangkan hasil...tapi antaranye, bile prof buat keputusan nak sambung belaja lepas spm. 

Prof dapat tawaran sambung belajar kat United Kingdom tahun 2006, tapi macam berat je nak g jauh2. sebab mase tu prof kecik lagi, baru umo 18 tahun, dah nak berpisah ngan family prof...oohh, tidak =(

So, prof pun bertekad tak terima tawaran tu...

Pe nak jadi kalau xsambung belaja?? hmmm...duk umah tunggu orang datang meminang jela kan =p

haha, xlame lepas prof tolak tawaran tu...prof dapat tawaran masuk Matrikulasi kat Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan. Syukur Alhamdulillah...betulkan orang kata, kalau dah rezeki namanye memang xkemana =)

Tapi, prof bukan senang2 dapat g belaja tau...banyak halangan yang prof kene hadapi, mule2 dapat tawaran matriks tu prof dapat tentangan dari mak...tapi, my dad mase tu cool je sebab abah percaya kat anak die..hehe

So, prof kene pujuk mak prof nak mintak izin g belaja...prof bukan anak org senang, so kewangan keluarga prof mase tu xbape nak kaya sangat la...

Prof tau yang mak prof risau xmampu nak tanggung prof sambung belaja...then, bile prof inform kat mak pasal elaun yang kerajaan bagi tuk students matriks, baru terbukak sket pintu hati mak nak lepaskan prof g belaja...

Akhirnya, dapatlah prof sambung belaja kat matriks...kat sane, prof kenal ngan ramai kawan baru n diorg sume baik2

Ade satu hari mase zaman prof kat matriks dulu, prof sakit teruk...sampai terpaksa amik cuti. Orang lain seronok belajar, prof plak terbaring je kat umah =(

Cam biasa, mak prof kata xyah balik matriks...mak suh berhenti belaja, n g berubat dulu, mak kata peluang belaja bley datang bile2 mase je...tapi kesihatan x

Prof memang sdeyh sangat mase tu, prof rase masa depan prof dah lenyap camtu je...sdeyhhh =(

Mase tuh prof dah ade hp, so slalu gak tanye pasal subjek2 yang dah tertinggal kat kawan klas prof...agak lame tau prof bercuti, hampir sebulan. kalau nak tau, belaja kat matriks ni rushing. lagi2 prof nye program ni setahun.

So, pe jadi kat prof mase tu?? 

Prof xkesah kalau sakit, tapi prof tanak rosakkan masa depan prof sebab sakit...so, prof memberontak. xkuar bilik, xmakan, xkuar umah...sampai bibik prof menangis tegok keadaan prof mase tu

Ade satu hari, mase prof tengah merajuk dalam bilik sorang2...tibe2, bibik prof ketuk bilik suruh kemas2 barang sebab abah nak anta balik matrik. Xpasal2 bibik prof kene marah ngan prof...sian die mase tu, jadi tempat prof nak lepas geram

Pas die pujuk, prof pun cool down....terus kemas2 barang, tadi tu marah2 die sebab ingat die tipu prof. betul2 rupenye abah prof nak anta prof balik matriks...weehoooo =)

Mase dapat tahu yang abah prof dah terbukak pintu hati nak bg prof sambung belaja, baru lah prof boleyh tersenyum dengan gembira...n mase tuh baru terasa derhaka kat mak n abah. 

Barang2 dah siap kemas, abah prof pun balik dari kantin dengan keadaan penatnye terus amik prof kat umah n bawak g kantin (sebab kesian kat prof dah bape ari xmakan xminum)

Mase kat kantin, prof makan...lapar giler tahan lapar sebab mogok, pas selesai makan...abah prof kata:

abah: dah?? jom...

prof: menggangguk je

abah: xsalam mak ke??

prof: terkedu giler...terus cari mak kat dapur, salam mak

abah: cakap kat mak...xnak ikut ke hantar iku?

mak: xnak lah...kantin xde orang jaga

prof: jomlah mak...bile dah rase berdoa kat mak...

mak: sambil tersenyum...yelah2

Alhamdulillah, keadaan sume kembali normal...hubungan prof ngan mak abah pon dah ok =)

So, dah dapat detect x perangai prof?? 

Biler terkenang balik ape yang prof dah buat, kelakar pon ade, sdeyh pon ade, yang penting mase tu memang prof dah berdosa besar ngan mak abah prof...

Pas dah balik matriks, life prof pun continue macam biasa...n bile time cuti, prof selalu spend mase 100% ngan family prof...

Mase nilah prof story kat mak sume benda...especially, mase prof mogok dulu. Time tu jugak prof mintak maaf balik kat mak prof, sebab melawan kata mak...tu dah kire derhaka tau. korang jangan macam tu ye...

Hmm, prof suke belajar...korg pun jangan lah sia2 kan peluang belajar yang datang, pesan kat adik2 korg macam tu jugak...

Semoga berkat segala ilmu yang dicari...Insyaallah =)




Saturday, February 26, 2011

No Strings Attached


Ahaa, ni lah movie yang prof tengok ngan Hanis semalam...

Tujuan utama prof nak tgk si Natalie Portman berlakon...excited gile la prof tgk starting cite ni, tetapi bile dah lame2 tgk agak SENGET gak cite ni. hahaha

Nasib baik prof bawak tentera pempuan je sume...ngan Hanis n Az. 

**************

Ni sinopsis cite No Strings Attached, prof copy dari someone's blog:

This film’s theme is symptomatic of the current times and mores. Elizabeth Meriwether’s screenplay attempts to tap into the current social scene where commitment phobic couples prefer to explore their limitless sexual options(facilitated easily by mobile phones and internet), embarking on relationships minus the responsibilities that go with the territory. Emma(Natalie Portman) and Adam(Ashton Kutcher) are one such emotionally/relationship challenged couple who spend most of their time trying to deny their true feelings for each other while still trying to enjoy the benefits of being sex-buddies –pursuing round-the clock, emotion free, no questions asked gratification. 

The two people are obviously struggling with complicated personal experiences rending them emotionally wounded and they obviously are also heading towards some tough times before attaining the happily ever after. It’s predictable alright but not tedious. The premise may also appear as silly as they come but Reitman’s light-handed treatment and Meriwether’s frothy writing combine well to keep us pleasantly surprised. Reitman’s narrative is pretty genial and engaging with the comedy and half-baked, short-on-mush romance cruising along on a steady dose of amusing moments. Ashton Kutcher and Natalie Portman share some eye-pleasing chemistry so there is definitely more to this film than mere routine romance!



Friday, February 25, 2011

Dah abis test!!!!

Salam semua...

Prof baru je settle fez test tuk fez subjek sem ni (BIOPROCESS)...penat otak prof fikir jawapan tadi.

Yelah, mau nye x?? yang bace tanak plak kuar jadi soalan...bile topic yang prof xbace, sibuk plak berebut2 kuar nak jadi soalan. hmm, ape2 pun prof dah lega sket la bile dah abis test tadi...

*******************************

Before g test tadi, prof ajak kawan prof g tengok wayang malam ni...cite pe??? cube teka...haha

Member prof pun on, so...prof skang sedang menunggu beliau menyiapkan bengkel die...

********************************

Semalam prof sakit kepala, sebab xcukup tidur  (2 ari tdo lambat, tuan puteri kan xley tdo lambat...ecececece)...settlekan keje Heat Exchanger (HE) prof, memang 24 hours prof ngan HE ni dah macam boyfren prof plak...condition HE prof skang dalam tahap yang memuaskan (belum tahap excellent lagi), cume condition prof je skang yang xbape nak stabil...tekak prof meragam la. Die meronta2 nak makan ais...eypp!!

SAY NO TO "AIR BATU"

Prof dah azam nak kurangkan makan ais...and sampai skang still standing lagi azam tu, hehe. balik pada tekak prof tadi, still sakit n macam akan lagi parah. macamne nieyhhh???? kalau sakit tekak nnt kompem2 selesema plak xlame nnt =(

OOOOOOhhhh tidak, prof xsuke kalau prof xsihat...nnt prof xselesa nak buat keje, nak g klas, nnt lecturer rindu plak kat prof (agagagagagaga =p). Kesian HE prof, sabar ye sayang...nnt kite dating lagi, hehehehe


Credit to: Hanis, bersama ceqdu, dan haz (cousin hanis)...cepat la balik!!! nnt aku mengarut ntah pape lagi kat blog ni




Tuesday, February 22, 2011

Happy Birthday Amir!!=)

Hye sume...

Malam ni tadi, prof baru je balik dari celebrate bezday best fren prof (Amir)...xde celebrate mane pun la, just belanja makan pizza je...ok lar tuh, nnt bezday prof plak nak pau die makan yang best2 plak. heheheheh...semalam prof promote kawan baru prof kan?? haaa, harini prof nak promote amir plak...single lagi, cam biasa...application form available kat fb die, selamat mencube...hehe

So, perut dah kenyang...prof nak sambung wat keje Design Project II yang dah lame tergendala ni, minggu ni prof sibuk gilerr nak siapkan keje ni. Next week prof dah kene anta draft...grup member prof yang lain macam rilex je, huhu..prof je terkapai2 lagi ni. so...roger n out!!~

Sunday, February 20, 2011

sINgApoRe!!!! Here I Come!!~ =)

Hye All...Prof dah balik dari bercuti, walaupun seharian perjalanan tanpa henti dari Shah Alam ke Singapore tapi pengalaman yang prof lalui n kenangan bersama kawan2 memang prof TIDAK AKAN LUPA!! =)

oK, FASTER..FASTER...prof xsabar nak story pasal Singapore. haha...get ready sume, pengembaraan sedang bermula =p

#####################################

Pic ni prof nak suruh kawan prof (Hanis) view..sebab prof pinjam beg die, nampak x?? beg biru tepi prof...name nye Incik Biru, tuan beg xsampai Singapura lagi...beg sampai dulu, huhu

Before stat perjalanan, ketua kumpulan kene cek attendance dulu...perform registration, cek pasport, n so on la, takot2 ade problem kat tengah jalan kang xpasal2 kene patah balik...jauh kot nak patah balik, huhu. Lepas dah register, kitorg berkumpul kat depan MEDEC...ketua nak brief pasal aktiviti kat sane...

Lebih kurang dalam kul 11.15pm (jumaat), bas gerak...mood sume org tengah teruja giler, tibe2 salah sorg dari member rombongan bersuara..

Kawan: Abang, IC saya tertinggal


Abang: Haa? Macamne ley tinggal? Kamu ni...macamne nak gerak? (Saje bikin suspen..huhu)


Kawan: Dup dap dup dap dalam hati


Abang: Kamu turun sekarang (dalam hati abang tu dah ketawa terbahak2)...kat mane tinggal nye? 


Kawan: Kat bilik...


Abang: Ape lah kamu ni, tinggal IC tu kat bilik watpe...Lesen bawak??


Kawan: Bawak...(muke nak nangis)


Abang: Dah2...xyah nangis, len kali IC jangan tinggal. nak jalan jauh niii...hahahah (sume org ceria bali pas dengar abang tu gelak)

Ni la kawan baru prof, kenal time kat dalam bas...
Mau xceria, xbest ar kalau tibe2 ade yang xdapat g...prof yang excited ni pon nak melalak gak kalau dalam situasi die. Seb baik die bawak lesen… kalau x, meraung2 lah kawan prof sorg tu. Lega sket die pas dengar abang tu gelak kot...huhu

Keadaan dalam bas pun kembali normal...ada yang da start kuarkan bantal n selimut masing2 (termasuk prof ar yang bawak bantal...pinjam umah sewa prof nye bantal, hehehe). Tapi before tu prof nak gtau, sebelah sit prof ade sorang mamat ensem duduk. Prof malu ar nk tdo, kang tibe2 tertidor plak kat bahu die...auuchh, romantik la plak. hehehe, so memang rugi ar prof bersengkang mata malam tu.


Tiba2 prof mamai, n macam rase bas berhenti (prof tertidur rupenye)...eh?? kenapa2?? oooo...uncle bas tuh singgah toilet kot, prof plak tersedar dari tidur (poyo je cakap tanak tidur, tapi bedengkur gak..hahahah) nampak signboard Perhentian Ayer Keroh, Melaka...kompem, prof xsedar agak lame eh. Ape la agaknye mamat sebelah cakap...haha

Kawan2 lain ade yang g beli makanan kat perhentian tu, xkurang gak ade yang teman uncle g toilet..huhu, xlame pas tu bas pun gerak meneruskan perjalanan balik...kali ni prof memang ngantok, pe nak jadi pun prof kene tidur gak...rugi xtidur, sok nak jalan sakan nnt penat pastu muke ngantok. kompem ar pic xcantekk nnt kan...tapi, prof xley tidur nyenyak ar. kejap2 pusing, kejap2 betulkan bantal, kejap2 bukak selipar, kejap2 luruskan kaki, kejap2 angkat kaki...aduh, time2 ni la nak rindu tilam+bantal peluk+toto+selimut kat umah. hahahah...jadinye, sepanjang malam tu prof tidur2 ayam je, sebab xley tidor

Sampai lah prof tersedar yang bas kitorg skang dah kat RnR Gelang Patah (kul 3.45am), bas pun berhenti lagi...tapi kali ni bas diam je, pintu tertutup xde sape2 kuar masuk bas...hmmm, sampailah jam bas dah pukul 5.37am. Abang yang tolong settle down kawan prof yang IC tinggal tu td tibe2 wat announcement, die suh turun g solat subuh pastu sarapan...kumpul balik kul 6.30am.

Lepas dah settle sarapan, dah kumpul balik...kitorg pun stat gerak dari RnR tu dalam kul 6.45am terus menuju ke Imigresen Malaysia...prof pakai pasport individu, so pergerakan kat imigresen tu sendiri jela. mane yang pasport under grup tu kene kumpul dulu...n bergerak dalam kumpulan.

Pas dah lepas Imigresen Malaysia, n sume kawan2 prof dah naik bas...tiba2???

"HALO, HALO!!!" (Xpernah dengar suara ni, siapakah gerangan empunye suare???)

"My name is Singh, i will guide u to Singapore!!!!"

Hooo, uncle singh name die...tourist guide kitorg rupenye, ingat kan sape lah tadi. haha, uncle pun kenalkan diri die, n pasal Singapore sket2...n tibalah kitorg kat Imigresen Singapura. Kat sini, kitorg kene bawak turun sume barang2 nak scan, takot2 kalau de bawak barang2 bahaya...

Settle semua urusan kat Imigresen, an now im ready to reach Singapore!!!! yeah!!~

Kawan baru prof (yang jejaka kat sebelah ni dah stat la bersuara...malu ngan prof kot, hehe), kitorg pon bersembang2, rase macam percutian kitorg berdua plak..hahahahhha, sebab prof sembang ngan die je dalam bas. kawan prof yang same2 join trip ni plak kat belakang...xley nk borak2...xpela, so prof skang dah tambah sorang lagi kawan baru...hehehe

Kuar je Imigresen Singapore, uncle bawak kitorang g Merlion...

 sape tau nape name die Merlion?? cepat2, prof bagi saguhati dari Singapore kalau ley jawab..heheheh.



Merlion ni kalau korg perasan, badan MERMAID...kepala LION, perasan x??? haaa, sape yang perasan tuh tahniah. sape xperasan cube perhati betul2...sebab tu name die MERLION, gabungan MERmaid+LION = MERLION =)


Fatin


Izreen








Lepas dah tinggalkan jejak kat MERLION, kami semua dibawa ke China Town kat sane...ape yang best kat sini?? hmm, xde pe...cume prof singgah kejap kat kedai cenderahati, belikan buah tangan tuk kawan2 tersayang. So, ade la belikan baju tuk diorg sket...(3 je..sket la tuh kan? hheheh), xlupe gak tuk umah family prof tau, prof belikan something yang ley letak kat dinding tuk tontonan umum..haha

Kat sini xlame pon, pas beli terus belah...sebab tujuan utama g Singapore tuk membeli-belah, haha. Next destination, kitorg dibawa ke Bugis Street. Prof tatau nape name nye Bugis Street, tapi yang pasti ade satu benda yang prof tertarik kat tempat ni...ape die agak2 eh??? hehehehe


Haaa, nilah yang prof tertarik...Princess Street, kat sini banyak jual baju2 ladies yang cantekk2...tetapi, sayangnye prof tidak berduit la plak nak lepak Princess Street ni lame2. setakat nak cuci mata je prof mampu...huhu. Jalan2 kat China Town ni, prof singgah beli buah tangan tuk kawan2 lagi..haha, prof beli key-chain 18 keping dengan harga $ 10 (10 dollar singapura). Tatau nak kata mahal ke x...yang pasti, duit dalam dompet prof tinggal $ 10 je tuk lunch...hahahahaha



     Suasana dalam Bugis Street

Selesai urusan membeli belah dan jalan2 kat sini, we all sume ke Arab Street plak...kat sini we all having our lunch, and still proceed ngan aktiviti membeli belah...andainya aku berduit, memang Singapore tu aku beli, hahahaha. Kat Arab Street ni, prof xjalan2 cari barang sangat...prof cari tempat makan je ngan posing2 amik gamba, perut dah rancak menari2 kelaparan. so, prof kene cepat selamatkan perut prof. hehe...so, prof pun ikut je kawan2 prof g cari tempat makan...terjumpelah satu kedai makan melayu kat sane nameNYE Kampung Glam Cafe.

Suasana Arab Street

Mencari2 kedai makan...hungry!! hungry!!

Salah satu kedai kat Arab Street...Malay Art Gallery?? Kedai org kite ke?? errr...kot, haha (xsempat nak singgah)

Taraa, nilah kedai makan yang kitorg singgah

Cube teka harga makanan n minuman ni...$ 4.70, how??

Jemput makan juadah dari Singapura...huhu

Prof bersama sebahagian team rombongan

Perut pun dah kenyang, kaki dah penat, mata dah ngantok...next destination??? Politeknik Singapura...=)

Kat politeknik ni, banyak benda menarik yang prof nak share...tapi prof xtau nak story, u all tgk pic2 yang prof snap jela ye..

Ape yang menarik dengan pic ni??? Hand-made tau...creative kan??

Ini Mr.Chen...die yang guide kitorg mase kat Politeknik Singapore, die ni musicians...together with his partner yang start business ni.

Bilik ni cantekk kan?? hasil creativity diorg la...prof suke!!! =)

Another side dalam bilik ni...

Yang menarik kat lampu ni, die menggunakan tenaga solar yang ori n direct dari sunlight tau...

Gambar2 lain yang sempat prof n kawan2 snap...






Banyak lagi pic kat Politeknik Singapore yang prof nak tunjuk, tapi malam nk edit...nnt la prof update entry baru khas untuk pic Singapore je. huhu...kalau korg nak tau, lepas je kitorg kuar politeknik ni kitorg g solat zuhur kat masjid yang berdekatan ngan politeknik ni je...xjauh pon. Dalam masa yang same, kawan prof dari Singapore Ina bersusah payah cari prof kat sane...kejap2 mesej tanye lokasi prof, seb baik kedit mencukupi tuk cari prof. Yela, luar malaysia kire mahal gak la kalau mesej maxis cas RM1...kalau celcom cas RM0.96. mahalkan?? huhu...

Masa dapat jumpe Ina kat depan masjid tu memang terharu sangat2...alhamdulillah tuhan izinkan prof nak jumpe die, walaupun sekejap tapi sangat berharge pengalaman tu...Dah bertahun gak berpisah, akhirnye sampai gak prof kat tanah Singapura nak jumpe die...


Prof jumpe Ina terus menangis...huuuu, tangisan kegembiraan prof sebab dapat jumpe die. My mom pun pesan suh kim salam kat Ina...hmm.

Prof xpuas lagi jumpe Ina sebenanrnye...banyak benda prof nak story kat die, tapi masa sangat suntuk...nak ke Universal Studio Singapura plak pastu. So, dapat jumpe kejap je...xpelah. dapat gak jumpe kan...=)

Ok, nilah waktu kemuncak pada sape2 yang ke Singapura...kompem xlepas kan peluang nak ke sini. Banyak tempat2 best kat sini, tapi rombongan prof xsempat nak masuk sebab kalau masuk sane kene spend masa seharian kat sane baru puas...so, kitorg pon setakat kat depan tu je la...boleyh la, haha....

Fees kalau nak masuk USS tu:

Weekdays-$ 66
Weekends-$ 72


Kat USS ni, kitorg sempat naik monorel, amik pic ngan maskot HERSHEY's Chocolate...Prof sempat la peluk die, hahahah...

Betul x prof kata prof peluk die??? haaa....=p

USS ni destinasi terakhir kami kat Singapore...kuar je dari Sentosa Island, we all sume sepantas kilat pulang ke Malaysia balik...dalam jam 5.30pm kitorg dah gerak pulang. Sekejap je kan?? memang xpuas, tapi...Singapore dekat je....ape yang penting??? PENGALAMAN...heheheh












Macam yang prof cakap tadi, lepas USS kitorg terus balik Malaysia...memang sayu je rase nak tinggalkan Singapore, huuuu...time balik, memang prof excited giler nak naik bas n nak tidorrr...penat tau jalan2 seharian suntuk. 

Haa, tanak tau ke pe jadi kat kawan baru prof??? hahahaha...selama perjalanan kesana, sampai balik baru prof tau name die Hazwan, orang kedah tau...sape2 berminat, ley isi borang kat facebook beliau ye..huhu (prof kene gtau die yang prof promote die ni....mintak komisyen sket, hahahaahha)

Ok, time balik ni...rase sekejap la plak sampai Shah Alam, dalam kul 11 lebeyh dah sampai kat tempat kitorg kumpul mule2 tu. badan pun leteyh giler...mata ngantok giler...sampai umah prof pun bersiap nak tidur. huhuhu...pada kawan2 prof yang de mase lapang bace blog prof, prof nak mintak maaf kalau xde pic2 korg dalam ni. yang ade pun sebahagian je. sebab masing2 ade bwk camera...so, prof pun xsempat nk collect all...hehe, kalau sape nak masuk pic dalam blog ni buleyh je...bg prof pic korg k...(pesanan tuk team rombongan je...)


See You~
Farah, XOXO