Friday, January 28, 2011

Kite Enjoy!!!~

Yey!! musim cuti sememster tuk budak2 U pon sudah bermula...jadi, pulanglah seorang puteri ke kayangan beliau di Nilai...ececece!=p

Sambil tunggu adik aku dtg jemput...meh la aku lepas rindu kat blog ni kejap, kang dah cuti xde mase plak nk dating kat blog ni. huhu

Semalam, pas maghrib aku kuar ngan Hanis g jalan2 cari makan...haha, tebus HOT TICKET je sebab dah nk expired. Rase macam xcukup plak makan pizza hot ticket tu je, so aku pon beli take away sekali pizza yang baru tu...ala, yang ade crunch2 tu. 

Sambil tunggu pizza siap, saje jalan2 kat SACC mall sebab pizza tu kat dalam SACC mall tu. haha...

Kuar pizza, terus g BIG APPLE plak...hahahahaha, sedapnye makan. Kelazatan sentiasa terasa. Kat big apple ni xde benda sangat nk cite sebab dah beli n blah terus...memang beli blah je kat situ..huhu


Fevret donut aku kat BIG APPLE tu is Californian Almond 

Lepas dah jumpe donut, aku bawak Hanis terus heading to BODY SHOP...mule2 ingat nk tgk2 je foundation kat situ, last2 promoter die layan aku baekk punyerr..=)

Die pakaikan foundation tu kat muke aku, memang xnmpk dah parut2 jerawat kat muke aku...fulamak, kebetulan ade duit saje nk sedekah kat BODY SHOP tu. hahahahaha...aku pun beli la product tu, so nnt nk dating ley la cantekk2..kah99.


Ni la benda yang aku cakap tuh...mahal wey, tapi beli jugak.hahahahaha

****************

Blog pon IQUE's DREAMLAND...so, owner ni memang suke dream, dream, dream, and dream again..hahahahaha

Memang makan sakan malam ni. Stress ke farah?? hahahaha..ada ar sket, keje project berterabur kat atas meja aku. Grup member aku bertungkus lumus wat keje, aku plak g wat aktiviti JALAN2 CARI MAKAN plak. hahaha..sory to Izreen dan Mira..=)

Pas da settle urusan kat SACC mall tu, Hanis bwk aku g tepi tasik...huuu, best la. makan PIZZA + BIG APPLE kat situ...

Balik dari hang out malam td terus concentrate kat Design Project aku...sampai kul 4 baru tdo. hahaha, dah tu bangun pg tadi memang kompem2 la lambat. Alarm xbunyi kot (kunon2 cover line..hahaha)...

Bangun pagi terus cepat2 siap g klas Bioprocess pagi ni...hmmm, biasa je kelas hari ni.. cume hari ni aku dah stat cuti, so semangat berkobar2 nak balik umah tu memang kompem....hahahhaha

Jadi, aku pun ley la rasmikan cuti sem aku ni..hahaha...tapi, esok kene dtg blk Shah Alam sebab de meeting ngan Allied Supervisor aku...

Salam
~Selamat Bercuti~

Monday, January 24, 2011

TV time

Petang td aku g umah hanis, print past year question kat printer die (arahan hanis...turut kan aje..hehe). pas print terus turun g binding biar kemas sket...siap binding, terus blk umah n mandi n makan. 

Sambil2 makan, aku ngan budak2 umah aku sume tgk tv3...de cite baru kuar kat tv3. setiap isnin jam 9.00mlm bertajuk GEMILANG. 


Sedeyh gak layan cite ni, kebetulan plak aku dah lama xnangis...so, memang best dapat melelehkan air mata kejap td. hahahahha...nangis kejap je sebab cite ni drama bersiri, so bile mood nangis baru nk sampai klimaks tibe2...bersambung 

huuuu, aku nak tgk cite ni lagi...

xpe2, next week still ada lagi cite tu, so kene prepare tisu banyak2...haahahhahah

ok, jom stat study balik...break kejap je td.

~SEE YA~

Saje suke2 nk bercerita...

Mulai saat ni, aku akan mula busy ngan Design Project 2 (DP2)...progress skang, grup2 lain dah stat chemical equipment design but my grup hysys (kerja DP1) still stuck lagi...bukan stuck actually, cume kene betulkan supaya ade temperature different yg agak tinggi sket...beza temperature skang cume 3 degree je, nk design ape gune temperature tu?? huhuhuhuhuhu...

Housemate aku merangkap classmate aku (fatin), baru je kuar umah tadi g umah salah sorg grup member die (far)...aku dah xsenang duduk pk pasal DP ni, tp buntut xnk bangun dari "princess chair" ni...sebab still online kat fb siap men game lagi...haha

p/s: perasan jadi princess...actually, kerusi study aku ni ade bantal comel kaler pink ngan putih. macam ade gaya princess la..hahahah

ok2, back to my grup td...sume grup dah stat design, grup aku xstat design lagi, but diz week sepatutnye kene hantar draft tuk fez component DP2 ni (chemical equipment design). After klas law td team member aku ajak discuss pasal hysys tu, so wat mase ni hysys tu ok, cume heat exchanger kene tuka jadi cooler n heater. kalau x, xley nk buat pinch. pulak dah??? huuhuhu...

esok pas klas bioprocess (10.30 am) kene discuss lagi ngan grup member aku...n kene make sure yang hysys dah settle n xkan sentuh lagi. sebab part aku skang kene settle tuk material balance, dah kalau hysys asik duk edit2 je...keje aku makin tertunggak lagi ar, tp xpe...aku yakin ngan grup aku. hehehehehe

Even aku kata "xsenang duduk" tgk grup lain dah bnyk buat design, tapi aku selamba je layan game kat facebook...housemate aku sume cam dah faham aku, kalau dah bukak baby lappy ni memang aku akan duduk dari bukak sampai aku masuk tdo nnt...hahahaha

Tapi, sem ni aku kene betul2 pandai manage time sebab awal2 sem my mom dah pesan:

kakak, dah akhir sem ni mak nak kakak belajar betul2...tenangkan fikiran, jangan fikir ape2 masalah skang. tumpu perhatian betul2 dalam klas...mak sentiasa doakan yang terbaik untuk anak2 mak.

So, before stat cuti sem ni, aku nak online facebook puas2...sebab pas dah abis sem ni aku ingat nk jarang bukak fb, jarang bukan bermaksud tidak bukak langsung...heheheheeh, aku nk rajin study plak. wat mase skang, azam aku masih kukuh lagi...

Percaya ke aku akan berubah?? kalau kawan aku bace ni mesti die kata aku poyo..hahahah. sebab selalu kalau aku cakap kat die, die xcaye...tp, kali ni aku xnk gtau die aku nk berubah...aku buktikan dulu, baru gtau die. hahaha.

Down la kalau kawan baik sendiri xnak caye pe yg kite buat..betul x??? so, untuk mengelakkan perasaan tu, kite kene buat dulu..kire macam eksperiment ar ni. hahahaha...


****************
Jadual sem akhir


Saturday, January 22, 2011

Jom jadi sihat!!!!

Article ni aku dapat dari clerk kat tempat aku praktikal...kitorg same2 suke makan buah, pantang jumpe buah, xsah kalau xbeli (hanya kalau ada duit yeee..hahahahaha). paling fevret buah oren ngan betik...yummy!!! my stomach feel good...huhu



EATING FRUIT...

 
It's long but very informative

We all think eating fruits means just buying fruits, cutting it and just popping it into our mouths. It's not as easy as you think. It's important to know how and when to eat.


What is the correct way of eating fruits?


IT MEANS NOT EATING FRUITS AFTER YOUR MEALS! * FRUITS SHOULD BE EATEN ON AN EMPTY STOMACH.


If you eat fruit like that, it will play a major role to detoxify your system, supplying you with a great deal of energy for weight loss and other life activities.


FRUIT IS THE MOST IMPORTANT FOOD.
Let's say you eat two slices of bread and then a slice of fruit. The slice of fruit is ready to go straight through the stomach into the intestines, but it is prevented from doing so.

In the meantime the whole meal rots and ferments and turns to acid. The minute the fruit comes into contact with the food in the stomach and digestive juices, the entire mass of food begins to spoil....


So please eat your fruits on an empty stomach or before your meals! You have heard people complaining — every time I eat watermelon I burp, when I eat durian my stomach bloats up, when I eat a banana I feel like running to the toilet, etc — actually all this will not arise if you eat the fruit on an empty stomach. The fruit mixes with the putrefying other food and produces gas and hence you will bloat!


Graying hair
, balding, nervous outburst, and dark circles under the eyes all these will NOT happen if you take fruits on an empty stomach.

There is no such thing as some fruits, like orange and lemon are acidic, because all fruits become alkaline in our body, according to Dr. Herbert Shelton who did research on this matter. If you have mastered the correct way of eating fruits, you have the Secret of beauty, longevity, health, energy, happiness and normal weight.


When you need to drink fruit juice - drink only fresh fruit juice, NOT from the cans. Don't even drink juice that has been heated up. Don't eat cooked fruits because you don't get the nutrients at all. You only get to taste. Cooking destroys all the vitamins.


But eating a whole fruit is better than drinking the juice. If you should drink the juice, drink it mouthful by mouthful slowly, because you must let it mix with your saliva before swallowing it. You can go on a 3-day fruit fast to cleanse your body. Just eat fruits and drink fruit juice throughout the 3 days and you will be surprised when your friends tell you how radiant you look!


KIWI:
Tiny but mighty. This is a good source of potassium, magnesium, vitamin E & fiber. Its vitamin C content is twice that of an orange.

APPLE:
An apple a day keeps the doctor away? Although an apple has a low vitamin C content, it has antioxidants & flavonoids which enhances the activity of vitamin C thereby helping to lower the risks of colon cancer, heart attack & stroke.

STRAWBERRY:
Protective Fruit. Strawberries have the highest total antioxidant power among major fruits & protect the body from cancer-causing, blood vessel-clogging free radicals.

ORANGE :
Sweetest medicine. Taking 2-4 oranges a day may help keep colds away, lower cholesterol, prevent & dissolve kidney stones as well as lessens the risk of colon cancer.

WATERMELON:
Coolest thirst quencher. Composed of 92% water, it is also packed with a giant dose of glutathione, which helps boost our immune system. They are also a key source of lycopene — the cancer fighting oxidant. Other nutrients found in watermelon are vitamin C & Potassium.

GUAVA & PAPAYA:
Top awards for vitamin C. They are the clear winners for their high vitamin C content.. Guava is also rich in fiber, which helps prevent constipation. Papaya is rich in carotene; this is good for your eyes.

Drinking Cold water after a meal = Cancer!
Can u believe this?? For those who like to drink cold water, this article is applicable to you. It is nice to have a cup of cold drink after a meal.. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed. It will slow down the digestion. Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine. Very soon, this will turn into fats and lead to cancer. It is best to drink hot soup or warm water after a meal.

A serious note about heart attacks HEART ATTACK PROCEDURE': (THIS IS NOT A JOKE!) Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting. Be aware of intense pain in the jaw line. You may never have the first chest pain during the course of a heart attack. Nausea and intense sweating are also common symptoms. Sixty percent of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up. Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware. The more we know the better chance we could survive.


A cardiologist says if everyone who gets this mail sends it to 10 people, you can be sure that we'll save at least one life.

Read this....It could save your life!!




Thursday, January 20, 2011

Morning Darling!!!


Early morning 
She wakes up
Knock, knock, knock, on the door

Selamat pagi suria! (@_^)
bangun pagi ni, terus bukak tv1...topic perbincangan Selamat Pagi Malaysia pagi ni "Jodoh xsampai2"

Topic best tu..hahahaha

~LAYANNN!!~

Monday, January 17, 2011

Paper Utusan 17/1/2011

Pagi ni terbangun dari tidur sebab dapat sms dari salah sorg member yang join Broga semalam. 

Mid: Kite kuar paper utusan harini, gambar ngan orang panjat menara KL semalam..hehe

Aku: Yeke? Pic ko sorg?

Mid: Haha..kita ramai2 la yang oi..hehe

Aku: Paper ape? Nampak jelas x pic? Waaa...bahagia nye dgr.hahahhaahh

Mid: Hehe, utusan. xtau jelas ke x, nazir yang gtau...

Aku pun terus bangun, bersiap nk g kelas LAW 166 (walaupun badan sakit2 sebab Broga semalam, tp tetap gagah nak jumpe lec law...cun gak, hahahah) =p

On the way ke kelas pagi td, aku singgah koop kat bwh umah aku ni semata2 nk cari Utusan Malaysia (sebab nak tgk kot2 pic aku semalam jelas..heheheeh)

Aku amik Utusan, terus selak...memang sah, pic aku jelas ternyata disitu. hahahaha...Aku pun tarik Utusan tu, terus g bayar..aku tunjuk kat akak koop tu, n kat sume kawan2 kelas aku (yang datang kelas harini je..hahaha)

Bangga wey sebab dapat snap pic tu...ngan pendaki solo Malaysia tu, sape xbangga?? ngan tittle banner tu siap de "Semarak Misi Rekod Dunia 2011", aku memang xterkata...terjerit2, tergedik2, hahahaha...


Itulah kisah pagi ni, even bukan aku yang "Pendaki Solo" tu...tapi sebab kan ada muke aku ngan tittle "sekumpulan pelajar UiTM selepas sampai ke puncak Bukit Broga"...kalau pelajar UiTM, diganti ngan "pelajar dari Fakulti Kejuruteraan Kimia UiTM" lagi bangga kot!! hahahaha...

Aku post pic ni kat fb, then my cousin terus comment. die kata jangan riak, syaitan suke org yang riak...so, aku pun buat2 biasa jela. hahahaha...



Sunday, January 16, 2011

Ekspedisi Broga Hill

Broga Hill memang best...mula2 naik memang mencabar tahap fizikal. Perjalanan kitorg bermula seawal 4 pagi dari Shah Alam, sampai kat Broga jam 6 pagi. Objektif nak gerak seawal pagi just nak tgk keindahan matahari terbit and memang cantekk...

Team Ekspedisi Broga masih bertenaga di awal pagi (Starting point)

Menunggu matahari muncul satu kenangan yang memang best

Selepas beberapa jam mendaki bukit, xlupe nak tunaikan ibadah wajib umat islam. Masa ni memang mencabar keimanan plak sebab nak solat tapi air xcukup, so masing2 mengaplikasi kan teknik tayamum. Alhamdulillah, solat subuh pon selesai n kami pon teruskan perjalanan ke puncak bukit.

Dalam perjalanan menuju bukit tu mula2 ada sorg dari member kitorg pancit sebab kaki die cramp. Nak xnak kene tolong picit2 pe yg patut...kesian gak sebab aku sendiri tau kalau cramp ni memang sakitttt...tapi member yg pancit tu still maintain cool n tetap nk teruskan perjalanan. Sambil berjalan2 kat atas bukit tu, sambil tu kitorg amik kesempatan bergambar ngan pemandangan kat atas sane...cantekkk giler, dengan suasana angin yang kencang (serious bukan tahap sepoi2 bahasa..memang kencang) tapi posing tetap bagi respon yg terbaik, hahahaha... 


Kitorg pun berjalan, dan jalan, dan jalan, dan jalan lagi akhirnye sampai lah kat puncak Bukit Broga...sebelum dapat jejak puncak bukit tu, kitorg kene merentasi segala batuan2 yg memang gah kat atas pucak tu. Fuh, memang best la dapat menyelit tepi batu pastu panjat batu2 tu gune tali (dah disediakan kat sane)...haha, time ni lah nak tunjuk kan skills abseiling yang experienced mase KRS kat skolah dulu, huhu.
Bukti kitorang dah jejak kat puncak..haha

Akhirnya, sampai lah kat pucak (betul punyer puncak..hahaha) Bukit Broga. Dah sampai kat atas sane, perasaan tu memang tatau nk kata ape sebab sangat teruja dapat sampai kat atas tuh... penat lelah n peluh sume hilang automatik, cume perasaan gembira memang xhilang2. hahahaha...
Berjaya tawan Bukit Broga pada 8.30++ pagi

Dah sampai tuh terus snap pictures bnyk2 pastu breakfast sandwich yang dibuat oleh rumate aku, hurrrmmm...memang sedap. Fatin memang pandai masak...yummy2!! 

Hokay2...sambung pasal ekspedisi Bukit Broga tadi, pas dah breakfast tu kitorg rehat lame gak. Ade la dalam sejam lepak2 atas sane, sampai rase macam nk menari2 kat situ..hahahahah.

Kitorg lepak cam agak lame, pastu tibe2 datang feel nk turun plak sebab yang dtg tu ramai n jalan plak one way je, so bagi can kat diorg plak lepak2, posing2, menari2 kat puncak tu..hahaha.




Maka, turunlah kitorg ber14 members ni ngan rock nye...sekali lagi, teknik repelling plak diaplikasikan (pun mase KRS time skolah dulu..huhu).


Bile turun ni xde la mencabar sangat, cume beza nye cuaca dah terang...bile dah terang ni mule lah ternampak dengan jelasnye segala jejak perjalanan awal pagi yg gelap tadi...CERUNNN!! gilerrr rupenye. Time turun bukit, seriously macam xcaya apa yg kitorg dah lalui tadi. Bangga gak dengan member2 kitorg sebab steady je dari naik sampai turun bukit tu (but excuse to syira sebab kejang kaki). Even die sakit tapi steady je naik n turun mungkin sebab dah makan sandwich yang Fatin ngan Izreen buat malam tadi, hahaha

Turun bukit, ngan cerun nye...aku sliding je kadang2. haha...sambil2 turun tu kitorg posing gak sebab nk simpan kenangan kat Bukit Broga tuh..hahaha. Menuju ke dasar bukit, tibe2 terserempak ngan sorg penyahut cabaran rekod dunia 2011 nak panjat menara KL. Kitorg diberi banner "Semarak Misi rekod Dunia 2011"...pe lagi?? posing lagi la gune banner tu, hahahahaha...tulah keje sampingan kitorg kat atas sane, sambil mendaki amik gambar...dimana ada batuan, disitu ada camera...hahaha. Nape batu? sebab kat celah2 batu tulah ade pemandangan yg bestt..huhu, tapi xde lah 24/7 ngan batu...agak2 la! ade gak snap pic kat pitstop selain batu..hahahaha

Yang lead mase nk turun tu terdiri daripada syira+izreen (1), fisa+aku (2), dan mereka2 yg lain masih dibelakang (menyahut cabaran turun cerun bukit..hahah). Aku ngan fisa turun same2 tadi, kesian kat fisa sebab kasut die dah haus n rabak, sket2 terslide ngan sendirinye. Mase kitorg nk turun tu, ade sorg pakcik ni linkungan 50++ (anggaran aku ler...) dengan tongkat dari ranting kayu, steady je die turun bukit tu. Takot gak kalau die jatuh, so aku pon tolong la teman die berjalan turun bukit tu. Rase macam aku wat ekxpedisi ngan arwah abah aku plak...(masih tetap membayangkan kalau arwah abah masih ada...nak buat macam2 aktiviti keluarga ngan abah) =(

At last, dengan penuh berhati2 menuruni cerun Broga tu, sampai juga ke kaki Bukit Broga akhirnye...alhamdulillah. 



Sedang bersiap2 nk balik ke destinasi asal iaitu Shah Alam...

Dalam perjalanan pulang, singgah Petronas sebab nk terkucil (tahan dari before subuh smpai balik...macam nk terburai sume pundi kencing, hahahaha). Finally, sampai kat Shah Alam, n terus cari kedai  makan kat Seksyen2...layan ABC, sedap gak...tapi, diorg yang lain la, aku minum milo ais je, layan air batu nye memang pergh!! aku memang suke ngan air batu. so berazam dah tuk 2011 ni nk kurangkan makan ais..kurang bukan bermaksud stop. So, harap kawan2 aku paham...bukan senang nk stop benda yang kite suke...huhuhuhuhu

Kesimpulan Ekspedisi Bukit Broga 2011:

Secara keseluruhannye memang best...banyak dugaan sebenarnye walaupun nampak rilex je mendaki tu. Kekuatan fizikal pon kene mantap...even kesihatan aku xberapa nak mengizinkan aku untuk mendaki, tapi aku tetap steady n cool daki Bukit Broga. Izreen yang ade problem ngan kaki (dari dulu) pon steady n tetap senyum tanpa mengeluh...member2 kitorg pon best n sporting.



 


Pemandangan dari puncak Bukit Broga, memang sangat cantekkk...

Overall memang best...Masa nak daki bukit, memang susah+penat+tercungap2. Tapi, bila dah sampai kat puncak, semua penat lelah n peluh sume hilang n terasa berbaloi tapi xdapat terucap ngan kata2 betapa seronok, teruja, n bersyukur dengan kecantikan alam dari puncak bukit...kene alami feel tu sendiri.

 Walaupun penat, tetap menten comel je masing...cabaran tersahut!!

Macam kisah kehidupan kite jugak...bukan senang nak senang, bukan susah nak susah. Sape yang xlarat nak daki cerun tadi tu boleyh je patah balik...tapi, memang masing2 ada misi tersendiri nk jejak ke puncak Bukit Broga. Jadi jangan mengalah sebelum berjuang...misi perlu diteruskan antara prinsip hidup aku. (ada lagi yang lain, tapi nnt kite story lagi...) =)

Stay tuned! (~_^)

Friday, January 14, 2011

~Cari ideA~

Dengan gembiranya aku merasmikan blog ni =) 

Sweet betul limau ni...haha, saje nak letak pic ni, dah macam Kiwi ngan Orange dalam komik Le Gardenie by Ben. Aku kiwi and my crush plak Orange (konon2 pasangan sesuai la tu)..hahaha



Esok (15/1/11 - sabtu), waktu skang 11:12 pm tapi aku masih membuang masa depan laptop semata2 sebab nk belajar membebel kat sini. Esok pagi pas subuh aku nk bangun n minum susu kambing nk kasi tulang2 aku kuat sebab keesokan hari nye (Ahad - 16/1/11) aku nk g tarah Broga Hill kat Semenyih...insyaallah sume akan berjalan seperti yg dirancang dan perjalanan yang selamat lagi menyeronok kan (hope sooo)