Ekspedisi Broga Hill

Broga Hill memang best...mula2 naik memang mencabar tahap fizikal. Perjalanan kitorg bermula seawal 4 pagi dari Shah Alam, sampai kat Broga jam 6 pagi. Objektif nak gerak seawal pagi just nak tgk keindahan matahari terbit and memang cantekk...

Team Ekspedisi Broga masih bertenaga di awal pagi (Starting point)

Menunggu matahari muncul satu kenangan yang memang best

Selepas beberapa jam mendaki bukit, xlupe nak tunaikan ibadah wajib umat islam. Masa ni memang mencabar keimanan plak sebab nak solat tapi air xcukup, so masing2 mengaplikasi kan teknik tayamum. Alhamdulillah, solat subuh pon selesai n kami pon teruskan perjalanan ke puncak bukit.

Dalam perjalanan menuju bukit tu mula2 ada sorg dari member kitorg pancit sebab kaki die cramp. Nak xnak kene tolong picit2 pe yg patut...kesian gak sebab aku sendiri tau kalau cramp ni memang sakitttt...tapi member yg pancit tu still maintain cool n tetap nk teruskan perjalanan. Sambil berjalan2 kat atas bukit tu, sambil tu kitorg amik kesempatan bergambar ngan pemandangan kat atas sane...cantekkk giler, dengan suasana angin yang kencang (serious bukan tahap sepoi2 bahasa..memang kencang) tapi posing tetap bagi respon yg terbaik, hahahaha... 


Kitorg pun berjalan, dan jalan, dan jalan, dan jalan lagi akhirnye sampai lah kat puncak Bukit Broga...sebelum dapat jejak puncak bukit tu, kitorg kene merentasi segala batuan2 yg memang gah kat atas pucak tu. Fuh, memang best la dapat menyelit tepi batu pastu panjat batu2 tu gune tali (dah disediakan kat sane)...haha, time ni lah nak tunjuk kan skills abseiling yang experienced mase KRS kat skolah dulu, huhu.
Bukti kitorang dah jejak kat puncak..haha

Akhirnya, sampai lah kat pucak (betul punyer puncak..hahaha) Bukit Broga. Dah sampai kat atas sane, perasaan tu memang tatau nk kata ape sebab sangat teruja dapat sampai kat atas tuh... penat lelah n peluh sume hilang automatik, cume perasaan gembira memang xhilang2. hahahaha...
Berjaya tawan Bukit Broga pada 8.30++ pagi

Dah sampai tuh terus snap pictures bnyk2 pastu breakfast sandwich yang dibuat oleh rumate aku, hurrrmmm...memang sedap. Fatin memang pandai masak...yummy2!! 

Hokay2...sambung pasal ekspedisi Bukit Broga tadi, pas dah breakfast tu kitorg rehat lame gak. Ade la dalam sejam lepak2 atas sane, sampai rase macam nk menari2 kat situ..hahahahah.

Kitorg lepak cam agak lame, pastu tibe2 datang feel nk turun plak sebab yang dtg tu ramai n jalan plak one way je, so bagi can kat diorg plak lepak2, posing2, menari2 kat puncak tu..hahaha.




Maka, turunlah kitorg ber14 members ni ngan rock nye...sekali lagi, teknik repelling plak diaplikasikan (pun mase KRS time skolah dulu..huhu).


Bile turun ni xde la mencabar sangat, cume beza nye cuaca dah terang...bile dah terang ni mule lah ternampak dengan jelasnye segala jejak perjalanan awal pagi yg gelap tadi...CERUNNN!! gilerrr rupenye. Time turun bukit, seriously macam xcaya apa yg kitorg dah lalui tadi. Bangga gak dengan member2 kitorg sebab steady je dari naik sampai turun bukit tu (but excuse to syira sebab kejang kaki). Even die sakit tapi steady je naik n turun mungkin sebab dah makan sandwich yang Fatin ngan Izreen buat malam tadi, hahaha

Turun bukit, ngan cerun nye...aku sliding je kadang2. haha...sambil2 turun tu kitorg posing gak sebab nk simpan kenangan kat Bukit Broga tuh..hahaha. Menuju ke dasar bukit, tibe2 terserempak ngan sorg penyahut cabaran rekod dunia 2011 nak panjat menara KL. Kitorg diberi banner "Semarak Misi rekod Dunia 2011"...pe lagi?? posing lagi la gune banner tu, hahahahaha...tulah keje sampingan kitorg kat atas sane, sambil mendaki amik gambar...dimana ada batuan, disitu ada camera...hahaha. Nape batu? sebab kat celah2 batu tulah ade pemandangan yg bestt..huhu, tapi xde lah 24/7 ngan batu...agak2 la! ade gak snap pic kat pitstop selain batu..hahahaha

Yang lead mase nk turun tu terdiri daripada syira+izreen (1), fisa+aku (2), dan mereka2 yg lain masih dibelakang (menyahut cabaran turun cerun bukit..hahah). Aku ngan fisa turun same2 tadi, kesian kat fisa sebab kasut die dah haus n rabak, sket2 terslide ngan sendirinye. Mase kitorg nk turun tu, ade sorg pakcik ni linkungan 50++ (anggaran aku ler...) dengan tongkat dari ranting kayu, steady je die turun bukit tu. Takot gak kalau die jatuh, so aku pon tolong la teman die berjalan turun bukit tu. Rase macam aku wat ekxpedisi ngan arwah abah aku plak...(masih tetap membayangkan kalau arwah abah masih ada...nak buat macam2 aktiviti keluarga ngan abah) =(

At last, dengan penuh berhati2 menuruni cerun Broga tu, sampai juga ke kaki Bukit Broga akhirnye...alhamdulillah. 



Sedang bersiap2 nk balik ke destinasi asal iaitu Shah Alam...

Dalam perjalanan pulang, singgah Petronas sebab nk terkucil (tahan dari before subuh smpai balik...macam nk terburai sume pundi kencing, hahahaha). Finally, sampai kat Shah Alam, n terus cari kedai  makan kat Seksyen2...layan ABC, sedap gak...tapi, diorg yang lain la, aku minum milo ais je, layan air batu nye memang pergh!! aku memang suke ngan air batu. so berazam dah tuk 2011 ni nk kurangkan makan ais..kurang bukan bermaksud stop. So, harap kawan2 aku paham...bukan senang nk stop benda yang kite suke...huhuhuhuhu

Kesimpulan Ekspedisi Bukit Broga 2011:

Secara keseluruhannye memang best...banyak dugaan sebenarnye walaupun nampak rilex je mendaki tu. Kekuatan fizikal pon kene mantap...even kesihatan aku xberapa nak mengizinkan aku untuk mendaki, tapi aku tetap steady n cool daki Bukit Broga. Izreen yang ade problem ngan kaki (dari dulu) pon steady n tetap senyum tanpa mengeluh...member2 kitorg pon best n sporting.



 


Pemandangan dari puncak Bukit Broga, memang sangat cantekkk...

Overall memang best...Masa nak daki bukit, memang susah+penat+tercungap2. Tapi, bila dah sampai kat puncak, semua penat lelah n peluh sume hilang n terasa berbaloi tapi xdapat terucap ngan kata2 betapa seronok, teruja, n bersyukur dengan kecantikan alam dari puncak bukit...kene alami feel tu sendiri.

 Walaupun penat, tetap menten comel je masing...cabaran tersahut!!

Macam kisah kehidupan kite jugak...bukan senang nak senang, bukan susah nak susah. Sape yang xlarat nak daki cerun tadi tu boleyh je patah balik...tapi, memang masing2 ada misi tersendiri nk jejak ke puncak Bukit Broga. Jadi jangan mengalah sebelum berjuang...misi perlu diteruskan antara prinsip hidup aku. (ada lagi yang lain, tapi nnt kite story lagi...) =)

Stay tuned! (~_^)

Labels: ,