Thursday, December 29, 2011

Kolokium Fakulti Kejuruteraan Kimia

Assalamualaikum followers and readers,

Dah 2 hari ni fakulti prof ade buat event kolokium tuk Masters and PhD students. Semalam xsempat nak tengok2 kat fakulti. Harini baru berkesempatan...prof datang memeriahkan event je. meriah la sangat...hehe. 

Prof datang sokong kawan2 seperjuangan...dirorg kene present kire macam conference gak la. Tahun depan insyaallah my turn plak. 

Haaa...lepas tengok presentation, prof ngan Nad Razak (Roomate) g la lawat booth2 yang ade kat situ. sempat jugak kitorang g jawab SUDOKU! hahaha...yang pastinya kitorang berdua berjaya jawab SUDOKU tu ngan jayanya. YEY!!!!

Ni hadiah nya, kecik je...comel macam kitorang...hehehe, satu untuk Nad Razak n satu untuk prof. sweet kan? haha





With Love, xoxo

Monday, December 26, 2011

Meet Online Friend yang da kenal sejak tahun 2007

Assalamualaikum followers and readers,


Semalam (24/12/2011) sahabat prof (Najua) dari Melaka datang melawat prof kat Shah Alam bersama teman beliau (Iman). My weekend memang terisi ngan aktiviti2 senggang with them…Mula2 diorg sampai, da janji nak tunggu kat Giant, Seksyen13, Shah Alam. Tempat pertemuan kitorang kat depan Subway dalam Giant tu. 

Kirenye ni kali ke3 pertemuan kami sejak kenal dari 2007. Perkenalan kami cam kelakar pun ada…tapi mememang memory lane la katakana. Kenal melalui Friendster…kami berempat > Wani, Najua, Hanis, dan Prof. 

Sejak kenal kat Friendster, kitorang berempat makin rapat…dan Alhamdulillah sampai 2011 ni masih kukuh persahabatan kami. Wani+Hanis kat Shah Alam n we all masih berhubung through facebook + twitter + phone. Najua plak study kat UTeM, agak berjauhan tapi xsemestinye terus jauh…still connected through facebook + twitter + phone jugak. Kebetulan Najua a.k.a Jua (panggil Jua jelah senang) baru je habis praktikal kat salah satu company kat Melaka Bandar Bersejarah, tu yang ambil kesempatan nak lepak Shah Alam ngan prof. 

Malangnye, tanpa kehadiran Hanis dan Wani. Actually, dapat jugak la jumpa Hanis sekejap sebelum Hanis diarahkan balik dengan segera sebab parents die dah plan nak balik kampong. Wani plak memang dari awal da plan nak balik kampong…so, tu yang xdapat jumpa Wani langsung. 

Pagi semalam Hanis ade test, lepas test plak die kene join presentation by classmate die kat fakulti. So, lepas habis presentation tu baru lah kitorang gerak g jemput Jua n Iman kat Giant. Pergh!!! Jua ni tinggi orangnye…prof kene jengket sket nak sentuh pipi die. huhuhu…prof ni pendekkkk, hahaha…

Lepas bersalam-salaman, kami pun gerak ke tempat makan sebab masing2 pun da kelaparan n lokasi lunch kitorang kat Restoran Barra, Seksyen 7, Shah Alam. Ayam Goreng Barra la yang menarik pelanggan ke situ. Besar+rangup…tapi, prof sorang je xreti nak makan ayam tu. =(

Lupakan lah kesah ayam tu…lepas makan, Jua n Iman balik rumah prof letak barang n solat dulu sebelum kitorang gerak g jalan2. Lepas asar, kitorang gerak ke Sunway Pyramid sebab Iman teringin sangat nak main Ice-Skating. 

Sampai je kat Sunway Pyramid, kitorang jalan2 dulu cuci mata…memandangkan skang kan Krismas, memane je mesti ade pokok krismas yang besar tu terhias cantik. Tiba2 prof teringat kat KLCC kalau time Krismas mesti pokok krismas nye tinggi sampai level paling atas. Cantik! 

Xnak cite kat KLCC…bukan berada kat situ pun, kat Sunway ni skang ni. Cantik jugak hiasannye. Meh tengok gambar2 ni…
















Lepas dah bergambar sakan kat Taman Salji ni konon2 nye...Jua n Iman terus gerak ke tempat Ice-Skating, manakala Hanis ngan prof gerak g cari makan dulu. Hehehe...kitorang berdua memang kalau sampai kat Sunway Pyramid ni, tempat makan yg kitorang lepak mestilah kat POPEYE.


Lepas dah settle makan2...kitorang pun gerak ke tempat diorg tengah berais. Macam best je kan??? Ramai orang...sebab malam Krismas mungkin. 




Hanis ngan prof xjoin skate…prof da pernah main awal tahun 2011 dulu ngan Nadya. Memang seronok jatuh tergolek2 *ayat perli* actually, malu sebenarnye kalau jatuh tapi peduli ape…dah name pun amatur. Hahahha…before ni prof xpernah main roller-blade, memang xreti nak imbangkan badan. Pengalaman indah+pahit…OK!

Kami berdua jadi pemerhati dari luar jela nampak gayanya...nak main nnt sakit bontot. Oh ye, bukan sekadar pemerhati je tau tetapi juga penggelak yang tegar. Bukan Hanis, tapi prof...seriously, sape2 yang terjatuh depan mata prof memang kene gelak ngan prof. agak biadap dan kurang sopan bile kite gelakkan orang...tapi ape kan daya, prof memang xley tahan gelak. Antara mangsa kekejaman prof ialah Jua...sampai Hanis marah kat prof sebab gelakkan Jua. 
Saya dengan ini ingin meminta maaf secara terbuka pada Najua...sebab gelakkan beliau tempoh hari =)

Lepas da puas berais budak berdua tu...kitorang pun kene gerak balik dengan segera sebab Hanis kene balik kampung, family dah menunggu kat rumah nak gerak ke kampung together. 

On the way home, jalan sesak gile sebab kebanyakannya nak ke ICT sempena Krismas. Apekan daya...kene la tempuh jugak jalan yang sesak ngan kereta, sampai rumah dalam kul 10 lebih. Plan kitorang nak ke ICT pun terbantut sebab confirm kene tunggu lame nak tempuh kesesakan lalu lintas tu. Jadinye, kami batalkan niat ke ICT, duduk rumah dan masak...lapar!
Menu malam td prof masakkan Jua n Iman kentang goreng tumis ngan bawang n cili. entah apelah name specific tapi tu cam makanan jawa gak la. 

Kitorang plan nak memasak bersama2 ngan Jua n Iman...Spaghetti! hmmm...sume recipe, Iman yang punya. Ini sume salah Iman. Wah! Kalau die baca blog prof ni, nahas prof kene marah ngan die. hahahaha...sebab die hangin je kalau Jua ngan prof cakap "Ni sume salah Iman". Cam best je kan? Jom sebut reramai...haha
Pagi ni the plan was working perfectly...bangun pagi, masing2 get ready nak memasak same2. Iman ni budak nye comel, talkative, sporting, pandai masak, pandai cari duit sendiri, and so on so on..=)

Pandai cari duit sendiri? YA! Jua cakap Iman pernah keje berhempas pulas semata2 nak beli DSLR...balik kerja, die buat Cheese Cake plak n jual. Dari situ die kumpul duit n beli DSLR yang banyak membantu menceriakan hari2 kami selama berjalan2. hahaha







SIAP! sekejap je...sume Iman punye pasal! sebab tu cepat je siap Spaghetti ni. Terima kasih Iman, sebab sudi men masak2 ngan kak Jua n kak Farah. *hugs*

Lepas da siap2 makan...tetibe Iman cakap "Kak Farah, kat sini ade jual macaroons x? Iman nak". Oooh oh...mane nak cari macaroons kat Shah Alam? seriously, I tatau. Jua n prof sempat google tuk Iman...die macam nak sangat macaroons tu. Prof xpernah makan macaroons tu...but then bile Iman tanye kat Shah Alam jual macaroons kat mane, memang xde jawapan. Supposed prof akan makan macaroons tu after prof sampai Nilai nnt.

Macaroons tuk prof da ditempah khas oleh sahabat sehebat prof...AWIN. Next week, insyaallah on thursday baru nak rasa macamne rasa macaroons tu. Macamne nak tolong Iman cari macaroons?

Finally jumpa...yang terdekat pada masa tu kat EMPIRE, Subang. Iman cakap "Akak, akak tau x jalan nak g Empire tu?" Sedihnye dengar bile Iman cakap macamtu...die memang betul2 mencari macaroons tu. 

Prof terus cari direction dari google maps nak ke Empire, Subang dari Seksyen 7, Shah Alam...sambil2 Iman tanye kawan2 die yang dekat area sini. Alhamdulillah...da dapat tau directionnya. Sama jalan nak ke Sunway Pyramid cume dipisahkan oleh traffic light pertama lepas Tol Batu Tiga. 

Tanpa melengahkan masa, kitorang oun bersiap2 nak ke Empire. Harini kan Hari Natal...so, masuk2 je Empire terus nampak Santa tengah bemesra2 ngan kanak2. They got present from Santa Claus...best kan?







Cantikkan decoration die...Ni kat Empire Subang, semalam tu kat Sunway Pyramid. Tengok2 jela...bukan ley wat ape pun, pastu jalan2 lagi sebab nak cari macaroons Iman, kang nangis plak die kat situ. Jalan..jalan..jalan..jalan...dan jalan lagi, terjumpe stall yang jual macaroons. wahhhhhhh!!! kat Empire banyak kedai yang jual macaroons...

Name kedai tu xsilapnye tadi Chocolate Worlds kot...xingat level berape. so, da jumpe da kedai macaroons...skang ni g jalan2 dulu pusing2 Empire. Terjumpe Tutti Frutty n my sahabat...Syamin! She is working there...Syamin ni pretty cool. sporting. sahabat mase degree...n same2 join IChemE Sports Day.

Jua belanja TF! Wuuhuuuu...sedapnye, second time makan TF after bercuti (Percutian 3Penjuru) beberapa bulan yang lepas. 

Najua and me

Iman and me

Wow! All the presents were hanging in the sky...go grab them =p



See these...unique is it? (gambar kat atas ni) I wish to try this once, but i do not have enough money =(. One slide RM7/person, Three slides RM10/person. Sliding! woohoo...maybe next time for me. Insyaallah...

Can you find us?? =p

Macaroons!!!! yeah!!

Chocolate ball...yummy!

Iman with her macaroons from Whisk...she smiles better now =)
At Chocolate world, their macaroons were RM3.90/pieces...buy 10 pieces and get a free of 1 piece macaroon. Too expensive (for me!), tatau la actual prices for macaroons tu berape tapi kalau kecik camtu je pun da rm3.90. Mahal OK! 

Iman dan Jua pun akuinya...kami pun jalan2 lagi cari macaroons yang murah sket. And finally, we found it...kat Whisk, a piece of macaroon only cost RM2.20 buy 10 pieces for RM20. cheaper than the Chocolate World is it? Yeah! Exactly...

After that, kitorang pun lepas da berjaya dapat macaroons...terus cari tempat duduk tetibe cam perut bergendang2. Alang2 tu singgah la stall yang jual makanan...kitorang lepak kat Paratha Espresso. Yummy!

Ni lah macaroons yang Iman nak sangat2 tu...sedap! berbaloi2

Comelkan cupcakes ni

Singgah makan jap....

Pizza Paratha, Chic a Cheese Black Pepper, Double Cheese Paratha

Santa Claus in the sky...flying with his Raindeers. hehehe
Kebetulan kitorang nak gerak balik tu nampak Santa Claus, die amik gambar ngan pengunjung2 bertuah...sporting giler! Xexpect pun datang Empire sampai macamni skali diorg celebrate Krismas...malam tadi kat ICT siap letup2 mercun...meriah la konon tu. Tapi tu untuk yang menyambutnye la...yang xsambut xyah gatal2 nak g sambut. duduk je diam2...tujuan utama datang Empire nak cari macaroons, dah dapat macaroons kitorang terus gerak balik. bagi laluan kat diorg yang nak celebrate Krismas tu.

On the way nak ke car park...Jua belikan kek tuk prof *I am so touched*. Cantik kan? Sayang plak rasenye nak makan kek ni...Jua siap mintak 3 lilin menandakan 3 tahun perkenalan kami, Ohhh...how sweet she is! =)



INI SEMUA SALAH IMAN...

Kalau xde Iman, xde lah macaroons, xde la jalan2 sampai kat Empire yang akak pun xpernah pergi walaupun lame kat Shah Alam ni. hahaha, kalau Iman baca blog akak. hopefully you read this with beautiful smile on your face, ok sayang 


Terima kasih Najua Syuhada Basar, dan Iman Sulaiman
kerana sudi spend your weekends bersama prof =)

Insyaallah, ada jodoh lain masa kita pasti akan jumpa lagi xkira kat mana mahupun dengan siapa dan bila2 masa. Sayang korang

With Love, xoxo